Slutspelsgryning över Visby Roma

26 februari 2019 12:30

Det har inte varit smärtfritt och det har inte varit finstämt. Det har visserligen aldrig varit Visby Romas melodi heller. Snarare har Visby Roma uppträtt krampaktigt, lynnigt och man har inte vetat var man har laget när starka insatser avlösts med kollektiva djupdykningar.

Men allt det där är strunt samma och det gick inte att ta miste på Visby Roma-tränaren Mike Beharrells lättnad efter 3–1-segern mot Troja-Ljungby i onsdags.

– Det här var ett riktigt bra sätt att avsluta allettan på, sade han till mig samtidigt som han ställde sig i spelargången för att välkomna sina spelare av isen efter att ha tackat hemmapubliken.

Även om han inte sa det rakt ut så verkade han lättad över att laget visat att man inte var så uselt som några dagar tidigare när man föll mot Hanhals (0–6).

Nu hade Beharrell dessutom för fjärde gången på lika många försök sett till att ta Visby Roma till playoff och samtidigt som fått besked om att hans spelare var påkopplade inför vad som komma ska.

Det råder slutspelsgryning över Rävhagen, Visby Roma och hela Hockeyettan. Kanske är det just det som kan få människor att släppa "På spåret" när nu Coach Beharrell står beredd att fösa ut mannar mot klippkanten för att se om de är flygfärdiga.

Det är dags för examen för Visby Roma 2018/2019.

Det är Visby Roma ska visa om man tagit några steg sedan fjolåret då man trots en ännu skakigare alletta tog sig ända till playoff 3 genom att slå ut HC Dalen (2–1 i matcher), Vimmerby (2–0 i matcher) innan det tog slut mot Huddinge.

I kväll inleds ett nytt playoff-äventyr i Mariehus Arena. Klart är att det kommer att bli en uppgörelse utöver det vanliga.

Visby Roma och Mariestad Bois påminner om varandra på många sätt. Båda möten mellan lagen i allettan slutade med hemmasegrar och siffrorna 3–2. Båda klubbar vann sex matcher var i allettan och gjorde exakt lika många mål (48), men Visby Roma vann på poäng med 24–23.

Men det stannar inte där. Klubbarna vill också spela en liknande ishockey baserad på fart och intensitet. Det öppnar för kampmoment i multum. En försmak fick vi i bortamötet när Visbys Christian Olsson och Mariestads Erik Olsson pucklade på varandra efter att andra perioden var över. Det kommer att koka över fler gånger och på flera håll.

Några snabba inför matchserien.

Målvaktskampen: Daniel Marmenlind och Tobias Sandberg är två av allettans absolut bästa målvakter. Sandberg hade högst räddningsprocent (93,37 procent) och Marmenlind var trea (93,02).

Effektiviteten: I allettan har både Visby och Mariestad varit uddlösa och bara bottenlaget Grums har en sämre skottprocent. I ett playoff krävs att fler spelare kliver fram och visar vägen.

Släkten är värst: En potentiell matchvinnare är förstås Christian Hägg som kom till Visby Roma inför årets säsong efter tre säsonger i Mariestad. Han har varit delaktig i fyra av fem mål mot Mariestad.

Special teams: Spelet i numerärt under- och överläge brukar ha en stor påverkan på matcher som dessa och ser man på statistiken i allettan så talar allt för Visby Roma som var överlägset Mariestad i båda spelformer. Visby hade allettan södras mest effektiva powerplay (25,3 procent) medan Mariestad var sämst (17,91 procent). I boxplay var Visby näst bäst med 83,3 procent medan Mariestad var tredje sämst med 74,14 procent. Jag vill ändå höja ett varningens finger för analyserar man statistiken närmare så kan man till Mariestads försvar se att klubben växlat upp mot slutet av allettan och med playmakern Eddie Davidsson tillbaka har man en som kan slå de avgörande passningarna i framför allt powerplay.

Hur det går? Visby Roma till playoff 2 med 2–1 i matcher.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa