Det är nya tider i en av Sveriges äldsta ridklubbar. Efter en stökig vår har nya krafter kommit in för att lyfta verksamheten, en hel del återstår att göra. I veckan beviljade Kultur- och fritidsnämnden om ett akut ekonomiskt stöd år ridskolan. Numer är det föreningen som driver ridskolan, med två anställda och 15 hästar.
– Underlaget i ridhusen var så dåliga att vi var tvungna att göra något åt det, säger Jeanette Elm Wahlstam, ridskoleadministratör.
Problemet med underlaget aktualiserades i våras.
– En ryttare gick omkull under en tävling, underlaget släppte i en tvär sväng. Ryttaren fick föras till sjukhus, men det gick ändå bra. Hon var tillbaka på hästen och tävlade helgen efter, säger Jeanette Elm Wahlstam.
Nu har underlaget bytts ut.
– Vi är väldigt glada och nöjda över det. Nu arbetar vi med att ta fram en ekonomisk plan för hur vi ska gå vidare, säger Desirée Andersson, ordförande i Wisby ridklubb.
Föreningen äger byggnaderna på Rävhagen, det är en stor verksamhet som ska dras runt. Hästintresset växer sig samtidigt starkare, de svenska toppryttarnas framgångar märks av inom sporten.
Ridskolan räknar antalet uppsittningar för att beskriva utvecklingen. De har gått från 89 till 120 uppsittningar i veckan sen i våras. Samtidigt är det många kostsamma punkter kvar att ta tag i.
– Byggnaderna har ett renoveringsbehov, vi behöver en ny traktor och harv. Det finns en del att ta tag i, konstaterar Jeanette Elm Wahlstam.
Under många år skötte en arrendator ridskolan, men i dag är den som nämnt helt föreningsdriven. Och att hålla hästar kostar. Foder, hovslagare och veterinärbesök kräver att det finns pengar på föreningskontot. Hästarna måste också tränas för att må bra och klara av ridskoleverksamheten.
– Jag vill inte att vi fuskar, det ska vara bra kvalitet på det här. Ett exempel är att vi tar in hovslagare som är bra och har ansvarsförsäkring, säger Jeanette Elm Wahlstam.
Samtidigt görs mycket arbete på ideell grund. En del renoveringsarbeten lär göras av föräldrar och ungdomar. Ett café och ett tävlingssekretariat står på listan över sådant som ska byggas framöver.
Ridklubben har ytterligare en funktion, den är mer eller mindre en fritidsgård för unga hästintresserade. Efter skolan cyklar många direkt till Rävhagen.
– Det handlar både om gemensamhet och att få ta ansvar. I somras var det några som frågade vad de kunde hjälpa till med och sen målade om våra hinder på eget initiativ, sånt värmer, säger Jeanette Elm Wahlstam.
Framtidstron ser helt klart ut att ha återvänt till klubben.