SSL-KVAL ”Arenan ska koka över”

Det råder kvalfeber på Gotland när Visby IBK för första gången kvalar till Svenska Superligan.– Det ska inte bara koka, arenan ska koka över, säger marknadschefen Hasse Pedersén som är säker på att klubbens 17-åriga publikrekord ryker.

22 mars 2019 10:00

Fredag kväll hemma i Ica Maxi Arena ska bli en kväll att minnas för den gotländska idrottspubliken.

Visby IBK har bäddat för publikfest när Strängnäs tar färjan över för det första mötet i bäst av tre.

Och för eldsjälarna i klubben är det här det största som hänt.

– Det betyder hur mycket som helst. Det här är det vi kämpat för sedan vi kom hit till Ica Maxi Arena för fyra år sedan. Vi har haft tillfällena tidigare men slösat bort det, säger Anders Granvald, ordförande i Visby IBK som kom till klubben för tolv år sedan som ungdomstränare för det framgångsrika 92:orna där sonen Alexander spelade.

Hasse Pedersén är en annan trotjänare och kom som huvudtränare 1995, men har därefter suttit på de flesta stolar. Sedan flera år tillbaka är han marknadschef och hjärnan bakom klubbens publikrekrytering.

– Den här klubben betyder en hel del... det gör den. Och det här. Det här har jag väntat på länge, säger han och syftar på sin egen marknadsföringsplan som ska fylla Ica Maxi Arena.

Och att det råder kvalfeber i Visby råder inga tvivel om.

– Jag hoppas förstås att det ska bli lapp på luckan, men det där vet man aldrig. Men mycket folk kommer det bli, jag kan knappt gå en meter på stan utan att någon kommer och pratar Visby IBK.

I fikarum på arbetsplatser och i lunchrestauranger pratas Visbys förvandling under vintern.Anders Granvald pekar ut sportchefen Joakim Bandholtz som den största anledningen. Klubben valde i mitten av november att bryta kontraktet med Niklas Hovivuori och sportchefen tog klivet ner i båset.

– Jocke har tillfört energi i gruppen sedan han kom in och därefter har de satt försvarsspelet, säger Anders Granvald.

Resultaten efter tränarbytet är enastående (10–1–1) och klubben går in i SSL-kvalet med åtta raka segrar.

Nu är Strängnäs nästa destination för segertåget.

– Det var längesen ett gotländskt lag i en stor bollsport kvalade till högstaligan och vi ska göra allt vi kan. Vi vill att gotlänningarna ska vara stolta över oss, säger Joakim Bandholtz.

Biljetterna till fredagens match släpptes på måndagskvällen och klubben säljer 200 biljetter redan första halvtimmen och på torsdagsförmiddagen var 740 biljetter förbokade.

– Det har inte varit så mycket liv i Ica Maxi Arena tidigare, men det ska det bli nu. Den ska inte bara koka, den ska koka över, säger Hans Pedersén.

Publikrekordet för Visby IBK är 1370 personer (Södervärnshallen) mot Råsunda 2002.

Allt pekar på att det kommer att krossas ikväll.

– Det jag kan vara med och göra är att försöka få till en sjätte spelare som faktiskt publiken är. Det är mitt mission.

Visby IBK kommer till start med alla spelare tillgängliga.

– Det känns koncentrerat på träningarna och med mer fart. För första gången kommer några kanske att bli besvikna över att inte bli uttagna, säger tränaren Joakim Bandholtz.

Playoff 1 mot SSL

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson