Från grus och oljeblandad smuts på pjäxor och byxben till skinande vit snö och välpreparerade slingor. Det var verkligheten för de 29 barn, ungdomar, föräldrar och ledare som den gångna helgen lämnade Gotland för skidparadiset Vålådalen och världscupen i skidskytte i Östersund.
– Det var otroligt inspirerande alltihop. Fredrik Lindström, den tidigare skidskytten, var med oss nästan hela tiden och pratade om teknik bland annat. En väldigt ödmjuk kille som bjöd på sig själv och kom med många värdefulla tips, säger Svaide Romas tränare Jesper Forsman.
Blandningen av två väldigt olika delar, längdåkning och skytte, gör skidskytte till en komplicerad idrott där flera olika komponenter bidrar till resultatet. Enligt Jesper Forsman är det också en av förklaringarna till varför skidskyttet får allt starkare fotfäste.
– Skidskyttet har vuxit mer än längdåkningen och mycket beror nog på att Sverige är bra både på dam och herrsidan, till skillnad från längdåkningen där herrarna har det väldigt tungt. Många ungdomar tycker också att det är roligt att skjuta, och att det finns ett moment utöver skidåkningen. Sedan är det fantastiskt jämna och spännande tv-sändningar från världscupen bland annat och det har nog bidragit också.
Skidskyttet har sedan länge kopplat greppet om tv-publiken och i dag finns skidskytteföreningar i alla landskap. Kanske finns det en långsiktig framtid för skidskyttet på Gotland, snöbristen till trots?
– Jag tror det, men mycket hänger på vilket engagemang som finns hos föräldrar och ledare, säger Jesper Forsman.
Springskyttet utgör ett bra komplement. Skillnaden mellan skejtrullskidor med lite mer rullmotstånd och traditionell skejtåkning på snö är inte gigantisk. Intresset på Gotland är uppenbart stort och i januari väntas en första grupp skidskyttar åka till det småländska höglandet för att tävla mot fastlandsmotstånd.
Men än är Gotland och skidskytte kanske ingen fullträff. Snöfattiga vintrar erbjuder trots allt enorma utmaningar för den som vill utvecklas inom skidsport. Svaide Roma har i dagsläget bara tre luftgevär som åkarna får dela på och är inte i närheten av att ha en fullt utrustad skidskytteanläggning.
Svenska skidskytteförbundet tror på blomstring för skidskyttet i södra Sverige. Men det lär nog dröja till Gotland etablerar sig som Östersjöns skidskyttemecka.