Advokaten Åke Broné död – spelade en avgörande roll för Bysarna

Den gotländske advokaten Åke Broné har avlidit vid 79 års ålder. Han var försvarare i många rikskända rättsfall – och för många gotlänningar var han känd för sitt engagemang i Bysarna, under speedwaylagets storhetstid.

2207. Försvarsadvokat Åke Broné vid rättegången mot de 16-åriga pojkar som misshandlade Riccardo Campogiani till döds på Kungsholmen i Stockholm.

2207. Försvarsadvokat Åke Broné vid rättegången mot de 16-åriga pojkar som misshandlade Riccardo Campogiani till döds på Kungsholmen i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Stockholm2025-02-23 16:00

Åke Broné föddes 1946 och växte upp i Visby. Han kom senare att studera juridik och bli en välkänd advokat. Sedan slutet på 70-talet drev han en egen advokatbyrå på Kungsholmen i Stockholm. 

På hemön spelade Åke Broné även en avgörande roll i ett historiskt idrottsögonblick – Bysarnas SM-guld -88. Laget höll på att stoppas från att tävla i elitserien eftersom de anklagades för att olovligen använt stjärnföraren Tony Olsson i en match.

Men den speedwayintresserade advokaten Åke Broné kopplades in i det så kallade "Gotlandsbråket" och drev det hela vägen upp i idrottens högsta instans RIN (Riksidrottsnämnden).

– Det var mycket som stod på spel. Om inte Åke hade drivit det här vidare, så hade inte vi orkat eller kunnat. Mycket av det som hände -88 var hans förtjänst, säger vännen Kurre Johansson, som var Bysarnas lagledare vid den tiden.

undefined
Åke Broné avled den 11 februari 2025. Den gotländske advokaten spelade en avgörande roll för speedwaylaget Bysarna.

Efter detta samarbete blev Åke Broné styrelseledamot och ordförande för Bysarna. Han själv tävlade inte i speedway, men hans hjärta klappade alltid för sporten.

– Varenda gotlänning som hade flyttat till fastlandet följde speedway. Det var det man tittade på. Jag tror att det handlade om patriotism, säger Kurre Johansson.

undefined
2002. Åke Broné (till höger) lämnade över ordförandeklubban för Bysarna till Sylve Nilsson.

Åke Broné hamnade även i mediernas fokus i sitt arbete som advokat. Ett av de senare fallen var den uppmärksammade stöldkuppen i Strängnäs domkyrka där tre riksregalier stals. Då försvarade Åke Broné en av gärningsmännen. Det var 2019 och i en intervju med Helagotland kommenterade han hur han under sina år inom rättsväsendet sett samhällsklimatet hårdna.

– Det finns många exempel på hur rått och empatilöst samhället blivit. Fick man ett mord förr var det uppseendeväckande, nu höjer man knappt på ögonbrynen, så vanligt har det blivit, sa han.

Ibland tog han uppdrag som försvarare i Gotlands tingsrätt, även om det blev färre såna uppdrag under de senaste åren.

– Men när han var på Gotland, så kom han alltid hit och fikade och åt middag, säger Kurre Johansson.

Speedwayvännerna höll kontakten genom åren och ungefär tre veckor innan Åkes bortgång var sista gången som de talades vid:

– Vi pratade om allt möjligt och han berättade att han just tillbringat elva dagar på sjukhuset. Men framförallt pratade vi speedway, säger Kurre Johansson som minns resor som de gjort tillsammans för att se matcher i både England och Polen.

Åke Broné begravs i Danderyds kyrka den 5 mars. Han sörjs närmast av sin hustru Rose-Marie och sina två söner Niklas och Daniel samt brodern Stig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!