"Det kommer dröja innan jag går på matcher"

Per Viberg och Visby IBK går skilda vägar efter 29 år. "Jag har haft svårt att finna glädjen det senaste året", säger han.

Foto: Malin Stenström

Stor intervju2017-01-31 07:00

Per Viberg är Mr Visby IBK. Han har haft ett finger med i det mesta som rört klubben.

Han bildade föreningen – som 13-åring – tillsammans med några klasskamrater på Solbergaskolan.

De senaste åren har han varit klubbchef och vd för Arena Visby AB som driver Innebandycenter (IBC). Nu 29 år senare är det slut.

– De sista ett och ett halvt åren har varit väldigt jobbiga på flera sätt. Jag borde ha dragit i handbromsen och insett att jag inte hade energin som krävs. Det har varit svårt att finna glädjen, säger han i en öppenhjärtig intervju.

LÄS MER: Styrelsen kommenterar

Per Viberg har plöjt ner åtskilliga timmar i bygget av Ica Maxi Arena samtidigt som han sportsligt sjösatte Visby IBK:s elitsatsning ”Tillsammans mot toppen”.

– Det var en djärv treårssatsning efter att vi hade misslyckats att gå upp i allsvenskan (2013/2014). Den kostade mycket energi tillsammans med hela arbetet kring Ica Maxi Arena. Jag hade ungefär hundra visningar på ett halvår och blev som en ambassadör för arenan. Jag har säkert lagt tusen timmar på möten och visningar parallellt med allt arbete i Visby IBK.

Per Viberg och Visby IBK hade egentligen inte några planer på att engagera sig i bygget av Ica Maxi Arena, men så ringde Patrik Vesterlund, anläggningsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen och bad honom att följa med på ett möte eftersom han upplevde att projektet stod still.

– Då kom jag in i projektet och blev snabbt engagerad. Jag var bidragande till att det gick från att vara en sporthall till en idrottsarena med restaurang och jumbotron. Jag sålde också namnet på arenan så många av mina 40 procent gick ju åt till detta istället för att gasa på och sälja spons till IBK.

Vid sidan av rollen som klubbchef har han varit delägare i två O’Learys-restauranger varav den i Ica Maxi Arena nyligen försattes i konkurs. Det tog hårt.

– Det var ett dåligt affärsbeslut, mer ett beslut av hjärta för idrotten och Visby IBK. Jag såg det som en möjlighet att erbjuda våra gäster och sponsorer loger och mat samtidigt som man kunde se en match. Det är en fantastisk produkt.

Hur har du mått under den här tiden?

– Jag har inte mått särskilt bra, det har varit tungt och så är det något man trott på inte går som man tänkt sig. Det har varit mycket, hur ska vi betala löner till våra anställda, skatten ska in den tolfte varje månad, man har skulder och man har borgat privat. Det har varit en extremt jobbig situation.

Drygt ett år tidigare hade också Visby IBK:s sportsliga SSL-satsning "Tillsammans mot toppen" skrotats.

– Sportslig besvikelse skakar jag av mig fort. Tillsammans mot toppen drog jag igång samma natt som vi förlorade det allsvenska kvalet. Jag blev förbannad och tänkte att jag tänker inte gräva ner mig.

Första året sopade man hem division 1 storstilat och inför den allsvenska återkomsten värvades bland annat två etablerade SSL-stjärnor som skulle ta IBK raka vägen upp i Superligan. IBK missade kval och stjärnorna lämnade båda innan serien var färdigspelad.

Har du ångrat den satsningen?

– Nej, den var nödvändig och jag var helt rätt person för den. Jag är som bäst när det är full fart framåt. Hade vi inte gjort den satsningen, hade det inte blivit någon allsvenska... jag vet inte vart vi hade varit i dag.

Däremot erkänner Per Viberg rakt ut att man kunde varit tydligare vad som gällde när man stötte på patrull i steg två på treårssatsningen.

– Vi borde varit tydligare hur vi skulle satsa vidare. Nu blev det bara luddigt. Ett problem i föreningen är att när jag inte varit stark nog så har heller ingen annan varit det. Jag har länge varit en stark person i klubben och fattat egna beslut, men också upplevt mig som ensam ibland.

Den här säsongen har Per Viberg märkts av allt mindre i klubben.

– Det har att göra med att vår satsning varit otydlig och att jag haft fullt upp med restaurangen och allt annat. I år har det mer handlat om att förvalta klubben än att utveckla den. Det är inget jag tycker är kul eller är bra på heller.

