Det är juni 2011 och Kneippbyn Swim avgörs i Solbergabadet. Det här är en tävling för de allra yngsta och fungerar som en säsongsavslutning. Ljudnivån från hejande föräldrar och syskon är öronbedövande.En kille med blond kalufs lyser lite extra i vattnet. Han heter Linus Kahl och har nyss fyllt tio år. Chefstränaren i Wisby Simsällskap, Peter Asp, följer noggrant finalen i 50 meter ryggsim. Linus är som vanligt snabbast in i kaklet och tiden 39,96 är en putsning av det personliga rekordet med två sekunder.
– Det kunde ändå gått lite bättre. Jag slarvade lite i vändningarna och där kan jag förbättra mig. Men det sägs att motgångar ger framgångar, säger Linus själv strax efter loppet.
Han är sällan nöjd utan arbetar med ständig förbättring för målsättningen är hög.
– OS hade varit häftigt. Det är en dröm jag har, säger han.Peter Asp såg tidigt att det fanns något extra i Linus och gav honom förtroendet och förutsättningarna att lyckas.
– Linus är en oerhört stor talang. En sån här talang kommer bara fram var tionde eller tjugonde år, har Peter Asp till GA tidigare.
För att få veta hur allt började ringer jag mamma Susanne Rosengren, för ingen känner väl sin son bättre än morsan?Hon berättar att Linus redan i tidig ålder älskade vatten och hur han så fort man parkerat bilen vid Tofta Strandpensionat kutade ner mot stranden och rakt ut i vattnet.
Som 5-åring började han simma i WSS.
– Jag tänkte för mig själv flera gånger att ”Han får välja vad som helst, men jag hoppas att han inte väljer simning”. Min lillasyster var landslagssimmare och jag såg all tid hon lade ner och därför tänkte jag så. Och ja, det blev förstås simning, säger Susanne och skrattar.
Susanne berättar också om hur Linus redan i tidig ålder visade prov på träningsdisciplin.
– Aldrig under de åren hoppade han över någon träning. Istället har han gått upp själv kvart i fem på morgonen, ätit frukost och cyklat till träningen. Jag och Björn (Linus pappa) sade till honom att det är okej att stå över någon gång, men då tittade han bara på oss som vi inte var riktigt kloka.
Själv ser Linus inte det som något anmärkningsvärt.
– Att hitta motivation har aldrig varit svårt. Att simma är det roligaste jag vet.
I dag tränar han åtta simpass vardera två timmar samt 2–3 gympass. Söndagar är enda träningsfria dagen. Då hänger han med kompisar, ser på film och TV-serier.
– Sånt som andra i min ålder gör, men som jag inte hinner annars.
En viss påverkan har till att det blev sanning förstås moster Anna Paulsson och kusinen Adam Paulsson som i dag tillhör simlandslaget haft. Men det största inflytandet har ändå Peter Asp haft.
– Han trodde mycket på mig och gav mig stöd. Det betydde otroligt mycket. Han tog upp mig i de större grupperna och det var då jag verkligen började visa resultat. Att träna med de som var äldre och snabbare var precis vad jag behövde, säger Linus idag.
Peter Asp avled tragiskt på väg hem från en tävling 2013.
– Han är så saknad och han finns alltid i mina tankar, säger Linus.
Det har gått lite mer än sju år sedan den där dagen i Solbergabadet. Linus Kahl är 17 år och bor sedan sommaren 2017 i Helsingborg där han studerar på simgymnasiet.Utvecklingen har varit remarkabel. Nyligen stod han för en beundransvärd insats under SM i Eriksdalsbadet där det individuella medleysilvret (200 meter) i seniorklassen smäller högre än JSM-guldet i samma klass.
– Det är första gången jag var formtoppad på länge och då ser man resultatet av vad träningen gett.
I Helsingborg och nya klubben Landskrona Simsällskap under översyn av Sten Williamsson och David Söderstjerna utvecklats snabbt och trots att han fortfarande har två år kvar som junior redan visat att han är med han slåss på allvar i Sverigetoppen trots att han fortfarande har två år kvar som junior.
– Jag har ju under en längre tid känt att jag haft en bra utveckling. Jag har gått från att inte vara topp tio bland seniorer till att vara topp fem på mina favoritdistanser, säger Linus Kahl.
David Söderstjerna tycker sig se att tekniken förbättrats i allmänhet och särskilt i ryggsim.
Möjligheterna är också helt annorlunda i dag. Just nu analyserar en estländsk professor i biomedicin gotlänningens bröstsim.
– Det är guld värt att få en sån detaljinformation, vi tränare kan inte se sådana detaljer, konstaterar Söderstjerna.
Han ser inga begränsningar för Linus och tror att han snart kan vara en del av seniorlandslaget.
– Han har utan tvekan den kapaciteten, därefter får man se. Men, Linus har både huvudet och kroppen för att nå långt.
Den där drömmen om att simma OS lever fortfarande även om han delvis infriade den när fick chansen i Ungdoms-OS i Ungern 2017. Där satte han personligt rekord i samtliga starter och fick med sig ett brons hem från lagkappen på 100 meter fritt.
SM-succén var nästa steg och den där drömmen känns i dag mer levande än någonsin.
– Det är klart man vill tävla mot de allra bästa. Jag vill inte säga för mycket och 2020 blir nog lite tajt om jag inte får en ordentlig utvecklingskurva och det kan man inte räkna med. 2024 siktar jag mot, det känns som ett möjligt år.
Under 2019 handlar det om att prestera under Swim Open i april som också fungerar som uttagning till Junior-EM och senare Junior-VM.
Men ännu är det 2018 och i dag startar de nordiska mästerskapet i finska Uleåborg och pågår till och med söndag.
Linus tävlar i juniorklassen i bröstsim (100 meter, 200 meter), medley (200 meter, 400 meter) samt flera lagkapper. Söderstjerna har stor tro på Linus i helgen.
– Linus har goda chanser att komma hem med flera medaljer, det finns ingen anledning att inte simma för guldet, säger David Söderstjerna.
Det är dags att skriva nästa kapitel.