Simstjärnan om EM-upplevelsen: "Långt över förväntan"

Det blev ett lyckat första mästerskap på seniornivå för den gotländske simstjärnan Linus Kahl. Tre personbästa inkasserades – ett facit han är mycket nöjd med. "Precis vad jag hoppats på".

"Större än vad man kan tänka sig", säger Linus Kahl om sin EM-upplevelse.

"Större än vad man kan tänka sig", säger Linus Kahl om sin EM-upplevelse.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Simning2024-06-26 06:30

Nyheten i korthet

  • Gotländske simstjärnan Linus Kahl sätter tre personliga rekord vid sitt första seniormästerskap, Europamästerskapet i långbana i Belgrad, Serbien, som pågick mellan den 17 och 23 juni.
  • Kahl slog sina rekord i 50 meter fjärilsim, 100 meter fjärilsim och 50 meter bröstsim, vilket han beskriver som "precis vad jag hoppats på".
  • Kahl uttrycker sin entusiasm för upplevelsen och ser fram emot att delta i fler stora mästerskap i framtiden.

Europamästerskapet i långbana pågick mellan den 17 och 23 juni och solen stekte över den serbiska huvudstaden dagarna i ett.

– Det har varit väldigt varmt, upp mot 40 grader, berättar Linus Kahl.

I simbassängen höll han dock huvudet kallt och nådde upp till en nivå som han aldrig tidigare nått.

Redan under mästerskapets första dag tog han nytt personbästa i 50 meter fjärilsim, vilket han följde upp med ett nytt rekord i 100 meter fjärilsim två dagar senare. Gotlänningen tog sitt tävlande i mål på midsommarafton när han slog ytterligare ett rekord, denna gång i 50 meter bröstsim.

– Att slå tre personbästa var precis vad jag hoppats på. Jag gick in i tävlingen med målsättningen att simma snabbare än vad jag någonsin gjort, vilket jag lyckades med. Det är superkul och jag är nöjd, säger Linus Kahl.

Han berättar att han fått mersmak och ser fram emot att förhoppningsvis få chansen i fler stora mästerskap.

– Det här var första av många. Det har varit fantastiskt roligt. Som jag sa till mamma och pappa när jag kom hem; att vara 28 i Europa på 100 meter fjärilsim, det är jäkligt coolt. Sen är det alltid så att mycket vill ha mer, jag vill ju simma ännu snabbare.

undefined
Linus Kahl slog tre personliga rekord i sitt första stora mästerskap på seniornivå. "Det är superkul och jag är nöjd", säger han.

Att få uppleva sitt första stora mästerskap på seniornivå är något Linus Kahl kommer bära med sig länge.

– Hela upplevelsen har varit långt över förväntan. Du har en tanke inför mästerskapet, hur det kommer vara, men det är större än vad man kan tänka sig när man väl kommer dit.

Hur har dagarna sett ut?

– Det har varit tidiga mornar och man har dragit direkt till arenan efter frukost. Efter försöken på morgonen hade var det ganska lång tid till finalerna på kvällen. Då försöker man att inte vara på benen så mycket och sparar på krafterna. Det har inte blivit så mycket sightseeing, säger Linus Kahl och fortsätter:

– På fredagen var vi inbjudan till svenska ambassaden i Belgrad och fick käka lunch. Det var kul!

Vad tar du med dig från EM?

– En av de största sakerna jag har lärt mig är hur mycket det skiljer sig från när du är yngre. Då är man i grupper och får mer hjälp. Här måste du ha dina rutiner och följa dem. Alla som är här är professionella och gör sin grej, säger Linus Kahl.

Nästa vecka väntar SM i Linköping för Linus Kahl.

– Då tävlar jag från onsdag till söndag. Efter det åker jag hem och då blir det semester. Det måste man också få ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!