På väg till Gothenburg Horse Show

Marlene Malmqvist har hittat en riktig juvel i 7-åriga vallacken Hästkullens Di Marabou. Nu väntar Gothenburg Horse Show.

Marlene Malmqvist rider DiMarabou hemma på gården och ger den träning som behövs.

Marlene Malmqvist rider DiMarabou hemma på gården och ger den träning som behövs.

Foto: Ulf Jönsson

Ridsport2020-02-18 09:44

Hon blev mer eller mindre avrådd av flera att köpa hästen efter vad de sett på video, den var inte ens värd att åka och titta på. 

Men Marlene Malmqvist såg något hos den då femåriga Hästkullens Di Marabou som väckte hennes intresse för hästen.

– Jag provred honom på Värmdö i Stockholm och han var helt magisk, så fort jag satte mig i sadeln så bara passade allt och det var en fantastisk känsla, säger Marlene Malmqvist, Akebäck.

Det blev affär, det var 2018 och säljare var Emmi Gardell (bördig från Alva, Gotland). 

– Jag kände till henne sen tidigare och hade även sett Di Marabou när han var yngre, säger Marlene.

Hästen kom hem till gården i Akebäck där Marlene bor och efter en hel del träning av både henne, men även av tidigare förbundskaptenen i hoppning, Sylve Söderstrand som kommer till henne en gång i månaden för att bistå med träningen, så har hästen utvecklats otroligt bra och Marlene har hittat helt rätt på Di Marabou.

– Det är en fantastisk häst, han har en enorm kraft vid upphoppen.

Och efter en framgångsrik säsong 2019 som 6-åring är hästen nu klar för Gothenburg Horse Show kommande helg där han ska tampas med nio andra svenska hästar och tio utländska.

Det är i Lövsta Future Challenge Jumping, finalklasser för Unga Hästar som Di Marabou tävlar.

Men det är inte Marlene som rider honom utan Pontus Westergren, en rutinerad och erkänt duktig ryttare och som ridit honom i de stora tävlingarna förra året.

– Tanken är att jag ska rida honom senare, men eftersom jag opererat mitt knä och fått en ny knäled så har jag överlåtit tävlingarna till Pontus, säger hon.

Även Pontus är lyrisk över Hästkullens Di Marabou.

– Det är en fantastiskt fin häst, jag har tävlat med honom sen i våras 2019 och han har bara gått från klarhet till klarhet och försöker alltid göra sitt bästa, säger Pontus Westergren.

Och fortsätter:

– Det ska bli väldigt kul att få rida honom i Göteborg som också blir min debut i tävlingen, en tävling som man verkligen vill vara med i. En härligt stor arena, fantastisk publik.

Vad tror du om era chanser?

– Han har helt klart en väldigt bra chans till en fin placering, men man vet inte hur han reagerar när han kommer in på en så stor arena.

Det var förra årets fina insatser som bäddade för en plats i Gothenburg Horse Show.

Pontus Westergren, Nykvarn med Marabou har varit bästa svenskfödda häst i samtliga tre 6-års Championat, som; Folksam Open i Falsterbo med 111 startande där han blev tvåa, Champion of the Youngsters i Skövde, 80 starter som han vann samt Agria Star of Tomorrow i Jönköping med 86 startande där det också blev seger.

Segern i Champion of the Youngsters gav en biljett till Göteborg.

Di Marabou har även deltagit i unghäst-VM i Belgien i september förra året, han var felfri i grundomgången, första dagen men fick ett nedslag i omhoppningen och slutade på en 50:e plats av 266 starter där endast 30 gick till final.

Pontus Westergren befinner sig i Spanien för tillfället med fem hästar där han kommer att tävla under en längre tid, men han flyger hem till Sverige för att rida Di Marabou.

Det blir två kval på lördagen och finalhoppning på söndagen.

Men Marlene blir inte sysslolös under tävlingen.

– Jag kommer att få göra de flesta förberedelserna innan själva tävlingen, säger hon.

Hästen är fotfarande under utveckling och hur långt han kan gå får framtiden visa, men för varje framgång stiger värdet på honom.

Marlene Malmqvist hittade alldeles rätt med Hästkullens DiMarabou.
Marlene Malmqvist hittade alldeles rätt med Hästkullens DiMarabou.
Fakta

I Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar har 6-åriga hästar möjligheten att via två kvaltävlingar kvalificera sig till slutfinalen av Lövsta Future Challenge Unga Hästar under Gothenburg Horse Show. Det första kvalet går under Champion of the Youngsters och det andra under Breeders Trophy i Flyinge. Finalisterna från respektive kvaltävling får i finalen tävla mot tio internationella sjuåriga hästar som bjuds in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!