”Ska passa på att njuta mer nu”

Första veckan har varit lugn för Tom Iversjö som nygammal tränare i Endre. I helgen kliver han in i hetluften på riktigt i bortamatchen mot Malmö FBC. – Hoppas att jag redan satt min prägel på laget, säger han i en intervju.

16 december 2018 08:00

Alexander Brinkmann blev den förste tränaren att få sparken i SSL-klubben Endre IF. Hans ersättare är välbekant med föreningen.

Tom Iversjö, 38, basade över Endre under tre säsonger, innan han 2015 tog klivet över till Visby IBK.

Tre år senare är han tillbaka.

– Jag hade mina första samtal med Endre i tisdags i förra veckan. Dagen efter höll jag i första träningen, säger Tom Iversjö och fortsätter:

– Mer blev det faktiskt inte förra veckan och det är ju bra. Här kommer jag in som ny tränare och det första jag gör är att ge spelarna ledigt i fyra dagar. Hehe.

Det finns en anledning till det.

– Ja, skämt åsido. Det var uppehåll i serien och många spelare hade bokat in resor sedan länge. Några åkte till Prag för att följa herrarna i VM.

Annars har första tiden handlat mycket om personliga möten med spelartruppen.

– Nu har jag nog haft samtal med alla. Jag känner inte alla i laget och alla känner inte mig.

Hur många är kvar i truppen sedan du lämnade?

– Det vet jag faktiskt, bara för att Jocke (Sjöstrand, assisterande tränare) berättat det för mig. Sex spelare är kvar, men några som Sophia (Lundmark) och Isabella (Ström) har betydligt större roller nu.

Hur är det annars att vara tillbaka?

– Sjukt roligt. Känslan att få vara en del av en grupp igen är fantastisk.

Lika roligt var det inte förra våren, när Iversjö fick kicken av Visby IBK i allsvenskan.

– Jag har behövt det här breaket från innebandyn och borde nog haft det tidigare. Jag hade trots allt varit på elitnivå i elva år på raken, i fyra olika klubbar. När jag var som allra mest less på sporten trodde jag aldrig att det här suget skulle infinna sig igen, men jag hade visst fel. Det har smugit sig fram främst under hösten.

Han kliver in i ett speciellt läge. Efter söndagens match väntar ett nytt speluppehåll på tre veckor.

– Vi ska se till att vinna den här matchen. Det ska finnas en känsla bland spelarna att finns något att bygga vidare på. Vi kommer att ha väldigt lite fokus på Malmö.

Hur vill du sätta din prägel på laget?

– Jag hoppas att jag redan satt min prägel, med mitt ledarskap på träningarna som varit. Att jag visat vad som är viktigt först och främst.

Hur kommer det att märkas utåt?

– Till viss del hoppas jag att det ska göra det. Jag vill att min energi, engagemang och mitt sätt att vara smittar av sig.

Kommer det att synas i spelet?

– I grunden kommer det att vara ganska likt så som Endre avslutade. Det är ett spelsystem som även jag känner mig trygg med.

Hur skulle du vilja beskriva det?

– Ett tydligt styrspel där vår högerforward pressar längst fram. Det är tydliga roller i laget där alla ska veta sitt jobb i försvarsspelet. Vi har inte alls jobbat lika mycket med anfallsspelet, där finns inte lika tydliga ramar.

Sätta defensiven först och främst, alltså?

– Ja. Det ska finnas en trygghet, att vi hela tiden ligger på rätt sida, men också glädje i vårt tänk.

Just försvarsspelet har läckt i höst. På 12 matcher har Endre släppt in 60 mål.

– Jag håller inte med om att det är jättemånga mål, men det ska som sagt finnas en tydlighet och spelarna ska veta vart på planen vi vill vinna boll – och vad man då ska göra med den.

Det har bytts friskt i formationerna under hösten och flera spelare har alternerat i positionerna.

– Nu vet jag inte exakt hur det sett ut, men jag tror att det också blir ganska likt hur det varit på slutet innan jag kom in i bilden.

Det betyder att Stina Ander spelar back och Elin Roos center till exempel.

Har du alla spelare tillgängliga i helgen?

– Det finns ett frågetecken för Stephanie (Boberg). Hon vred till knät utanför innebandyn i förra veckan, men har tränat lätt sista dagarna. Hon kommer att åka med i alla fall, sedan får vi ta ett beslut när det drar ihop sig. Stephanie kommer från Ängelholm och vill väldigt gärna spela den här matchen.

Hur har du mottagits av spelare- och ledare?

– Jag förstår att det är en stor omställning att byta tränare mitt under säsongen. Endre har aldrig gjort något liknande tidigare. Men jag har mottagits väldigt bra och är otroligt glad att övriga i ledarstaben är kvar. Det är väldigt engagerade och kompetenta människor jag har runt omkring mig.

Endres första hemmamatch under Iversjö kommer i början av januari, hur mycket längtar du?

– Mycket! Det är nog ändå det bästa, att få vara delaktig i ett lag som rätt många bryr sig om. Få förunnat, jag ska passa på att njuta mer den här gången.

Endres höstsäsong i SSL

Endre ligger femma av 14 lag och har 24 poäng efter 12 omgångar. Åtta segrar och fyra förluster, 64–60 i målskillnad. På söndag väntar bortamatch mot tabellåttan Malmö. Endres matcher: Karlstad (b): 4–2-seger, Pixbo (h) 1–3-förlust, Dalen (b) 2–8, Örnsköldsvik (h) (7–6 efter sd), Warberg (b) 10–6, Rönnby (h) 6–2, Sirius (b) 6–2, Kais Mora (h) 3–9, Jönköping (b) 5–4, Iksu (h) 5–7, Täby (h) 5–7, Göteborg (h) 8–6.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund