Sparade stjärnorna: "Förstår det inte"

Både hemmanationen Tyskland och Frankrike valde att ställa över sina bästa skidskyttar till singelmixedstafetten. –Jag förstår det inte, det är VM och då vill man väl ställa upp med bästa laget, säger Sveriges landslagstränare Johannes Lukas.

Sveriges landslagstränare Johannes Lukas och Sebastian Samuelsson efter singelmixedstafetten där Sverige ställde upp med bästa åkarna – Samuelsson och Hanna Öberg.

Sveriges landslagstränare Johannes Lukas och Sebastian Samuelsson efter singelmixedstafetten där Sverige ställde upp med bästa åkarna – Samuelsson och Hanna Öberg.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-16 17:28

Tyskland och Frankrike lät sina VM-guldmedaljörer Denise Herrmann-Wick respektive Julia Simon stå över singelmixedstafetten. Liksom herrstjärnor som Dominik Doll och Roman Rees, Tyskland samt Quentin Fillon Maillet och Émilien Jacquelin, Frankrike.

Ofattbart för det svenska laget.

– Jag förstår det inte. Målsättningen måste vara att vinna så många medaljer som möjligt. Jag tror att vi och Norge leder medaljrankningen och vi ställer upp med de bästa. Vi visar att vi vill ha mer medaljer. Jag vet inte vad planen var för de andra, säger Johannes Lukas.

– Det är VM, då vill man väl ställa upp med bästa laget.

"Värda väldigt mycket"

Hanna Öberg, som tillsammans med Sebastian Samuelsson kom fyra i stafetten efter Norge, Österrike och Italien, är också undrande över laguppställningarna.

– Jag tycker att det är lite konstigt, jag tycker de här medaljerna är värda väldigt mycket. Men å andra sidan stod Marte (Olsbu Røiseland, Norge) över i går och kör idag och de vinner, så folk verkar resonera olika, säger Hanna Öberg .

VM-suveränen Johannes Thingnes Bø såg tillsammans med Marte Olsbu Røiseland till att ta hem guldet.

Samuelsson har viss förståelse för att de bästa inte var med i just singelmixedstafetten där skyttet är mer avgörande än i andra lopp.

– Det krävs andra typer av egenskaper, det är svårt att värdera hur andra ställer upp laget, säger han.

Sparade ingen åkare

Att hemmanationen Tyskland inför 11 300 åskådare valde att ställa över stjärnorna och inte blev bättre än sexa, tycker Lukas är konstigt.

– Jag hade inte gjort så, vi ställde upp med bästa laget och jag funderade inte en sekund på att spara någon, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!