Med rubriken "Vad vill ni göra för idrotten om ni får bestämma de kommande 4 åren" arrangerade RF-Sisu Gotland på tisdagen en politikerträff.
Sju av nio partier i Regionfullmäktige fanns representerade på tisdagskvällen, som utgjorde en idel manlig politikerpanel bestående av:
Daniel Wood (L), Fredrik Gradelius (C), Micke Seid (MP), Per Edman (V), Filip Reinhag (S), Johan Asplund (KD) samt Andreas Unger (M).
Arrangören tydliggjorde tidigt att detta tillfälle handlade om att kommunicera sitt partis hållning i idrottspolitiska frågor, och att debatten kommer hållas längre in i valrörelsen.
Flera partier, däribland S, M och KD önskar återinrätta Kultur- och fritidsnämnden, som upphörde i januari 2017.
– Det vill vi göra av två skäl, dels på grund av att kultur och fritidsfrågorna politiskt har hamnat i skymundan och därför delvis tappat i tempo. Men också för att stärka långsiktigheten, vi tror att idrottsrörelsen behöver långsiktiga förutsättningar och spelregler, säger Filip Reinhag (S).
Vidare påtalade flera betydelsen av att värna om ledare och andra ideella krafter i föreningarna, i synnerhet sett till pandemins effekter på föreningslivet.
– Varje förening står och faller med att ha bra ledare i sin verksamhet, säger Fredrik Gradelius (C).
– Det är väldigt viktigt att återstarta idrotten igen. Vi har två år av pandemi bakom oss där vi har tappat en massa idrottsledare, säger Andreas Unger (M).
Samtliga närvarande partier är rörande överens om att det finns mycket att göra gällande öns idrottsanläggningar, såväl existerande som planerade.
Genomgående var det dock ytterst få, om ens några, konkreta löften som uttalades under tisdagskvällen.
RF-Sisu Gotlands distriktsidrottschef presenterade även utdrag ur två omfattande rapporter, en anläggningsenkät på riksnivå och en lokal coronarapport.
Den tiden som 3 500 ideella ledare innan pandemin lade ner under ett år är av RF-Sisu Gotland värderad till cirka 200 miljoner. Mot bakgrund av det frågade Ronsten partirepresentanterna hur man ska säkra den ideella kraften inom den gotländska idrotten.
– Kommunikation sker alltid på mottagarens villkor. Man måste därför komma med extremt tydliga budskap till föräldrarna, till exempel nyttan av att idrotta hela livet, säger Johan Asplund (KD).
– Föreningsarbetet handlar helt om samarbeten. Det behöver skapas samarbete med skolan, med vården, med regionen och se till att alla jobbar tillsammans som ett lag. Att lyckas involvera föräldrarna i verksamheten är oerhört viktigt, säger Daniel Wood (L).
– Om man i föreningar lyckas knyta upp ledare även när deras barn slutat idrotta är väldigt mycket vunnet. Det är det stora problemet som jag ser det, säger Per Edman (V).
MIljöpartiets Micke Seid tycker att det går att ta vara på det spontanidrottande som växt under pandemin.
– Det är sådant som kanske inte ingår i den traditionella bilden av idrottsrörelsen, men som är en spontan folkrörelse värd att ta tag i.
Åhörarna, både fysiskt och digitalt, utgjordes till allra största del av föreningsrepresentanter. Under den avslutande frågestunden kom inspel och frågor från bland andra Jessica Nilsson (FC Gute), Annica Ahlquist (Norra Gotlands Ridklubb), André Lundholm (Visby Roma), Oskar Stillman (Visby AK), Tom Siltberg (Bowlingklubben Gotlands veteraner), Anders Thurén (Gotlands skateboardförening), Cilla Stenström (Gotlands ridsportförbund) och Amanda Johansson (Stenkyrkaortens ridklubb)
Ämnena handlade till stor del om anläggningar men också om politikerbesök i föreningsverksamheterna, landsbygdens status och betydelse i sammanhanget samt de ojämlika förutsättningarna för idrotter som domineras av tjejer.