Stenhård träning fick Falk att lyfta

Hampus Falk, 21, inledde säsongen i Hanviken/Tyresö, men imponerade så pass mycket att Visby Roma värvade honom efter nio matcher.– Min vardag blev mycket enklare här, säger han.

9 november 2018 17:00

Uppvuxen i hockeytokiga Örnsköldsvik och i fotspår av hockeylegendarer som Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin. Visby Roma är Hampus Falks nionde klubb sedan han som 15-åring lämnade ”Foppaland” för Stockholm och Djurgården.

I Djurgården korsades hans väg med Erik Palm och Christian Olsson som också var delaktiga i värvningen från Hanviken Tyresö tillsammans med Zane Jones (lagkamrat i Sollentuna 17/18). Tillsammans med Palm och Olsson vann han SM-guld (U16) med Djurgården 2010-2011.

I säsongens första match mellan Tyresö/Hanviken mot Visby Roma glänste Hampus Falk så mycket att Visby Roma vill värva honom. Efter matchen hörde Christian Olsson och Zane Jones av sig och sa att det fanns ett intresse från Visby. Därefter gick det fort.

– Det var självklart intressant, men inget lätt val eftersom jag trivdes jättebra i Hanviken/Tyresö. Men ibland måste man tänka på sig själv. Min vardag blir mycket enklare här och det är lite som att komma hem till Ö-vik där allt ligger typ fem minuter bort. Så här långt har det varit över förväntan. I Stockholm hade jag en restid på 1–2 timmar varje dag.

Efter guldåret i Djurgården bar det av till ishockeygymnasiet i Umeå och spel i Björklöven där det även blev några allsvenska matcher innan han i en kollision fick en fraktur på lårbenet. Efter en skadefylld säsong i Teg (division 1) valde han att gå till division 2-laget Göta/Traneberg (2017) för att hålla igång

– Jag tappade känslan lite och behövde göra något för att få tillbaka glöden och då ringde en polare från Polen och frågade om jag ville avsluta säsongen där.

Fyra matcher i Automatyka Gdansk blev det för den reslige backen.

– Det var riktigt kul med ett publiksnitt på 2500-3000 åskådare på matcherna. Det var precis vad jag behövde.

I fjol spelade han för Sollentuna i hockeyettan, men skrapade bara ihop två poäng (0+2) och gick minus 18.

– Jag var extremt revanschsugen efter förra året. Jag vet ju själv vad jag kan, men fick inte ut det där. Därför tränade jag stenhårt i somras och körde med PT (personlig tränare) vid sidan av försäsongsträningen med Hanviken/Tyresö.

Resultatet blev slående och redan första veckan blev han uttagen i Veckans lag i Hockeyettan Östra. På de nio matcher han gjorde i bottenlaget Hanviken/Tyresö noterades han för sex poäng (2+4) och gick plus två. I Visby Roma har det blivit fyra poäng (0+4) på fyra matcher och plus tre.

– Det känns verkligen jättebra att jag knöt näven där. Jag är bara 21 år och har många år framför mig.

Ikväll gör han sin femte match i Visby Roma-dressen när Nyköping Gripen kommer på besök.

– Vi har gjort ett par bra matcher på slutet mot Väsby och Hudiksvall och är på gång. Att vända 2–4 till 4–4 visar också vilken karaktär som finns i det här laget.

Visby Roma får klara sig utan Jonatan Granström (hjärnskakning) – frågetecken finns också för Zane Jones.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson