Regionens mångmiljonsatsning på ridsporten: "En ödesfråga"

Den planerade ridanläggningen i Rävhagen har skapat debatt.
Projektledaren Sylve Söderstrand är förvånad över kritiken och kallar det för en ödesfråga för gotländsk ridsport.

Sylve Söderstrand framför vad som Region Gotland vill omvandla till ett ridsportscentrum med i första hand en stor och toppmodern utomhusbana med läktare, kafeteria och domartorn.

Sylve Söderstrand framför vad som Region Gotland vill omvandla till ett ridsportscentrum med i första hand en stor och toppmodern utomhusbana med läktare, kafeteria och domartorn.

Foto: Mattias Karlsson

Ridsport2024-12-05 19:15

Sylve Söderstrand är ett av de mäktigaste namnen inom svensk ridsport.

Som ledare har han varit med på fem olympiska spel och som förbundskapten har han flera OS-, EM- och VM-medaljer.

Sedan några år tillbaka bor Sylve Söderstrand åter på Gotland. Tiden som landslagsledare är historia.

Nu ligger fokus på en rad andra projekt som Jönköping Horse Show där han är tävlingsledare och delägare och lokalt tränar han hoppryttare och projektleder för den omdebatterade ridanläggningen som planeras att byggas och drivas av Region Gotland.

En jättesatsning på sporten, men de anmärkningsvärda i debatten är att den splittrat gotländsk ridsport. 

Sylve Söderstrand är tydlig med hur han ser på projektet:

– Det är en ödesfråga för Gotlands ridsport att få en plats där man kan samlas runt och gör att sporten kan utvecklas och ta nästa steg, säger Sylve Söderstrand.

– Det är så jädra positivt om politiken tar det här beslutet för ridsporten och jag tycker faktiskt att gotländsk ridsport ska vara tacksamma för det här, fortsätter han.

Han jämför med andra kommuner där det finns flera liknande anläggningar och att det kan vara ett sätt att få ordning på en sport som tappat i slagkraft.

– Tyvärr är det väldigt låg nivå på öns ridsport just nu. Gotland behöver lyfta upp näsan ett snäpp till. Vi har många ryttare, men nivån måste upp så att vi blir konkurrenskraftiga som vi var förr i tiden, säger Sylve Söderstrand.

– Därför behövs en satsning för att inspirera ungdomarna. Det gäller att få ihop det och det är svårt när det inte finns någon given plats att samlas på, fortsätter han.

Anläggningen som planeras innefattar en stor ridbana (60x100 meter), läktare för ca 150 personer, byggnader för sekretariat, samlingslokal/kafeteria och omklädningsrum. 

Hela projektet beräknas kosta 67 miljoner kronor.

Vad tänker du kring de tveksamheter som finns inom ridsporten?

– Det har varit en del diskussioner och folk har hakat upp sig på den här summan (67 miljoner kronor) och det kan jag väl förstå. För den låter ju hög även för mig, men samtidigt förstår jag att när regionen gör en satsning som denna så har de ett annat förhållningssätt till saker och ting som gör att det blir dyrare. De flesta regioner i samma storlek som Gotland har en bra kommunalt ägd ridanläggning med hög standard. Här finns inget sånt.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att i den summan ingår inte bara en ridbana och anläggning. Det är också infrastruktur med vägar och cykelbanor till hela Rävhagen och där även fotbollsplanerna. Den delen ligger på ungefär nio miljoner kronor.

undefined
Sylve Söderstrand har svårt att förstå hur klubbrepresentanter i gotländsk ridsport inte kan se satsningen som positiv.

När det kommer till den planerade ridbanan är Söderstrand av uppfattningen att Gotland inte har någon tävlingsbana utomhus som går att jämföra med den som planeras i Rävhagen att bevattnas genom ebb och flod-metoden.

– Det är som en stor balja med dräneringsrör och du vattnar banan underifrån vilket gör att det bara går åt 15-20 procent vatten jämfört med om du skulle vattna med spridare. Vattnet ger svikt i banan och idag finns det bara en sån bana och det är hemma hos mig, men den är liten och har inga tävlingsmått.

Sylve Söderstrand ser också den nya anläggningen som mer hälsosam för hästarna.

– Idag är det mycket diskussioner om hästhälsa och det är på hästarnas villkor vi gör den här sporten. Väldigt många skador på hästar beror på att man rider på för dåligt underlag och enligt min uppfattning finns det inte en enda ridbana som sommartid som håller måttet för att träna en häst på ett riktigt sätt. Det behövs en bana som är hållbar för hästarna långsiktigt.

undefined
Vy från kortsida ur Region Gotlands förstudie.
undefined
Vy från söder.
undefined
Vy från nordöst.

Region Gotland ser också över möjligheten att komplettera anläggningen med ett regionalt ridhus modell större på sikt, vilket skulle betyda att regionen har en modern anläggning av hög kvalité.

– Det är nästa steg. Ett stort bra och användningsbart ridhus som går att använda vintertid. Vi har pratat om att ett lämpligt mått för ett ridhus skulle vara 24x64 meter. Varmt och isolerat och som motsvarar krav som andra sporter har när det kommer till omklädningsrum, varma och fungerande toaletter. Då har du en stor bra hall som du kan använda långt upp i klasserna, säger han och tillägger:

– Det går inte att tro att en ny anläggning gör att ridsporten går framåt av sig självt. Det måste till en plan, hur man ska använda den och samarbeta över gränserna. Det är Gotlands ridsportförbunds uppgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!