Slutspelets hetaste lina finns i Endre

Endres förstafemma har varit dominant i SM-slutspelet. Och så tänker man fortsätta:– Vi vill avsluta den här matchserien så fort som möjligt, säger Endreforwarden Anna Moberg.

4 april 2019 10:00

Ikväll väntar stor innebandyfest i Ica Maxi Arena.

Endre IF har satt sig själv i förarsätet efter 9–6-segern i Tibblehallen och är vid seger klart för semifinal.

En chans spelarna tänker ta.

– Det känns som att det är vår tur. Vi vill avsluta det här så fort som möjligt och kanske få en spelledig helg före semifinalerna, säger Anna Moberg.

Inför slutspelet talades det mycket om Täbys spets och med all rätta, men i slutspelet har däremot Endre IF både visat både bredd och spets.

Och lagets förstafemma har varit fenomenal.

– Alla fem är lika viktiga och vi har fått tid att spela ihop oss sedan Tom Iversjö tog över. Vi vet var vi har varandra och vi har jättebra snack mellan oss, säger Sara Steen.

Femman är välkomponerad. Backparet med Moa Svanström som defensivt ankare bredvid hårdskjutande högerskytten Stina Ander håller högsta klass. Framåt finns centern Sara Steen som är flankerad av måltjuven Linnéa Wallgren och powerforwarden Anna Moberg.

Tillsammans dominerar de offensiva spelarna poängligan efter tre omgångar.

Sara Steen toppar poängligan med åtta poäng (5+3) före Linnéa Wallgren som toppar skytteligan med sju mål. Anna Moberg är nia i poängligan med fem poäng (1+4), medan Stina Ander ligger på 16:e plats (1+3). Moa Svanström är den mer defensiva i femman men har två poäng (0+2).

Poängligavinnaren i grundserien och tillika världens bästa spelare – Veera Kauppi – har stått för fyra poäng (2+2) och parkerar på elfte plats i poängligan.

Anna Moberg är en av de som verkligen lyft sig efter en tung höst poängmässigt.

– Det har varit ganska körigt. Jag visste inte riktigt vad som förväntades av mig och det tog på självförtroendet. Istället blev det så att jag försökte göra andra bättre genom att få skapa ytor för dem. Nu på sistone känns det som jag kommit till fler avslut också, säger Anna Moberg som gjorde sex mål i SSL jämfört med 23 ifjol.

I måndagens möte satte hon sitt första slutspelsmål för säsongen med en läcker backhand bakom ryggen upp i krysset.

– Jag tänkte bara att: ”Jag chansar med att klippa till med min backhand”. Det gick vägen och blev en riktig lyckoträff. Jag gör sällan mål med backhand, skrattar hon.

Endre jagar inte bara en semifinalplats. Revanschlustan finns också där efter två raka nederlag i kvartsfinalserien mot Täby.

– Jag har väntat på det här sedan vi åkte ur för två år sedan och det känns som det är vår tur. Det vore riktigt skönt.

I går eftermiddags var 500 platser i arenan bokade och det är ett ökat tryck. Runt 1200 personer bör det bli.

– Man är ju lite bortskämd med vår publik. Det är häftigt att spela här, säger Anna Moberg.

– Matcherna mot Täby är extra speciella och det har blivit som derbyn mellan oss. Vi vill ju ge något tillbaka till publiken som alltid finns där för oss. De vore kul att ge dom en seger här, säger Sara Steen.

Hemma bra men borta bäst har annars varit melodin mellan lagen.

Fem möten i SSL och slutspelet har slutat med bortasegrar.

– Jag tror att det är en slump faktiskt. Vi trivs i vår arena med vår publik och det är små marginaler som avgör. Vi släppte in några för enkla mål senast, säger Anna Moberg.

– Det är dags att bryta den trenden nu. För oss handlar det bara om att fortsätta att spela som vi gjort, våga ta initiativet och inte släppa till kontringar, säger Sara Steen.

Helagotland.se kommer att liverapportera den fjärde kvartsfinalen med start klockan 19.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson

Ämnen du kan följa