För några veckor sen offentliggjordes Gotlands trupp i Island Games på Guernsey i början av juli.
I listan av namn fanns flera bekanta ansikten, men också några nya.
Ett av dem som stack ut var skytten Morgan Johansson Cropper, som i sommar gör sitt första ö-spel. 46-åringen som är bosatt med sin familj på Värmdö utanför Stockholm är nämligen Sveriges bästa pistolskytt – och reser just nu världen runt och tävlar för landslaget.
Johansson Cropper är född och uppvuxen i Klintehamn, och bodde där tills han var 16 år.
– Jag bodde i Klinte, tillsammans med min mamma och två systrar, precis bredvid kolhögen. Sen flyttade jag till min pappa och gick gymnasiet i Haninge, säger han.
Han brukar skjuta ihop med Pontus Nordgren, och de började vid något tillfälle att prata om Island Games.
– Jag tyckte det lät spännande, och på den vägen var det. Pontus sa till dem som tar ut laget att jag var intresserad, och så blev jag uttagen.
Morgan Johansson Cropper tävlar nu mot världseliten, men började med skytte så sent som för drygt tio år sen.
En kollega tog 2012 med honom till skjutbanan, och han blev fast.
– Jag började mest för skojs skull. Jag körde efter jobbet varje måndag, och det var som en meditation. Man stack till skjutbanan och kunde släppa allt annat och fokusera på annat som inte hade med livet att göra, liksom.
– Sen upptäckte jag att jag hade talang för det. Jag började vinna klubbtävlingar ganska snabbt, och efter några år blev jag Stockholms bäste skytt i precisionsgrenarna. Efter det åkte jag på nån internationell tävling och presterade väldigt bra, så landslaget fick upp ögonen för mig.
2017 kom han med i sin första landslagstrupp, och sen dess har satsat på att bara bli bättre och bättre.
Det är precisionsskytte som är hans grej, och satsar framför allt i klassen luftpistol 10 meter.
Hans främsta merit internationellt är en åttondelsplats på en världscuptävling i Serbien. Utöver det har han blivit nordisk mästare, och han har “15-20” SM-medaljer i prisskåpet.
Det största målet framför honom är att kunna ta sig till ett OS, och än finns chansen att få tävla i Paris nästa sommar.
– Det är ett slags toppmål. För att göra det krävs att jag tar en kvotplats. De har börjat gå redan, och jag har inte lyckats hittills, men jag har tre chanser kvar tror jag. En på European Summer Games i Polen om någon månad.
– Det är en viktig tävling. Där finns det goda chanser om man lyckas prestera.
Vad skulle det betyda för dig att hamna där?
– Det skulle vara stort, alltså. Jag tror det är huvudmålet för alla som håller på med idrott på elitnivå. Jag var med på European Summer Games i Minsk 2019, och det är en av mina bästa upplevelser. När hela svenska truppen gick in på stadion inför 30 000 personer, det var maffigt.
Morgan Johansson Cropper har ett mycket intensivt tävlingsår bakom sig. Bara i år har han hunnit tävla i Peru, Azerbaidjzan, Egypten och Indonesien.
– Jag har alltid rest jättemycket. Både privat och i jobb. Jag gillar resandet, det är en stor del i det, varför jag håller på. Man märker på gotlänningar som är kvar på Gotland och inte har rest så mycket, det är stor skillnad på hur man ser på världen. Jag hade ju inte varit utomlands förrän jag var 15 år, bortsett från någon skolresa till Danmark.
Vad är det som gör att skytte är något för dig, tror du?
– Jag har alltid haft talang för hand-öga-koordination. Alla mina hobbies i livet har handlat om det. Det började som liten med videospel liksom, och sen gitarr, rubiks kub, radiostyrd helikopter. Jag tror att jag har snabba signaler i de nervbanorna helt enkelt. Det är nog en stor del.
– Sen är jag lugn som person. Det är också en viktig del, att vara lugn och sansad. Och sen har jag väl nån slags diagnos, jag gillar att göra samma sak om och om igen. Det är en klassiker hos skyttar, tror jag.
Till vardags jobbar han som IT-tekniker på Försvarsmakten, och där ingår han i satsningen FM Elit. Ett projekt som gör det möjligt att kombinera en elitidrottskarriär med jobbet.
– Det är få förunnat, jag är väldigt glad över, säger han.
Vad tänker du inför Island Games?
– Det ska bli jättekul. Jag ser framför mig att det är lite som ett mini-OS. Just att det är andra grenar också. Det ska bli spännande, och sen har jag aldrig tävlat i England. Så det ska bli roligt.
Med dina meriter, det finns inget annat än seger att sikta på, va?
– Jag vet inte riktigt, det finns kanske inte jättemånga öbor i världseliten, så man borde ligga bra till på precisionsgrenarna. Men engelsmännen är duktiga.