Region Gotland meddelade tidigare i veckan att badhuset i Visby kommer att hålla stängt ytterligare två veckor än tidigare planerat. Vilket innebär att det kommer vara stängt under perioden 6 januari till 22 februari. Något som drabbar WSS väldigt hårt.
– Det här är helt oacceptabelt, även ur hälsoaspekten och det påverkar bland annat våra 800 medlemmar, säger Lena Johansson, ordförande i Wisby Simsällskap.
För en månad sedan informerades föreningen om att Solbergabadet skulle renoveras och hållas stängt i fyra veckor.
I måndags fick hon ta del av de nya uppgifterna.
– Galet och det som gör mig mest upprörd är att regionen inte kan kommunicera. Nu fick jag ett mejl vid 17-tiden att det var det här som gällde. När man räknar närmare på dagarna innebär det att badhuset inte går att använda på sju veckor, suckar hon.
Fyra veckor skulle bli tufft för WSS, sju beskriver hon som i stort sett omöjligt att hantera.
– Jag vet inte hur vi ska klara det, det är inte hanterbart. Jag är inte bitter, utan mer ledsen och besviken hur det här har skötts. Vi försöker bara hålla igång verksamheten.
Tidsperioden kunde inte komma mer olägligt, menar hon.
– Den här tiden på året är den mest intensiva för våra aktiva. Det är nu man tränar och kvalar för att kunna vara med på tävlingar under resterande delen av året. Som utövare behövs upplägget att ha några tävlingar på sig för att uppnå sina mål.
Bristen på alternativ när Solbergabadet ska renoveras är ett problem.
– På Gotland är det inte som på fastlandet då man bara kunnat åka till en grannkommun. Nu har vi fått bra hjälp av regionen med tider i Hemse, även om det inte blir samma sak.
Milan Nazari är huvudtränare i WSS sedan ett och ett halvt år och även han är oroad över situationen.
– Det blir väldigt svårt att få till en bra termin, inte minst för våra simskolor. Normalt brukar det vara 15 tillfällen eller en gång i veckan under en termin. När sju veckor går bort blir det inte mycket kvar och det kommer vara svårt att garantera att alla kommer klara sina nivåer. Ledarna som jobbar med simskolan är ideella krafter och därför går det inte att begära att de ska hålla på med det här under sommarmånaderna, vilket skulle behövas om man skulle skjuta fram den, säger han.
Det är främst tävlingsverksamheten som kommer att hålla till i Hemse.
– Vi kommer att bli tvungna att halvera träningstillfällena med tanke på att det är så långt bort. I vanliga fall tränar våra utövare mellan 05.30-07.00 i veckorna och senare under dagen. Nu blir det bara eftermiddagar och kvällar det går att träna på.
Kustparksbadets bassäng i Fårösund ser han inte heller som ett alternativ.
– Jag har inte varit där, men den är bara 18 meter och det blir svårt att träna i när man tävlar i 25-metersbassäng. Möjligen skulle det vara något för simskolan, men det är ungefär samma avstånd som till Hemse och skulle vara svårt att motivera för våra ledare, fortsätter Milan Nazari.
– Sedan kan viss träning kanske göras i gymmet, men vi är ju i behov av vatten, tillägger Lena Johansson.
Än värre är läget för simhoppsverksamheten inom WSS.
– Där finns det inga alternativ med andra platser och det innebär ingen träning under den här perioden. Det är runt 60 aktiva som tvingas ställa in sin medverkan i fyra nationella tävlingar, eftersom det inte går att förbereda sig och träna inför. Trist för våra simhoppare där vi fått ordentlig fart på allt, säger Lena Johansson.
Även två lokala simtävlingar som planerats i januari-februari i Solbergabadet ställs in.
Dessutom är sommarens Island Games i fara för Wisby Simsällskaps deltagande.
– Nu faller nästan två månader bort i förberedelserna och går det inte att träna blir det svårt att prestera. Det kostar ändå en hel del för klubben att åka så långt. Även om det ska vara en kul grej är det trots allt en internationell tävling och man är där för att prestera i första hand, tillägger Lena Johansson.
Wisby SS har planerat att skicka fem utövare till Gibraltar, där spelen avgörs.
– Det klart att våra simmare skulle bli besvikna, samtidigt tror jag att det finns en viss förståelse. Vi måste ta oss en fundering kring det här, men Island Games är definitivt i riskzonen.
Både Johansson och Nazari är väl medvetna om att Solbergabadet måste rustas upp, men tycker att planeringen borde varit bättre.
– Jag är ingen expert, men varför gör man inte det här under sommaren, när verksamheten är väldigt liten där. Det skulle påverka få, säger Milan Nazari.
Underhållsprojektet i Solbergabadet förlängs för att Region Gotland vill passa på att förnya systemet som styr vattenreningen och byta en del kakel i bassängen. Det ska även sättas upp fästen för undervattensrugby.
Åtgärder som inte ingick från början i planeringen. Genomförs de nu slipper bassängen tömmas på vatten framöver och badet behöver inte hållas stängt på nytt.
– Om nu man nu vetat om de här problemen i ett år förstår jag inte varför man inte tittade på det i somras. För oss hade det som sagt inte kunnat komma mer olägligt och det hade jag hoppats att man haft en dialog med oss om. Nu är det precis som att man bara bestämmer sig, det finns ingen respekt och empati. Alla dörrar stängs liksom. Vi har förståelse för att underhåll behöver göras, men skulle gärna pratat med regionen. Sedan förstår jag att man inte vill ta risken att allt ska braka, för då blir det ännu dyrare, tillägger Lena Johansson.
Pär Gustafsson är enhetschef för fritid på regionstyrelseförvaltningen.
– Vi förstår att renoveringen ställer till det och det är bara att beklaga. Nu kan inte jag svara för alla tekniska detaljer, men med vetskapen att det kan krascha om vi inte gör det nu vågar vi inte riskera, säger han.
Du sa i en artikel nyligen att du inte trodde att simkunnigheten skulle behöva påverkas av den tillfälliga stängningen. Hur ser du på det nu när badet kommer att vara stängt längre?
– Jag kan inte säga i nuläget att det blir sämre, men visst kan det påverkas nu när det handlar om fler veckor. Vi får ha en kommunikation med skolorna framöver vilka som måste prioriteras när badet öppnar igen. Det kanske blir så att årskurs sex kommer att få förtur eftersom det ska sättas betyg i simkunnighet innan sommaren. Då får kanske årskurs två till exempel stå tillbaka och dra igång något mer till hösten. Det är något vi får ta med skolorna.