Den yngsta som sitter i jollarna är nio och de äldsta fyller tretton i år. Ungdomsledare som är i tonåren hjälper till från sina båtar och flera frivilliga vuxna passar upp tillsammans med några föräldrar. Dagarna börjar och slutar med teori, om väjningsregler och segelknopar, där emellan är det praktik. Barnen styr båtarna nära hamnen i Ljugarn. Alma är med för andra året i rad, Georg för tredje året och Simon för fjärde året.
– Det har varit bra och lite läskigt. Det är kul att träffa nya vänner och att segla, säger Alma Bergner, som är ett av de yngsta barnen på nio år.
Hon lär sig att hantera en optimistjolle i seglarskolan, tillsammans med de äldre barnen.
– Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Det är strukturerat och jag tycker att det är hur kul som helst, säger Simon Lindman, tolv år.
Den jämnåriga seglarkompisen Georg Ödquist instämmer.
– Jag tycker att det är kul och ett bra sätt att lära sig segla. Vi har tränat lite på att stanna båten så snabbt som möjligt och det gör man genom att ställa sig mot vinden, förklarar han.
Han har testat två olika båtar, optimistjolle inne i hamnbassängen och trissjollen som han har tagit längre ut i vattnet. Segelintresset har han fått hemifrån.
– Min släkt på min pappas sida har seglat ganska mycket och anmälde mig hit, det är kul, säger Georg Ödquist.
De flesta som deltar återkommer år efter år.
– Jag tror att i princip alla är sommargotlänningar, säger My Steneby, som är med som instruktör.
Hon ror runt i en roddbåt och hjälper till samtidigt som resten av instruktörerna står på bryggan där de har översikt och ger instruktioner.
– Vi är som en liten kärntrupp som består av mig, min mamma Anna och Erik Tidén, berättar My Steneby.
Vid lunchtid är segelstunden slut, båtarna lägger till och bärs upp på land. Barnen och de vuxna går vidare till teoridelen i ett båthus. Samma procedur kommer fortsätta i tre dagar till och förmodligen nästa sommar igen.
– Dels är det roligt att det blir lite liv i hamnen. Sedan tycker vi alla om segling. Ljugarn i synnerhet och Gotland i allmänhet är inte så seglartätt. Vi vill få igång segellivet och då är barnen rätt ände att börja med. Framförallt gör vi det här för att det är roligt att de lär sig och förstår vattnet och vinden och seglet. Att se hur de omsätter sina kunskaper när de seglar, säger My Steneby.