KRÖNIKA: Dags för spetsspelarna att steppa upp

Det finns inte mycket som talar för Visby Roma när playoff drar igång ikväll. Men kanske är det faktum att det är playoff precis vad Visby Roma behöver för steppa upp.

25 februari 2020 08:11

Det är det här vi alla ser framemot under den tradiga höstvärmningen som kallas grundserien.

Nu är det på allvar. Det är nu ska ska vi se vem som är beredd att offra det som krävs för att ta nästa steg på den här krångliga kvalstegen. Visby Roma går in med en ryggsäck full av svaga resultat och med ett flera poängspelare vi inte sett röken av sedan mitten av januari.

Analysen av Visby Romas spel i allettan är inte särskilt avancerad. Visst en del skadebekymmer under januari men under seriens andra del har de spelare som ska stå för elden framåt inte stämplat in.

Det håller förstås inte och Visby Roma får vara nöjda med att man trots allt är i ännu ett playoff för Skövde var bara en poäng bakom när vi stängde serien i onsdags.

Det är remarkabelt hur formsvaga poängspelarna varit i allettan.

Ta förstakedjan med Teemu Huttu, Ryker Leer och Mikael Hedlund som gjorde 70 poäng på 22 matcher i grundserien har helt försvunnit från radarn.

Ryker Leer som inledde allettan lovande har inte gjort mål sedan mitten av januari. Tio raka matcher utan mål nu.

Teemu Huttu och Mikael Hedlund har ett mål var på de tio senaste.

Det här är spelare värvade inför den här säsongen för att producera och då särskilt när saker och ting ställs på sin spets.

Hans Särkijärvi, coach i Visby Roma har haft stort tålamod för trion, men också försökt vaska om i femmorna för att skaka liv i spelarena.

Mikael Adamsson är en annan spelare som inte alls gått att känna igen den här säsongen. Lagkaptenen får inte till det på isen och har bara gjort sex mål under säsongen och är mållös i de tio senaste. I fjol hade han gjort 25 mål vid det här laget. Som Visby Roma saknar sin härförare.


Den bristfälliga effektiviteten har förstås påverkat spelet i numerärt överläge.

Powerplayspelet har varit direkt uselt och där bara 14,55 procent varit lyckosamma. Bara Grums hade sämre utdelning och deras skämt till powerplay.

Boxplay var bättre (73,17), men ändå var det bara två lag som var sämre i allettan södra.
Visby Roma var samtidigt det lag som drog på sig klart flest utvisningar – 20,33 minuter per match – lite drygt en period i snitt per match.Det krävs inte någon kvantfysiker för att räkna ut att det är en kombo som inte håller.


Viktigt: Daniel Marmenlind måste vara i toppslag som mot Huddinge under playoff-spelet. Då har Visby Roma mycket vunnet att han dessutom har en bakgrund i Lindlöven ger en extra gnista till det här mötet.
 

Lindlöven slutade sexa i norra serien som är betydligt sämre än den södra och gör sin bästa säsong  på länge och har inte spelat playoff de senaste tre säsongerna. 

Lindlöven har precis som Visby Roma en bra målvakt i Daniel Eriksson och framåt kretsar mycket kring poängkungen Alexander Kovalonok 26 poäng (10+17) på 18 matcher i allettan och spelskicklige backen Jesper Broeng.

Håll också ett öga på centern Erik Broman som för två säsonger sedan spelade i Visby Roma utan att glänsa men som nu blivit en bärande spelare i Lindlöven. 


Jag håller ändå Visby Roma som favorit i den här matchserien tack vare sin rutin och tidigare förmåga att göra vad som krävs när det brinner till. Visby Roma älskar det fysiska elementet som kommer med kvalmatcher, men behärskar också de mentala delarna och bara man vinner får det se ut ur som helst.

Jag skulle dessutom inte bli förvånad om gotlänningarna tar det i två raka matcher.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson