2007 var Bysarnas sista säsong på Galgberget, och sen dess har en fullstor speedwaybana på Gotland saknats. Klubben har i många år varit slumrande, men 2010 sökte man, och fick, bygglov för en fullstor bana ute vid nya hemvisten i Hejdeby.
Något bygge av en stor bana blev dock aldrig av, men nu har klubben lämnat in en ny ansökan.
– Vi har ju haft ett bygglov tidigare för den stora banan, och det har löpt ut. Färdigställer man inte inom fem år får man söka ett nytt, och det är det vi har gjort nu. För att eventuellt kunna påbörja bygget. Vi vet inte riktigt hur vi ska gå till väga, om vi ska dela upp det etappvis. Det kostar ganska mycket att bygga banan, det är det som hindrar oss. Vi har ju inte ekonomin till att ta hela bygget i hamn, säger ordföranden Roger Svensson.
Ekonomin är en stor fråga, och utan att några exakta beräkningar är gjorda uppskattar Svensson kostnaden till omkring 10-12 miljoner kronor. Nu undersöker klubben hur man ska kunna hitta vägar fram till en finansiering.
– Det är ju inte så att vi sätter spaden i marken och att jag i det här läget kan säga att vi har en körbar bana inom ett år. Så är det inte. Vi tänker nu att vi ska kunna få lite stöd från olika håll, det håller vi på och undersöker.
– Det kan bli så att vi bygger i tre-fyra etapper och uppåt, beroende på vilket stöd och hjälp vi kan få.
Hur ser visionen ut?
– Visionen är att få en färdig träningsbana, till att börja med. Vi har inte visionen att bygga en GP-bana, så att säga. Vår tanke är att vi ska kunna nå fram till en godkänd träningsbana. Det betyder inte att man får köra tävlingar på den i det första skedet, men får vi till en träningsbana är det mycket närmare ett tävlingsgodkännande.
Tydligt är att det rör på sig Bysarna. I år kommer man till exempel på nytt att ha ett ungdomslag i en tävlingsserie.
– Vi har utökat vår prova på-verksamhet med kanske 400 procent under 2023. Det låter ju väldigt stort, men har man bara några stycken som är där och åker och sen har tolv så blir det ju en stor procentuell ökning. Så vi pratar ju inte om mängder av ungdomar, men vi har gjort en ordentlig uppryckning.
– Jag känner att vi går i rätt riktning i utvecklingen. Men det är ju en smal sport det här, det tar tid innan man har byggt upp något från noll, där vi egentligen började från efter att vi flyttade från Galgberget, säger Roger Svensson om verksamheten idag.
Vad skulle det betyda att få till träningsbanan?
– Många frågar ju "vad har ni för verksamhet och har ni några åkare till en stor bana?" Det har vi inte i dagsläget, i och med att vi fick lägga ner banan på Galgberget och börja om från noll. Hade vi haft en stor bana från början hade vi haft en annan verksamhet.
– Jag brukar skoja och säga att det inte är lätt att vara ledare i en pingisklubb men tvingas säga: "välkommen till klubben, men tyvärr har vi inga pingisbollar". Du förstår vad jag menar. Det måste ju finnas något att åka på om man ska kunna skaffa sig förare. Vi har ju bara den lilla banan, och därför kämpar vi med näbbar och klor för att få prova på-verksamheten att växa, så att vi får fler ungdomar som fastnar för sporten, säger Svensson.