Föreningen gutnisk idrott har sedan förra årets inställda Stångaspel arbetat för att hitta lösningar för en gutnisk olympiad även 2021. Något som såg genomförbart ut fram tills att Regeringen la fram de senaste restriktionerna som väntas träda i kraft den första juni.
– Vi har arbetat fram olika scenarion under året som varit. Vi insåg snabbt att ett helt vanligt Stångaspel över tre eller fem dagar inte skulle vara genomförbart. Vi har lagt ned väldigt mycket jobb i detta. Tillslut konstaterade vi att inte ens det räcker och det var i förra veckan, säger Mikael Nilsson, ordförande i Föreningen gutnisk idrott.
Att det nu inte blir något Stångaspelen 2021 heller är ett dråpslag för föreningen, utövare och alla som sett fram emot en het sommarvecka på Stangmalmen.
– Vi trodde på att kunna genomföra fram tills förra veckan. Det är bara att inse att restriktionerna gör att vi inte kan genomföra och vi har gjort vad vi har kunnat, säger han.
Ekonomiskt då, hur allvarligt är läget med två inställda Stångaspel?
– Ja... Vi nyttjar alla de statliga stöd som finns att söka. Permitterar personal men det är utvecklingsarbetet som blir mest lidande.
Ett internationellt samarbete med Spanien och Holland har fått läggas på is. Vidare har utvecklingen med att digitalisera Stångaspelen med livesändningar inte kunnat arbetas med.
– Vi hoppas att vi klarar oss ekonomiskt, men ingenting är säkert. Vi har överlevt så här långt och jag har goda förhoppningar om att vi kommer klara det och styrelsen har drivet att vi ska genomföra ett Stångaspel 2022, säger han.
Att banta ned Stångaspelen och låta elitklasserna spela, likt andra idrotter i Sverige, har inte varit aktuellt för Stångaspelen.
– Nej, då är det inte Stångaspelen längre. Då är det något annat vi pratar om. Vi har ett ansvar och ett varumärke som är unikt för många människor. Det vill vi inte riskera, säger han.
Nu riktar man istället in sig på att hitta ett alternativ till Stångaspelen som går att genomföra trots restriktioner. Där har man bland annat tittat i historiens backspegel och hittat ett alternativ för bakpärks-VM där varje lag spelar på sin egen ort.
– Vi i ledningen kommer sätta oss i veckan och diskutera vad vi skulle kunna få fram som alternativ. Begränsningen på 100 personer ställer dock till det för oss, menar Mikael Nilsson.