I takt med att den sportsliga satsningen misslyckades har också föreningen gått back närmare 400 000 kronor på två år och det egna kapitalet har därmed halverats.

– Det har blivit resultatet när det inte gick vägen sportsligt. Annars har föreningen uppvisat ett ekonomiskt överskott i 25 av 28 år. Nu har vi satsat i rätt många år och föreningen behöver nu fokusera på att förbättra ekonomin.

Att Visby IBK och Per Viberg väljer att gå skilda vägar rör sig om en kommande organisationsförändring.

– Det var ett ömsesidigt beslut. Det blev en diskussion i föreningen där klubben bestämde att man skulle göra om min tjänst och att den ekonomiska delen skulle digitaliseras och jag har hela tiden varit tydlig med att det var jag inte intresserad av, säger Per Viberg.

Han är tydlig med att det inte finns några hard feelings mellan honom och klubben.

– Det är inget dramatiskt bakom det här. Jag var på väg att sluta för ett par år sedan när jag ställde min plats till förfogande och sa till styrelsen att jag kanske inte var rätt person att leda IBK i framtiden.

Vad är du mest stolt över under de här åren?

– Att vi lyckades förverkliga Innebandycenter. Det var en satsning och jag och Henrik Svensson (dåvarande ordförande i klubben) gick in och borgade privat. Det är en fantastisk anläggning med stort övervärde. Någonstans tror jag inte att folk förstår vad den inneburit för idrotten. IBC gjorde att vi kunde flytta från kommunala anläggningar, vilket frigjorde tider för andra föreningar. I dag har klubben lån på tre miljoner, men IBC är värderad till runt åtta miljoner kronor.

– Något annat jag är stolt över är att ha varit med om att lyfta innebandyn. Det var oerhört tufft när vi började konkurrera. Alla företag vi kom till sponsrade Bysarna, Gute och Visby Ladies. Vi blev tvungna att paketera och erbjuda mer. Vi haussade vår produkt och försökte göra den större än den faktiskt var. De andra idrotterna avfärdade oss nog som en popsport som snart skulle försvinna. Och jämfört med fotboll och hockey är innebandy en marginalsport, men vi var ändå första förening på Gotland att sälja kontant spons för två miljoner kronor. I dag är innebandyn etablerad.

Per Viberg är den siste från det kompisgäng som bildade Visby IBK 1988 att lämna klubben.

Känns det inte vemodigt att lämna trots allt?

– Nej, det är naturligt och ingenting varar för evigt. Det där var så längesen, men ibland när man är i IBC och ser 13-åringar tränar kan man tänka att hur kunde vi bilda klubben och hur kunde vi få den att överleva. Att vi hade det driv som krävdes.

Hur ser du på klubbens framtid och den eviga SSL-drömmen?

– Det finns kompetens i styrelsen och jag tror att det här kan bli bra. Jag tror att det är viktigt att föreningen sätter sig ner och tar fram en ny treårsplan eller liknande för vad man vill med klubben. Vill man sedan satsa uppåt så är chansen att lyckas god. Det är helt andra förutsättningar för klubben i dag än för fem år sedan.

Vilka är dina gladaste minnen under alla de här åren?

– Det är nog åren då vi gått upp en serie. Det och när vi besteg Kebnekaise som inledning på Tillsammans mot toppen.

Värsta perioden?

– Det senaste året utan tvekan.

Hur ser du på att arbeta inom idrotten och föreningslivet?

– Det är jag absolut öppen för, men då ska det vara i en större klubb på högre nivå där det finns fler anställda. Det finns ingen sån på Gotland.

Kommer du att följa Visby IBK från läktarplats nu?

– Det kommer nog att dröja innan jag går på matcher. Jag är otroligt positiv till arenan, men för mig är den förknippad med konkursen och det är fortfarande jobbigt för mig.

Per Viberg tillsammans med affärspartnern Jonas Jacobsson driver fortfarande O´Learys på Strandgatan, men restaurangen ligger ute till försäljning.

Vad händer nu?

– Jag har hela tiden haft mitt uppdrag i Visby IBK och drivit företag. För första gången är jag nu fri att göra vad jag vill utan förbehåll. Jag ser framemot att ta en anställning, jag har haft attraktiva jobberbjudanden genom åren, men det har inte varit möjligt, säger Per Viberg.

I dag gör Per Viberg formellt sin sista dag som anställd i Visby IBK.

Fakta

Namn: Per Viberg.

Ålder: 41.

Yrke: Delägare i Olearys.

Aktuell: Lämnar alla uppdrag i Visby IBK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!