Malin är tillbaka på allvar efter tragedin

Given i landslaget när två av hennes bästa hästar dog inom loppet av två veckor. Tre år senare har hon tränat upp en ny stjärna och är med i landslagets utmanargrupp.

6 november 2018 08:59
 
2015 blev ett helvetesår för fälttävlansstjärnan Malin Petersen. Men hon har hela tiden varit tydlig med att hon vill tillbaka till världseliten och med sikte på OS i Tokyo 2020. Nu är hon ett stort steg närmare. I torsdags släppte förbundskapten Fredrik Bergendorff landslagstruppen i fälttävlan för 2019 hittar vi Malin i utmanargruppen. Glädjande för gotländsk ridsport och inte minst för Gotlands Lantliga Ryttarförening (GLR) som Malin fortfarande tävlar för. Jag blev genuint lycklig när jag i torsdagskväll läste Malins namn eftersom jag följt henne på avstånd ända sedan hon vann Unghäst-VM med Walter von der Vogelweide 2008.
VM-guldet var genombrottet, men det var med Sofarsogood och Piccadilly Z som tösen från Alva fick chansen på den stora ryttarscenen. Malin Petersen red VM 2010 och 2014 och däremellan OS 2012. Sedan skedde tragedin på försommaren 2015 där två av Malins hästar inom loppet av ett par veckor dör. Papagayo Secret föll under en tävling och sedan mästerskapshästen Sofarsogood som hon kort efter skulle tävlat med i EM i Skottland samma sommar, men också OS i Rio 2016. – Självklart är man ledsen och sörjer över det som hänt. Sofarsogood har jag haft väldigt mycket roligt med under en lång tid och jag är tacksam för det. Hon saknas i stallet, jag har jobbat med henne i så många år. Men nu är det bara att bita ihop och komma igen, sade Malin Petersen i en intervju med GA strax efteråt.
Därefter har det hänt en hel del. Malin, 37, har blivit tvillingmorsa och tro mig, det är inte alltid en promenad i parken. Men inte nog med det samtidigt har hon också målmedvetet jobbat sig tillbaka och utbildat nya hästar som redan nu är så pass bra att de nosar på landslaget. Det senaste året har hon gått från plats 228 på världsrankingen till 83. Snacka om vinnarskalle.
Den nya stjärnan är stora 8-åringen Editha som för sin ålder ligger i framkant i sin utveckling. En juvel med hög potential. Därbakom finns också Luke med ljus framtid med flera. Landslagsbeskedet var ett första steg. EM har hon redan kvalat in till – nu är det upp förbundskaptenen om han vill satsa på henne. Mästerskapsrutin finns så det räcker till och blir över. Revanschlusta och hunger likaså.
Även ex-gotlänningarna Jonna Britse (tidigare Suderbys Ridklubb, numer baserad i Halmstad), 26, med sin häst Quattrino och Philippa Magnusson, 39, med sin Cesar är uttagna i utmanartruppen. Britse har gjort stora framsteg de senaste åren och har varit med i Svenska ridsportförbundets och ATG:s utvecklingsprogram Hopp och talang tar nu steget in i det blågula finrummet.
Magnusson (tidigare Wisby Ridklubb) har visat fina resultat fina resultat det senaste året.
Så jobbar vi med nyheter