Slår tillbaka – efter bilderna på gotländska OS-hästen

Under OS har bilder på dressyrhästen Touchdown, ägd av gotländska Anna Forslund, tagits där tungan på hästen synts vara blå. Ett tecken på att blodcirkulationen har strypts. Hästens ägare uttrycker dock ingen oro. "Vet inte sanningshalten", säger Anna Forslund.

Patrik Kittel med hästen Touchdown, ägd av gotlänningen Anna Forslund.

Patrik Kittel med hästen Touchdown, ägd av gotlänningen Anna Forslund.

Foto: Zohra Bensemra

Ridning2024-08-06 15:01

Nyheten i korthet

  • Bilder från OS visar den gotländska dressyrhästen Touchdown med en blå tunga, vilket kan tyda på strypt blodcirkulation.
  • Hästens ägare, Anna Forslund, uttrycker ingen oro och ifrågasätter bildernas autenticitet.
  • Incidenten har mötts med kritik från internationella ridsportförbundet, FEI, och väcker oro för sportens anseende.

Det var under måndagen som tidningen Expressen publicerade en artikel gällande bilder som dykt upp på hästen Touchdown, som rids av dressyrryttaren Patrik Kittel och som ägs av gotländska Anna Forslund.

Tidningen skriver att det i samband med dressyrkvalet under OS togs bilder på hästen där man ser att tungan är blå, vilket är ett tecken på att blodcirkulationen har strypts.

Bilderna har kritiserats starkt, bland annat av Göran Åkerström, chefsveterinär på Internationella ridsportförbundet, FEI.

– Det är tveklöst en blå tunga på en häst. Och blå tungor är oacceptabla, säger han till Expressen.

Han berättar också för tidningen att runt fem ryttare blev inkallade till förhör i samband med tävlingarna, på grund av bilder på blå tungor.

– De har blivit informerade av vad vi sett och att vi å det starkaste tar avstånd från det, säger Göran Åkerström.

Anna Forslund menar dock att det är svårt att bekräfta att bilderna säger hela sanningen.

– Vad jag vet så har man inte sett originalbilderna och det är ju där man kan se om de är manipulerade eller inte. Just nu när man är fotograf, så får du väldigt mycket uppmärksamhet när du publicerar sådana här bilder. Det finns mycket att vinna på det, säger hon.

Anna Forslund berättar att hon inte varit i kontakt med Patrik Kittel efter OS.

– Vi hade kontakt under tävlingarna och då var han i gott mod. Jag såg själva ridningen på plats och jag såg inget fel.

undefined
Anna Forslund.

Det är inte första gången som det publicerats bilder på hästen där tungan varit blå. I våras, under världscuptävlingarna i Amsterdam, publicerade bland annat Aftonbladet bilder på hästen där tungan syntes vara blå.

– Efter Amsterdam pratade jag med Patrik och det är klart att ingen mår bra av det. Det här är inte på något vis roligt. Men som sagt, så länge man inte sett originalbilderna och vet att det är på riktigt, så är det svårt att säga något om det.

Känner du någon oro för hästen?

– Nej jag känner ingen större oro för hästen. Jag känner dock en oro för sporten. Det här är verkligen inte alls bra för sporten. Vi vet inte sanningshalten och man undrar ju om det här är ärligt eller om det är elaka krafter som vill göra sensation av det hela.

Kommer du ta kontakt med Patrik om detta?

– Jag kommer inte ta något initiativ, men kontaktar han mig så pratar vi om det naturligtvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!