Det gotländska bolaget Ryde Equestrian bildades 2019, och har sen dess arbetet med produktutveckling inom ridsporten. Inom kort, i samband med Stockholm Horse Show, kommer man att lansera produkten “Ryde Adjustable”, som ska vara en justerbar och säker stigbygel.
Nu går världsstjärnan Peder Fredricson, bland annat dubbel vinnare av Jerringpriset och med flera mästerskapsmedaljer på CV:et, in som delägare i Ryde Equestrian.
Det gör han med nya bolaget Bhoof, som startats tillsammans med bland andra H&M-miljardären Charlotte Söderström.
– Bhoof är en möjlighet att göra mina insikter kring ridning, hästarna och utrustningen tillgängliga för andra som har ambitioner att bli bättre. Det hela grundar sig i min egna strävan att alltid utvecklas, där jag konstant justerar och utvecklar utrustningen och mitt eget arbetssätt med hästarna för att nå bättre resultat, säger Peder Fredricson i ett pressmeddelande.
Karin Falkemo är vd på Ryde Equestrian och är mycket glad över nyheten.
– Vi är ingenjörer, ridinstruktörer och det som förenar oss i arbetet är att vi är ryttare och hästmänniskor. Jag är otroligt glad att få med ryttare och hästmänniskor på den nivån även i investering. För att kunna göra sportutrustning på toppnivå behöver man hästmänniskor som förstår vad det handlar om. Att bygga en känsla och skapa bandet mellan häst och ryttare.
– Egentligen började för ett år sen på Stockholm Horse Show, då vi fick kontakt och började prata om stigbygeln. Det utvecklingsarbete vi gör och vi har varit fast beslutna om att fortsätta vara ett utvecklingsbolag och verkligen gå på djupet. Peder fick först testa stigbygeln, och därifrån är det.
Om bakgrunden till produkten, en uppfinning som har prisats och som Helagotland tidigare berättat om, säger hon:
– Sanne-Marie Petersson som är en av grundarna är ridinstruktör och såg ett behov av att kunna justera stigbygeln. Stigbygeln är ju en av världens viktigaste uppfinningar. Det beskrivs ofta som en av krigskonstens viktigaste uppfinningar, då ryttaren plötsligt kunde få balans och så vidare. Men där nånstans slutade man utveckla stigbygeln. Så där såg vi ett behov och Sanna började arbetet med att ta fram prototyper. För oss har det varit jätteviktigt att få till en säkerhetslösning där ryttaren inte kan fastna, vilket är ett av de farligaste momenten i ridning.
Falkemo är förväntansfull inför lanseringen och framtiden.
– Vi tror att det här är en ny standard som vi inför i ridsporten. Vi ser att vi sätter en ny ribba för vad stigbygeln kan göra för ryttaren.