EMIL ZETTERBERG, Visby IBK-legendar och kulturbärare under nio säsonger. Slutade efter det allsvenska avancemanget 2015.

Tio poäng på fem inledande omgångarna. Hur ser du på Visbys säsongsstart?

– Poängmässigt så får man väl se det som helt okej eftersom man endast tappat poäng mot Warberg och Onyx som är två väntade topplag. Däremot så tycker jag att det finns otroligt mycket mer att kräva av spelet. Som jag varit inne på tidigare så tappar man alldeles för mycket folk i offensiven och tar alldeles för dåliga och ogenomtänkta avslut. Nu senast mot Onyx så tappade man det höga slottet hur många gånger som helst vilket känns sjukt märkligt då det är där som Jesper Ekström trivs som bäst och nu gjorde han ju fyra mål också.

Artikelbild

Emil och Robin.

Vem har imponerat mest så här långt?

– Jag imponeras ju alltid av Ville Hirvisuo och tycker att han har haft en väldigt hög lägsta nivå än så länge. Helt klart hög SSL-klass på honom.

Underläge 2–7 mot topplaget Onyx efter två perioder men ändå seger 8-7 efter förlängning. Vad är det ens för vändning?

– Första perioden tycker jag är ganska jämn med en lite fördel för Visby då man har mycket boll, men får ett par farliga kontringar mot sig. Andra perioden vet jag inte riktigt vad som händer. Onyx får riktigt bra utdelning på sina avslut men jag tycker ändå inte att dom är så pass mycket bättre i den perioden. I tredje så är det precis det Visby som jag vill se, man krigar mer för varandra och tar jobbet hela tiden. En snabb kasse och sen mål i powerplay och då kändes det som att det kan gå vägen. Varför det händer i just den här matchen är för att i grund och botten så är Visby ett bättre lag än Onyx och i tredje så spelar man också som ett lag samt att man tar färre felbeslut vilket leder till ett betydligt större bollinnehav.

Matchen spelades i kultiga Södervärnshallen. Hur var det att vara tillbaka?

– Enligt mig så ska Visby IBK spela sina matcher i Södervärnshallen. Den grytan och stämningen som blir där är helt omöjligt att få till i Ica Maxi Arena och som spelare blir man ju extra taggad av att ha hemmafansen/bortafansen precis bredvid sig. När man beslutar sig för att spela där igen så gör jag comeback.

Micke Järlö och Christian Nilsson invalda i klubbens hall of fame. Vem är näst på tur om du får bestämma?

– Det måste ju vara dags för nummer 71 (Emil spelade i nummer 71). En jävla vinnarskalle och pådrivare som hellre springer 2 mil extra per match eller käkar boll i boxplay om det är vad som krävs för att vinna. Nej, men Macke Broberg ska in i Hall Of Fame nästa gång. Han har varit med sedan starten, lirat strax under 1000 matcher och är fortfarande den killen med störst IBK-hjärta.

ROBIN MELIN, tidigare publikfavorit och skarpskytt som avslutade karriären efter förra säsongen. Har gjort 254 poäng på 208 A-lagsmatcher.

Tio poäng på fem inledande omgångarna. Hur ser du på Visbys säsongsstart?

– Tio poäng är helt okej. Jag tycker nog att man borde haft 12–15 poäng med tanke på att man haft de flesta på hemmaplan. Offensiven har sett bra ut med många olika målskyttar. Defensiven har sett mindre bra ut med alldeles för många bolltapp på mittplan och väldigt osynkade i uppspel.

Vem har imponerat mest så här långt?

–Jag tycker inte någon har imponerat jättemycket utan de som ska göra poäng har gjort poäng. Jovic har sett stark ut och fått massa självförtroende så han är väl den som sett hetast ut.

Underläge 2-7 mot topplaget Onyx efter två perioder men ändå seger 8-7 efter förlängning. Vad är det ens för vändning?

– Jag sa inför tredje att det här vänder IBK. Det är riktigt starkt att komma ut i en tredje period efter man blivit överkört i andra på grund av en massa onödiga misstag på mittplan. Men man ska aldrig räkna bort IBK

Matchen spelades i kultiga Södervärnshallen. Hur var det att vara tillbaka?

–  Jag har sagt det hela tiden: Visby IBK ska spela i södervärn, då hade IBK varit i SSL nu. Arenan är fin, men IBK har inte tillräckligt med publik och inte den typ av publik som kan få den stämning som krävs där. Södervärn blir som en borg och det räcker med 600 personer för att ge motståndarna mardrömmar.

Micke Järlö och Christian Nilsson invalda i klubbens hall of fame. Vem är näst på tur om du får bestämma?

– I mina ögon är Fredda Larsson given till nästa gång. Han var en stor ledare och en förebild på väldigt många sett. Sedan ser jag gärna att Macke Broberg som är en legendar i klubben . Han har betytt väldigt mycket för innebandyn på Gotland, älskad av alla och har det största IBK hjärtat av alla. Per Viberg är också en som ska hyllas för allt han gjort för IBK och idrotten på Gotland. Han är ju fortfarande IBK även fast han gått till en korpklubb. Så nästa år: Fredda och Macke och året efter Pelle Viberg och Hasse Pedersén.