Efter tio år i gotländska klubben – nu lämnar talangen

Efter tio år i Wisby Simsällskap väljer nu Elias Lyth att testa vingarna på annat håll. I höst bär det av till Linköping där nya utmaningar väntar. "Det är känslomässigt såklart och det var inget lätt beslut".

Elias Lyth har tagit beslutet att lämna Wisby Simsällskap.

Elias Lyth har tagit beslutet att lämna Wisby Simsällskap.

Foto: Emrik Johansson

Simning2024-07-10 06:30

Sedan starten av hans simkarriär har Elias Lyth tillhört Wisby Simsällskap och trots att han de senaste fyra åren gått på riksidrottsgymnasiet i Helsingborg, så har han fortsatt tävla för WSS. Men efter ungefär tio år i klubben, har han nu tagit beslutet att det är dags för ett miljöombyte.

– Dels ska jag förhoppningsvis börja plugga dataanalys och statistik i Linköping, och dels kände jag att det var dags att ta nästa steg till en större klubb. Jag har snackat med LASS (Linköpings Allmänna Simsällskap) och kommit bra överens med tränarna. Så tanken är att det är där jag ska befinna mig i höst, säger Elias Lyth.

undefined
Det Elias Lyth kommer sakna mest är kamraterna i Wisby SS.

Beslutet att lämna Wisby SS var tufft, berättar Elias Lyth.

– Det är känslomässigt såklart och det var inget lätt beslut. Wisby kanske inte är den allra största klubben, men det är fortfarande en klubb jag fostrats i och som är min moderklubb. Det är vemodigt att säga hej då till tränare, simmarna och kompisarna.

Under sin tid i klubben har han haft flera olika tränare som alla har hjälpt honom i sin utveckling.

– Alla tränare har haft perioder där jag gått framåt otroligt mycket och det är mycket tack vare dem som jag kunnat göra det. Under de här fyra åren i Helsingborg har jag alltid haft klubbtränare hemma som jag kunnat samarbeta med när jag varit hemma på lov och så vidare. Det har varit otroligt bra tränare i klubben som hjälpt mig med att bli den simmare jag är i dag, säger Elias Lyth och fortsätter:

– Det har ju kommit många talanger från Wisby SS som blivit väldigt snabba i simning på olika håll i landet. Det är häftigt att med en så liten klubb som kan producera så många bra talanger.

undefined
Elias Lyth tog silver i 200 meter bröstsim under Island Games 2023.

Vad tar du med dig från de här åren i Wisby SS?

– Det är mycket kamratskap och mycket gemenskap som jag har hittat genom klubben. Det är en stor del av min vänskapskrets som jag träffat genom klubben. Så det är det allra största jag tar med mig. Wisby kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och klubben betyder otroligt mycket för mig, säger Elias Lyth.

Han är nyss hemkommen från ett SM i sin blivande hemstad, där han slagit personbästa i samtliga sträckor han deltog i, vilket var 50, 100 och 200 meter bröstsim.

– Jag tar också med mig en femteplats i 200 meter bröstsim, vilket var mycket bättre än förväntat. Jag är väldigt nöjd och det är kul att vara tillbaka till sitt bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!