Oenighet i klubben runt ridskolekris

Ekonomin bär inte för ridskolan hos Wisby ridklubb och riskerar att stängas efter årsskiftet. Styrelsen kallade i veckan till ett akut möte om ridskolans framtid.

Fredrik Öström är ledande i den grupp föräldrar som försöker hitta en lösning tillsammans med klubben.

Fredrik Öström är ledande i den grupp föräldrar som försöker hitta en lösning tillsammans med klubben.

Foto: Jonas Bäckström

ridsport2018-12-10 09:32

Wisby ridklubbs ridskoleverksamhet har haft en ansträngd ekonomi under flera år. I torsdags hölls ett akut medlemsmöte på Wisby ridklubb där styrelsen informerade om den ekonomiska situationen och flaggade för att ridskolan, som för närvarande har cirka 120 elever, riskerar stängas efter årsskiftet.

Anders Eckerberg är styrelseledamot i Wisby ridklubb.

– Totalt sett går klubben knappt jämnt ut på ett år, den tärande delen är ridskolan som går back med i runda slängar 200 000 kronor. Det gör att alla pengar vi får in läggs på ridskolan. Det är konstgjord andning, och så har det varit under ett flertal år, säger Wisby ridklubbs styrelseledamot Anders Eckerberg.

Det låter spontant som kort framförhållning, att flagga för stängning först nu?

– Vi har den här terminen försökt att få ridskolan att bli självbärande och vidtagit ett antal åtgärder. Då måste man låta det gå några månader så att man ser vad det ger för resultat.

Vad krävs för att ridskoleverksamheten ska fortsätta efter nyår?

– Antingen mer pengar så att vi kan anställa mer personal eller att ridskoleavgiften höjs, eller att man lägger mer arbete och skötsel på frivillig basis, mer ideella insatser.

Det har sedan en tid funnits planer på att arrendera ut ridskoleverksamheten.

– Det skulle skydda klubben. På längre sikt bör vi som klubb ha en arrendator. Vi har en intressent men det går inte just nu, men det kan gå på längre sikt.

Intressenten är Linda Herlitz som sedan augusti 2017 är klubbens ridskolechef.

– En längre tid har vi diskuterat att jag ska arrendera anläggningen, vilket är vad både styrelsen och jag vill. Problemet är att villkoren i förslaget jag fick är uppåt väggarna jättedåligt. Bland annat ska jag enligt förslaget stå för allt underhåll på byggnaderna och det material som krävs. Det är väldigt mycket här på anläggningen som behöver åtgärdas, exempelvis ridhusbottnarna och väggar med hål i. Jag kan inte sätta mig och min familj i den sitsen, säger Linda Herlitz.

Hon understryker att ridskolan går bättre än på länge.

– Sedan jag blev anställd har siffrorna vänt och gått stadigt uppåt. Det håller styrelsen med om, men de menar att det inte går tillräckligt fort, säger Linda Herlitz.

Anders Eckerberg håller med om att siffrorna pekar åt rätt håll, men ser ett annat orsakssamband.

– Det går något bättre, men det beror på att vi som är i styrelsen har arbetat ideellt och på så sätt kunnat dra ner på personalkostnaderna. Det går för en stund men inte på sikt, säger Anders Eckerberg.

Linda Herlitz menar att det finns ett stort antal intresseanmälningar med potentiella elever, tillräckligt för att utöka med flera nya ridskolegrupper, vilket skulle generera nya intäkter.

– Det finns underlag för att utöka, men då krävs det också fler personaltimmar för ridlärare och det är styrelsen inte villig att utöka med.

Har det skurit sig ordentligt mellan dig och styrelsen?

– Ja, man behandlar inte personal på det viset som de har gjort. Under ett års tid har vi bland annat fått höra att vi inte kommer få löner och så vidare. Det här handlar om att styrelsen inte vill stå som ansvariga längre.

Utefter omständigheterna säger hon att hon ändå känner sig lugn i situationen, till stor del tack vare det stöd hon fått från elever och föräldrar.

– Jag hoppas att det ska lösa sig, mest för ungdomarnas skull. Det är bättre att hänga här än att vara nere på stan och göra hyss, säger Linda Herlitz.

Fredrik Öström flyttade nyligen till Gotland med sin familj och han har en dotter i verksamheten. Efter att ha fått informationen om det akuta nedläggningshotet i torsdags har han varit en drivande kraft i en föräldragrupp som samlades i lördags för att diskutera olika lösningar.

– Om ridskolan stängs skulle ett stort antal barn och ungdomar, som till 99 procent består av tjejer, stå utan fritidsverksamhet. Det får inte ske, säger Fredrik Öström och fortsätter:

– Verksamheten som bedrivs på Rävhagen är helt fantastisk, det är en kultur där alla hjälper varandra på ett sätt som gör en gråtmild när man ser det. Det är som ett litet Narnia där ute, min dotter har växt som individ och ridskolan är den störst bidragande orsaken för att hon som nyinflyttad har hittat ett sammanhang på Gotland

Han betecknar lördagens föräldramöte som positivt och givande.

– Nu har vi startat en plan för att börja föra en diskussion där vi kan hitta konkreta förslag för hur vi går vidare. Vi tittar nu på en kortsiktig lösning fram till sommaren, för att köpa oss tid och se på en mer långsiktig lösning efter sommaren. Vi ska göra det här tillsammans; föräldragruppen, ridskolechefen och ridklubbens styrelse. Alla är ju eniga i sin önskan att det ska finnas en ridskoleverksamhet, säger Fredrik Öström.

Anders Eckerberg hyser gott hopp om att verksamheten ska kunna räddas.

– Jag är övertygad om att vi gemensamt kommer hitta en lösning för det närmaste halvåret. När man engagerar föräldrarna, då kommer det här att gå i lås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!