Spaning i blindo för Sportspanarna

Showdown! Välkommen till en värld där inget går att se. En test för andra sinnen.

Spanaren Mattias Ahlgren fick testa på Showdown.

Spanaren Mattias Ahlgren fick testa på Showdown.

Foto: Roger Björkman

Showdown2018-11-13 19:00

– Annorlunda men riktigt kul, ovant att agera på bara hörsel, säger sportspanaren Mattias Ahlgren.

Sportspanarnas resa öppnar ögonen för helt andra upplevelser. Som Showdown, en idrott för de som inte kan se. Sporten är som bordtennis, eller bordshockey, för synskadade.

– Man ska helst få bollen över på motståndarens sida så snabbt som möjligt så motståndaren får röra sig. En hård serve är bra, säger Carl Jakobsson, IF Murgrönan.

I korthet, två spelare står vid var sin ände av ett rektangulärt bord, aningen större än ett bordtennisbord. Bordet har sarger och rundade hörn, vid bordets kortsidor finns målfickor och i mitten av bordet ett nät – en träskiva placerat över bordet – som bollen ska slås under.

IF Murgrönans Gösta Karlsson, Britt-Marie Björkman och Carl Jakobsson tog emot Sportspanarna i Bingebyskolans gymnastiksal på Norra Hansegatan i Visby. En lätt nött lokal med patina, för en sport som inte bryr sig ett dugg om färgen på väggarna.

– Självmål. Det händer, men det är sällan, säger Gösta Karlsson när bollen visslar ner i målfickan när han ska visa sportspanarna spelets grunder.

Showdown är en sport för alla. Förutom de döva. Seende kan spela – förutsatt att de bär ögonbindel. Onödigt prat eller yttringar av varken glädje eller ilska är tillåtna under spelets gång.

– Nej, då hör man inte bollen, säger Gösta Karlsson.

Sofie, Emelie och Mattias tog på sig ögonbindel, lyssnade på Gösta och Carl som förklarade spelets grunder, försökte synka ljudet av en stenhård plastboll fylld med metallkulor som för oväsen, för att slå ner den i hålet vid motståndarens kortsida

– En spelplan, en handske, och racket. Känns genomtänkt för ett säkert spel. Inte så ansträngande, men adrenalinet kickade in, säger Emelie.

Carl Jakobsson, klubbens unga stjärnskott har ett taktiktips:

– Använd sargerna, för att valla bollen och förvilla motståndaren.

Han var nyligen i Eskilstuna på ett idrottsläger för synskadade. Där besegrade han alla han mötte.

– Tror jag ligger på en okej nivå och tränaren säger att jag har talang, säger han

Varför gillar du Showdown?

– Det är ganska enkelt, jag gillar bordtennis också.

Hur bra är du?

– Hyfsat, ibland kan jag slå pappa med 12-0. Han är ganska bra för att kunna se, säger Carl.

Pappa Adam Jakobsson har alltid och intensivt stöttat Carls Showdown-spel. Även om han får stryk för det mesta.

FAKTA

Showdown utövas av idrottare med synskada. Sporten är störst i Europa, men utövas även i andra världsdelar. Sporten startade i Kanada på 1960-talet. Spelarna har ett specialtillverkat racket, bollen innehåller små metallkulor som gör att det hörs var den finns.

Betyg/Showdown

KUL 11 (totalt) 3,7 (snitt)

ANSTRÄNGANDE 6 2,0

ARENA 11 3,7

FOLKHÄLSA 14 3,7

GEMENSKAP 10 3,3

Sportspanarna (3 den här gången) sätter betyg på en skala 1-5 där 1 är dåligt och 5 är utmärkt. Sammanlagt betyg delas med antalet deltagare och ger ett snittbetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!