Endre IF:s kansli i Idrottens Hus andas koncentrerat arbete när Helagotland tittar in. Längs väggarna bokhyllor med rader av blå och röda pärmryggar, en kartong med overaller på golvet. Högst upp på en av hyllorna skiner pokaler som vittnar om klubbens framgångar.
Klubbchef Karin Wennbo hälsar välkommen, Carl Starkenberg, kanslist, reser sig upp och sträcker ut näven.
Hela Endre IF sträcker just nu ut en hand för att hitta samarbetspartners som kan hjälpa klubben reda ut en knivig ekonomisk situation.
Säsongen 2022/23 hade klubben 2 696 854 i sponsorintäkter, och för 2023/24 har man budgeterat med 3 366 550 kronor.
– Det är en jätteutmaning. En del företag säger nej och ber oss återkomma om någon månad när de vet hur det ser ut inför nästa år. Det viktiga är att totalen i bokslutet i april når ett nollresultat, oavsett om det står plus 600 000 eller plus 300 000 i sponsorintäkter, säger Karin Wennbo.
Föreningen har tecknat avtal med sju nya sponsorer, de har tappat några så det sammanlagda antalet 80 sponsorer ligger relativt still. Räknat i tjänster, kronor och ören är värdet ungefär detsamma. Klubbens egna kapital uppgick vid ingången till räkenskapsåret 2023/24 till 1 429 728 kronor.
Karin Wennbo är heltidsanställd som klubbchef, Carl Starkenberg jobbar halvtid på kansliet och huvudtränaren David Normark har en halvtidstjänst. Spelarna och ledarna arvoderas per säsong.
– Jag ser ingen risk att kansliet, ledare eller A-lagets spelartrupp påverkas under innevarande säsong, säger Karin Wennbo.
När de satte sina budgetramar var världen i ett aningen bättre läge, kriget i Ukraina pågick men inflation, konflikten i Gaza, räntekostnader och en del annat har ytterligare försvårat Endre IF:s möjligheter att attrahera sponsorer.
Sponsring, försäljning och att ställa upp med arbetskraft, där har ni Endre IF:s möjligheter till intäkter.
Karin Wennbo ger, i andan av gemensamt ansvar, en bild av hur föreningen landade i summan 669 696 kronor i ökade sponsorintäkter:
– Siffran du ser i vår årsredovisning är inte en pott som bara rör a-laget eller föreningen i stort. Det är hur mycket pengar de olika lagen och föreningen tillsammans ska samla in genom sponsring, säger hon. Med andra ord – varje lag i Endre IF gör en egen budget för sin verksamhet, vilket redovisas som föreningens totala sponsringsbudget. Om ett ungdomslag budgeterat för 30 000 kronor i sponsringsintäkter men bara lyckas nå 15 000 innebär det inte att föreningen ”förlorar” 15 000 kronor.
Just nu uppmanas spelarna i ett av ungdomslagen att sälja sammanlagt 38 produkter för 100 kronor styck. Det handlar om försäljning av bingolotter, julkalender, Endrelotten och 13 häften Idrottsrabatten.
– Vi behöver utifrån kostnadsökningar få in mer pengar i föreningen. Vi kan dra in pengar på sponsring, biljettintäkter eller andra aktiviteter som att sälja julkalendrar lotter, supporterprylar på Stora Torget eller hjälpa till med arbetskraft på Kege:s vårmässa, säger Karin Wennbo.
Vad säger era lag, de har en möjlighet men också ett ansvar att tjäna egna pengar?
– Det är ingen stor fråga för dem. Ta till exempel våra damjuniorer i fastlandsspel som bestämt att de behöver resejackor, de behöver själva tjäna ihop till jackorna. Den kostnaden ingår inte i Endre IF:s ekonomimodell för föreningen.
Var är ni ekonomiskt nästa år den här tiden?
– Målsättningen är att ha en ekonomi i balans. Att världsläget då ser annorlunda ut vilket förhoppningsvis kommer hjälpa oss.