TEST: Gutniska lekar, är det något att ha?

Plocka fram en pinne eller telefonstolpe, en bit rep, några kuddar och en varpa. Leken kan börja. Sportspanarna for till Stånga för att testa en bit gutnisk historia.

Stångstörtning var bland det svårare för sportspanarna.

Stångstörtning var bland det svårare för sportspanarna.

Foto: Roger Björkman

Sportspanarna2018-07-18 08:00

Semestertider och värmebölja hindrade inte Sportspanarna från att doppa tårna i ett gotländskt kulturarv. Elin, Emelie, Yvonne och Gustav for till Stangmalmen för att göra en spaning på gutniska lekar och femkamp.

– Superkul att få prova under kunnig ledning och höra historiken bakom de gutniska lekarna, säger Yvonne Lindvall.

Förleds inte av ordet lek, en gutnisk lek är förvisso en hjärtlig lek – men rymmer massor av jädrar anamma, vinnarvilja och stolthet. Starkast vinner oftast.

– Det gotländska hjärtat talar. Man hör ofta om gutniska lekar men testar dem i stort sätt aldrig, säger Elin Björkman.

För att prova på gutniska lekar behövs några få redskap, någon att mäta sina krafter med och lite koll på reglerna.

– Det krävs inget målsnöre, förutsättningarna är enkla och grenarna har sitt ursprung i att man vill mäta sina krafter, säger Johan Kristoffersson, från Föreningen Stangmalmen som guidade spanarna genom de olika momenten.

Sportspanarkompisarna blev snabbt konkurrenter som aldrig vek ner sig – hela tiden leende och respektfullt. Vinna var viktigt, men inte allt.

– Det blir nog ännu roligare vid riktig tävling. Så länge man tävlar mot jämbördigt motstånd kan man nog hålla på långt upp i åldrarna, säger Gustav Lövgren

För den ovane är stångstörtning ett av de knixigare momenten. Styrka krävs – men också teknik.

– Framförallt ska man vara stark och är du lång är det en fördel. Tekniken behövs för att bryta upp stången säger Johan.

Spark bleistre handlar om balans – men också taktik.

– Kan du se när motståndaren är ur balans är det en bra. Långa ben är bra. Är du tung är det ytterligare en fördel.

Dra hank – en ren kraftmätning.

– Styrka i händerna och ryggen är bra. Som armbrytning med en pinne, säger Johan.

Rövkrok är som armbrytning men med benen, kroppsvikt kan avgöra och taktiskt rackarspel att kroka i benet i rätt ögonblick kan få kampen att väga över.

– Det här var väldigt roligt, kul med riktiga tävlingar, säger Emelie Edwardson.

Hur är intresset för gutnisk idrott, Johan?

– Folk tycker det är kul att titta på, den gutniska femkampen som avgörs under Stångaspelens sista dag lockar alltid stor publik. Ungdomarna tycker det är kul, men tränar inte gutnisk idrott särskilt mycket. Jag önskar att fler vill pröva, det här är väldigt roligt.

Gutnisk femkamp består av grenarna ränn i kämp, haugstikel, längdkast varpa, stanggstörtningg, ryggkast. Gotländska socknar mätte förr status i kamper där styrka, snabbhet ett mått slughet avgjorde. Det kallades våg och innehöll gutniska lekar som pärk, varpa, dra hank, rövkrok, spark bleistre, stångstörtning, herre/källing på stång och ryggkast.

Betyg: Gutniska lekar

Kul: 18 (totalt)/4,5 (snitt)

Ansträngande: 15/3,8

Arena: 17/4,3

Folkhälsa: 13/3,3

Gemenskap: 9/2,3

Sportspanarna (4 den här gången) sätter betyg på en skala 1-5 där 1 är dåligt och 5 är utmärkt. Sammanlagt betyg delas med antalet deltagare och ger ett snittbetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!