Rallystjärnan vänder - kör vidare i SM

Johan Holmberg, 39, hade bestämt sig för att sälja bilen och lägga ner karriären efter silverskrällen. Nu återvänder till 2WD trimmat, klassen där han vunnit två SM-guld sedan tidigare.

14 januari 2019 19:50

I en intervju med Johan Holmberg inför förra säsongen såg han slutet på sin rallysatsning.

–Det runt omkring tar för hårt på mig och jag är tveksam till att det är värt all tid som går åt i verkstaden och allt jobb som krävs för att få det att fungera ekonomiskt. Det tar hårt på en samtidigt som familjen får ta stryk eftersom jag är hemma mindre, sade han till helagotland.se.

En överraskande silvermedalj som rookie i värstingklassen (4WD trimmat) har dock fått honom att tänka om, byta klass och bil. I slutet av januari går startskottet mot ett tredje SM-guld i 2WD trimmat när Bergslagsrallyt i Ludvika avgörs den om två veckor.

– Det är skönt att ha fattat beslutet och vad som händer i framtiden vet man inte. Jag är väldigt nöjd med det här och det ska bli kul.

I december sålde han sin Ford Fiesta R5 till en kompis och erbjöds en Toyota Corolla i utbyte som en delbetalning.

– Jag accepterade eftersom den var så fin och det var kul när jag började plocka med den så jag blev väl lite nostalgisk, säger Johan Holmberg som tävlade med Toyota Corolla 2004–2011.

Detta var i december och i mellandagarna bestämde sig teamet för att köra.

– Då var det inte bestämt att vi skulle köra SM, men när vi ändå bestämt oss för att köra kände jag att ska jag ändå engagera mig och lägga ner tiden så vill jag köra SM. Eftersom jag haft en likadan bil tidigare vet jag ju hur mycket tid de tar och det brukar inte vara så jobbigt att hålla ordning på dom.

I helgen gjorde Holmberg de första testerna hos Depå Grande i Rissna utanför Östersund.

– Det gick bra och var superkul. En fantastiskt rolig bil att köra. Motorn har ett register som passar mig och min körstil perfekt och vi har hittat en "setup" som känns kanon, säger han.

Teamet blir detsamma som tidigare med Christoffer Bäck som co-driver.

– Vi ska bara ha roligt har vi sagt. Det är på en skön och mer avslappnad nivå den här gången, säger den tvåfaldige guldmedaljören.

– Men sen är det klart att vi alltid kommer att gå för att vinna när vi startar ett rally.

Hur uppskattar du dina chanser till ett tredje guld?

– Oj, ingen aning. Det är många nya och många har försvunnit så det är svårt att uppskatta. Jag har ingen aning om var jag står och det är en stor klass med över 40 anmälda.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson