Rekord för Gotlands folkracefestival

Årets höjdpunkt för alla folkrace-älskare är här. Gotlands folkracefestival har dragit igång och rekordmånga är anmälda.

18 juli 2017 15:30

Bara en dryg mil utanför Visby pågår tävlingarna för fullt i folkrace vid Follingbobanan. Det är 34e året som festivalen anordnas, men deltagarna och publiken verkar inte få nog. I år var rekordmånga anmälda, över 350 stycken, vilket tvingade arrangörerna att lotta för att få fram vilka 270 ekipage som fick komma till start. Lars Jakobsson, tävlingsledare för Gotlands folkracefestival, har sina aningar om varför tävlingen är så populär.

– Tävlingen pågår varannan dag så man kan kombinera det med semestern. Sen är alla förare garanterade åtta stycken lopp vilket lockar deltagare, på andra folkracefestivaler kan det ta slut efter två lopp om man har otur, säger Lars Jakobsson.

Förberedelserna har pågått sedan årsskiftet och årets bana har en nyhet att bjuda på. En extraslinga har lagts till och förarna ska köra tre varv och ett på slingan vilket sätter de tävlande på prov.

– Nyheten om extraslingan har tagits emot bra, det är alltid någon som klagar men det har varit övervägande positiv respons, säger Lars Jakobsson.

Tävlingen körs i fyra klasser, en junior, en senior, en dam och en veteranklass. Vad som är speciellt med sporten är att bilarna efter tävlingarna lottas ut för ett pris på 6500 kronor, vilket gör att kostnaderna som läggs ner är betydligt lägre än i andra motorsporter.

– Man kan lägga hur många anbud man vill på bilarna som tävlat och har man tur så blir man en lycklig ägare av en bil, säger Lars Jakobsson.

Publiken vid Gotlands folkracefestival är placerade vid en kulle med perfekt utsikt intill banan. I publikhavet är det en härlig doftblandning av motorolja, damm och solkräm i den gassande värmen. En rutinerad åskådare som är flitigt återkommande är Börje Ring som varit på folkracefestivalen de senaste tio åren.

– Det är en härlig och mysig stämning här. Det är en väldigt händelserik sport vilket gör att det alltid är spännande, säger han.

En som tycker att det runt omkring är minst lika kul är Anki Jansson, 68, från Arboga.

– Vi har varit här många år då min man har kört men nu var det länge sedan. Men vi är på semester och passade då på att komma hit igen. Det bästa med sporten är att alla hjälper alla och är så trevliga mot varandra utanför tävlingsbanan, säger hon.

Parkeringen är fylld av husbilar och tält och folkracebilarna står uppradade bredvid varandra. Entusiaster från hela Sverige har samlats och av 270 ekipage är 50 stycken från Gotland. Det betyder att många åker ner från fastlandet för att tävla. En av dessa är Jesper Jäder som är på ön med familjen.

– Det är första gången jag är här. Vi blev tipsade om tävlingen och kommer enda från Gästrikland. Hittills har jag kört ett lopp och det vann jag i alla fall, säger Jesper Järder.

– Annars har vi inget här att göra! Fyller hans mamma i och skrattar.

Finalerna avgörs på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
Nichlas Pettersson