Stark comeback av Kvarnström i SM

För knappt två månader sen kunde säsongen tagit slut efter en våldsam krasch för 27-årige Robert Kvarnström, FMCK Gotland. Men i helgen satt han på sadeln igen och överraskade med en andra plats i klassen och totalt fyra i SM i Östhammar.

29 maj 2018 10:00

Om vi ser tillbaka till 7 april, första deltävlingen i Gotland Enduro Championship ska köras vid Motorgropen vid P18. Robert Kvarnström, FMCK Gotland är startberedd och vrålar iväg när starten går, men han kom aldrig till någon varvning. Halvägs in i banan körde han på en stubbe och flög handlöst framlänges, en våldsam krasch och det blev ambulansfärd till sjukhuset.

Han skadade en axel, höft, en rejäl smäll på en njure, brutna revben och punkterad lunga.

– Läkaren sa att jag hade kunnat stryka med om jag inte varit så vältränad som jag var, säger Robert Kvarnström.

Till helgens SM-deltävling i Östhammar var han tillbaka och han överraskade både sig själv och omgivningen.

Robert slutade tvåa i klassen SM2 bakom Albin Elowson och blev totalt fyra, men han var så långt framme som totaltvåa efter två specialprov, men på sista provet tappade han 20 sekunder på första varvet.

– Det är väl ett tecken på att jag inte riktigt är där ännu, det var svårt med ljus- och tempoväxlingar, där hängde inte huvudet med riktigt, säger han.

Men att sluta tvåa och totalt fyra är ändå en prestation.

– Jag vet ju att jag hör hemma där, men med tanke på förutsättningarna med skadorna och den minimala förberedelsen så är jag överraskad. Men det var oerhört jobbigt på slutet, då var det ren vilja och jävlaranamma som tog mig i mål, säger han.

Han hade ingen enkel resa, han startade ganska långt bak, runt 40:e plats plus att det var oerhört varmt och dammigt.

– Dammet var väldigt jobbigt och att starta så långt bak var svårt, det fanns många långsamma förare framför som jag fick köra om.

Tävlingen innehöll tre specialprov.

– Det brukar vara ett enduro-, ett cross- och ett extremprov, men nu var det tre riktigt bra enduroprov.

Det snabba enduroprovet blev han sexa på.

– Det är ett prov som borde passa bra, jag brukar vara snabb i skogen när det är lite crossaktigt, nu hade jag svårt, jag är inte van att åka så snabbt i skogen när det är lättåkt. Senaste tiden har jag blivit bättre på de bökiga ställena, men ändå skönt att få ett kvitto på att man skött träningen hyfsat bra, säger han.

Nästa SM blir inte förrän om två månader, närmast väntar tredje deltävlingen i GEC till helgen.

Fakta

Knobby Swedish Enduro Cup

Deltävling 5, Östhammar

Totalt: 1) Albin Elowson, Skövde, 1:38:39,02, 2) Micke Persson, Karlskoga, 1:39:47,54, 3) Joakim Grelsson, Fältjägarna, 1:40:43,83, 4) Robert Kvarnström, FMCK Gotland, 1:41:09,69.

SM2: 1) Albin Elowson, 2) Robert Kvarnström.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson