Gotlands distriktsidrottschef Bo Ronsten ser både ljuspunkter och mörka orosmoln i den spelutredning som Håkan Hallstedt genomfört på uppdrag av regeringen.
– Från utredarens horisont har vi haft en delseger genom att inte punktbeskatta ideella föreningar för lotteriförsäljningen. Jag tycker att Hallstedt hört idrottens vädjan och begäran kring det, säger Bo Ronsten.
På förhand fanns indikationer på att utredningen skulle föreslå en 18-procentig skattesats för föreningars vinster på lotteriverksamhet.
– Om det skulle gå igenom, skulle det innebära ytterligare en försvårande faktor för föreningar som jobbar hårt med att få den ekonomiska situationen att gå runt, säger Ronsten och fortsätter:
– Föreningarna har egentligen tre saker för att drifta runt sin ekonomi. Dels är det offentliga stödet som hotas minska ytterligare. Sedan är det medlemsavgifter och deltagaravgifter, och den tredje är den privata delen med sponsorintäkter och försäljningsdelar såsom lottförsäljning. Här på Gotland har vi en ändlig sponsormarknad där Svenska spel spelar en viktig roll.
Utredningen indikerar att Svenska spel ska delas upp i två bolag. Det blir som en återgång till Tipstjänst och Penninglotteriet, Frågan är vad som händer då, kommer de två bolagen finnas kvar här på ön, frågar han sig.
Ronsten betonar att det fortfarande är i ett tidigt skede och därmed spekulativt, men han är oroad.
– Vi ska inte gå händelserna i förväg, men i den värsta av alla världar innebär det ett antal förlorade jobb. Där tycker jag att det har varit väldigt tyst från både den politiska ledningen och från Svenska spel. Det finns ingen som har tagit upp det här regionalpolitiskt.
Som en del i det större sammanhanget kan konsekvenserna bli tuffa.
– För idrotten finns en risk för minskade anslag offentligt till idrotten, och därtill risken för minskat stöd från sponsorer i form av Svenska spel. Sammantaget är situationen bekymmersam. Jag företräder en folkrörelse som jag tycker gör så otroligt mycket för det gotländska samhället, vilket gör mig glad och stolt. Men jag upplever inte att samhället ger idrotten det erkännandet och den gentjänst som förtjänas.
En aspekt som oroar Ronsten kraftigt är att spelutredningen inte visar tecken på att ta krafttag mot matchfixning.
– Utredningen visar inget tydligt direktiv hur man ska komma till rätta med matchfixning. Med tanke på att licensfrågan nu släpps så hade vi önskat att utredningen hade varit mycket tydligare och skarpare i den frågan, att ta bort spel på matcher i lägre divisioner. Det går exempelvis att spela på division 4 och till och med division 5 i den gotländska fotbollen och det anser vi på Gotlands idrottsförbund är helt åt pipan. Det bidrar till en kultur med uppgjorda matcher, säger Bo Ronsten.