Tuffa trix och halsbrytande adrenalinpumpande övningar i en ramp eller på rails – eller bara ett skönt transportmedel till plugget. Skateboard och longboard har olika användningsområden, sprunget ur den amerikanska västkustens vågsurfare som vintertid ville byta vatten mot fast mark.
På Gotland har relativt nystartade Gotlands Skateboardförening (GSF) på kort tid vuxit från att locka de mest inbitna till en bredare skara hängivna skejtare. Föreningen har förvandlat Lernias gamla lokaler på Broväg 8 till en skatepark vilket hjälpt verksamheten skjuta fart.
– Nu behöver vi inte ha avbrott på vintern. Att vi kan träna året runt har betytt mycket, säger Daniel Heilborn, en av klubbens engagerade ideella ledare.
Spanarna Sofie Knutas och Emelie Edwardson drog på sig gympaskor, trädde på hjälm, armbågs- och knäskydd och klev upp på var sin bräda. Lite darrigt först, men snabbt stadigare.
– Så kul att man gjorde så stora framsteg på bara ett träningspass, säger Emelie. Jag blev biten av sporten och förstår verkligen tjusningen.
Sofie håller med:
– Övning gav verkligen färdighet och öva vill man göra hela tiden. Beroendeframkallande, säger hon.
Daniel Heilborn är sedan länge inbiten åkare och engagerad i klubben. Tillsammans har många ideella krafter med hjälp av sponsorer och ärvda plywoodskivor från Fryshusets skatepark i Stockholm, byggt en inbjudande luftig anläggning med svårighetsgrader för alla.
Här finns ramper och uppbyggda banor.
– Hallen var efterlängtad, vi har letat lokal i 10 år, säger Daniel.
Han tog Sofie och Emelie pedagogiskt genom sportens olika svårighetsgrader. Rakt fram först. Svänga höger och vänster därefter. Han höll dem i handen, när spanarna blev modigare och skickligare fick han springa genom banan.
– En sån sjukt bra känsla att känna att man klarar av det, säger Emelie som ganska snabbt fattade grejen och stegrade sina utmaningar.
Pulshöjande och koordinationskrävande, bra balans premieras och sporten är tillgänglig för alla – längre upp i åldrarna tunnas antalet aktiva ut. En sport som triggar sköna känslor när det svänger.
– För att bli bra måste man nöta och nöta. Det finns alltid detaljer att slipa, vilken nivå man än befinner sig på, säger Daniel.