Skyttekungen tillbaka i Levide där allt började

Han öste in mål i Dalhem och provspelade för allsvenska Djurgården. Nu är Peter Öhman tillbaka i moderklubben Levide IF. I kväll ställs 30-åringen mot FC Gute i DM-final.

15 maj 2019 11:00

Forwarden var en firad skyttekung i Levide och Dalhem.

2010 slog han igenom med dunder och brak och gjorde 21 mål på 22 matcher i division 3. Han provspelade med allsvenska Djurgården och belönades med GA-bollen det året.

Den här säsongen är han tillbaka på planen och i moderklubben Levide IF.

– Men fotbollen är inte prio längre. Jag spelar mest för att det är kul och vill inte känna någon press, säger han och fortsätter:

– Jag har varit tydlig med att det finns andra saker som är viktigare. Jag läser första året till lärare och det är väldigt mycket i skolan just nu.

I fjol blev det bara en match för Dalhem i division 6 och inte en fotbollsträning på hela året.

– Det har blivit dåligt med träningar i år också, jag är med när jag kan helt enkelt.

Forwarden har hittat hem, där allt tog fart i mitten av 1990-talet.

– Jag gillar verkligen den här klubben och varje gång man får dra på sig tröjan är lycka.

Levide inledde säsongen strålande i division 4 och hade fyra raka segrar och målskillnaden 17–0. I lördags blev det dock 1–3-förlust mot Fardhem Garda i derbyt.

– Fardhem var bättre än oss och segern helt i sin ordning. Vi fick inte till det, fortsätter Peter Öhman som gjort två mål i seriespelet i vår.

Hur är det annars att vara tillbaka i Levide?

– Det är jätteroligt. Vi är ett gäng 30-åringar som spelat ihop tidigare, så det känns extra kul. Sedan har vi fått in några nya yngre killar som är väldigt härliga.

Men någon storsatsning handlar det inte om.

– Många lag vill säkert vinna fyran, men jag vet inte om det är något som verkligen vill upp en division. Det är tråkigt att det blivit så, för trean är ett bra steg om man vill vidare och kanske spela i Gute till exempel. Jag hoppas att det kommer generationer framöver som är redo att ta klivet.

Levide är klart för DM-final efter att ha besegrat Väskinde (ny serieledare i fyran) med 2–0 förra veckan. Nu väntar Peter Öhmans gamla klubb FC Gute på Gutavallen i kväll.

– Vi ska väl egentligen inte ha någon chans. Gute tränar betydligt oftare och har väldigt många bra spelare.

Samtidigt har Öhman lyckats bra mot FC Gute tidigare i just DM-finaler, då i Dalhems blåvita tröja.

– Jo, det har blivit några mål mot Gute genom åren. Men jag är inte samma spelare längre och orkar inte springa lika mycket. Det ska bli roligt i alla fall och jag hoppas kunna vara med. Sedan får vi se om tränaren tar ut mig, säger Peter Öhman.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund