Simmaren Linus Kahl är sedan några veckor hemma i Visby.
Bakom sig har han ett läsår på ansedda University of Alabama som infriat alla förväntningar han hade med råge.
Resurserna på stora och förutsättningarna lysande för ytterligare utveckling:
– Verkligen. Jag åkte för att få en nystart en annan miljö som passar mig mer och kan pusha mig till att bli en bättre simmare både mentalt och psykiskt. Det är en väldigt annorlunda kultur i USA. Det är finns en vinnarkultur där och man gör alltför att vinna. Jag ville känna på det och det passar mig, fortsätter han.
Linus Kahl hade en tyngre period före flytten. 22-åringen pressade sig själv hårt inför Swim Open i Stockholm för att University of Alabama skulle satsa på honom.
– Det är mycket som folk runtomkring inte ser som på Swim Open där jag verkligen vill prestera bra, men inte gjorde det. Efteråt hade jag en mörk period. Jag mådde inte så bra och tänkte att jag måste träna ännu hårdare så jag straffade mig själv och hade inte en dag utan träning på 8-10 veckor. Det ledde i sin tur till att jag samma sommar inte gick så bra på SM och därför missade jag också EM.
– Jag är inte ensam om att ha haft tunga perioder. Många är trötta eller har handskats med psykisk ohälsa. Det bästa sättet att lära är att göra fel och komma ut starkare. Mår du bra är det lättare att ta lärdom och lära av felen.
Just i dag känner sig Linus stark. Beslutet att flytta till Tuscaloosa, Alabama är det bästa beslut han tagit.
Skollaget gjorde under nya huvudtränaren och tidigare amerikanska landslagssimmaren Margo Greer sitt starkaste resultat på 30 år.
– Hennes vision har varit utvecklande för mig och hela laget. Vi slutade tvåa bakom Florida i vår conference och det är stort. Vi har inte varit högre än 4-5 de senaste åren.
Linus hoppas kommande år kvala in till NCAA dit de bästa simmarna gör upp. I år missade han det med några tiondelar.
– Nästa år ska jag med och det är hög klass. De tider som görs där kan du vinna VM med.
Hur har du utvecklats under de här läsåret?
– Jag har steppat upp min nivå väldigt mycket på mindre än ett år. Både mentalt genom att mitt sätt att se på sporten. Jag har fått ny motivation och glädje. Det har alltid funnits, men det har förändrats på ett positivt sätt. Men också när det kommer till det fysiska. Jag har byggt mer muskler och kapat sekunder i varje gren.
Innan hemfärden slog han på en tävling i Atlanta till med sitt livs lopp på 100 meter fjäril och med den näst snabbaste tiden på lång bana av en svensk i år.
Ett skönt besked inför SM senare i sommar.
– Jag ska se till så jag är i bra form då. Förhoppningsvis kan jag göra så bra resultat att jag blir uttagen till EM i Rom i augusti. Det stora målet på sikt är att kvala in till OS i Paris 2024. Redan nu är hans träning individuellt anpassad för att nå dit.
– Det är alltid en stor ära att få representera sitt land. Jag vill ta en fast plats i landslaget och vara en man kan lita på. Men det är OS som är den stora showen. Det är så mycket prestige och att komma dit är och har länge varit min stora dröm. Det är det jag jobbar mot hela tiden och jag har två år på mig.
Samtidigt är det ett nålsöga att ta sig igenom för att nå dit och skulle han inte få en biljett till Paris så är det ingen katastrof utan bara att skifta fokus till spelen 2028.
Nu väntar en sommar på Gotland och en möjlighet att ladda om.
– Det är skönt att vara hemma. Jag tror att det är nyttigt att kunna reflektera över vad som hänt och hur man utvecklats. Sen är det inte fel att bli lite uppassad. Jag har ännu inte behövt laga mat och jag har alltid nytvättade kläder, säger han med ett skratt.
Hemma är hos föräldrarna Björn och Susanne på Fältgatan i Visby.
– Vi hade inte setts sedan augusti så det är klart att man saknat dom, men någon större hemlängtan har jag inte haft. Sedan finns ju alltid facetime.
Efter att ha vilat från simningen helt i två veckor håller han nu igång tillsammans med Wisby Simsällskap i Solbergabadet där allting en gång började. Här förädlade tränarna Peter Asp och Micke Eriksson talangen innan det bar av till Helsingborg för studier vid riksidrottsgymnasiet.
– Solbergabadet är nostalgi, men det behövs ett nytt bad nu och så är det bara. Det behövdes redan 2010. Luften är dålig och omklädningsrummen håller inte. Simverksamheten här har utvecklats jättemycket och det är kul att komma hem och se. Vi är inte jättemånga som simmar här, men många har genom åren varit framgångsrika så det går att lyckas även om du är från lilla Gotland.