Världsstjärnan hyllar Gotlands möjligheter

I Västergarn hittar deltidsgotlänningen Alexander Norén harmoni inför stortävlingarna ute i världen, nu närmast British Open i veckan.

Foto: Jonas Bäckström

STOR INTERVJU2018-07-17 11:55

Sedan ett par år tillbaka har Alexander Norén med familj hus i direkt anslutning till Visby Golfklubb på Kronholmen. Tillsammans med sin fru Jennifer och deras tvååriga dotter återvänder världsstjärnan gärna till lugnet i Västergarn så fort tillfälle ges under det annars späckade tävlingsprogrammet världen över.

– Tillsammans med brorsans familj och föräldrarna började vi gemensamt titta på om det gick att hitta något ställe där man kan få ihop hela gänget en del på sommaren. Jag har alltid velat bo väldigt nära en bra bana, och det blev helt perfekt här i Västergarn. Banan är helt fantastisk och vi har allt vi behöver här. Alla komponenter finns liksom på plats och vi tycker det är underbart, säger Alex Norén.

Den Haningefostrade 35-åringen har visat god form inför British Open som inleds på torsdag. Efter att ha tillbringat midsommarveckan på Gotland åkte Alex till Paris och vann French Open. Tävlingen spelades på Le Golf National, banan där Ryder Cup spelas i höst. Men Ryder Cup återkommer vi till i slutet av intervjun.

Veckan innan British Open brukar han normalt spela Scottish Open, men i år valde han att ladda upp inför majortävlingen på Gotland.

– Jag har så bra möjligheter att träna här på Kronholmen, och kan samtidigt umgås med familjen. Ibland är det rätt tufft väder att spela i där borta och då blir man rätt sliten, främst mentalt, om man spelar två veckor i rad. Det dränerar en på energi.

På förfrågan från Alex har Visby Golfklubb inför British Open anpassat greenerna på niohålsbanan, så att de ska vara lika hårda och snabba som greenerna under British Open. Initiativet har varit populärt även bland övriga medlemmar, att få prova på att hantera tourmässiga greener.

– Det var verkligen superschysst av Petter (Lindblad, banchef på Visby GK) och personalen att göra det, de är Gotland's Finest! Jag tycker att greenerna är ungefär som de brukar vara på British. Framför allt hårdheten på greenerna här hjälper mig att komma väl förberedd.

Intervjun görs på uteserveringen vid Visby Golfklubbs klubbhus. Solen strålar och utsikten mot Karlsöarna är spektakulär. Alex äter en sen och rejäl frukost mellan två träningspass, humöret är på topp och han utstrålar ett lugn.

Västergarn och Kronholmen har blivit en oas dit han gärna beger sig för att tanka energi.

– På samma sätt som det var nyttigt för mig att skaffa barn och få annat än golf att tänka på, så är det nyttigt och bra att vara här och fixa med huset. Sedan är det ingen stad i närheten så man kommer ner i varv ganska enkelt.

British Open spelas i år på skotska Carnoustie, en bana Alex känner sig väl bekant med.

– Jag gillar Carnoustie, har spelat den ganska många gånger och det är en väldigt rättvis bana. Det är inget oväntat hokuspokus, att man måste vara där 3-4 veckor innan för at lära sig alla studsar. Men Banan är svår och den kommer vara torr.

Hur bra sitter spelet just nu, så här veckan inför?

– Just nu har det varit mycket meckande med olika slag, och då blir det inte så hög kvalité. Men när det drar ihop sig så blir man allt skarpare.

Kan du se framför dig hur du står med the Claret Jug i din famn på söndag på Carnousties artonde green?

– Jag hoppas att jag verkligen kommer in i det, jag har en vecka på mig. Jag kom in i det på Le golf National så det finns onekligen chanser. Jag måste få till alla delar i spelet, vilket jag fick till under de två sista varven på Le Golf National.

Är det någon del av spelet som är extra viktig på Carnoustie?

– Det är viktigt att undvika hindren, bunkrarna kan kosta slag. Samtidigt måste man gå nära hindren för att skaffa sig bra lägen, så det är viktigt att välja rätt sorts slag och shape. Man måste hålla sig i spel så en nyckel är spelet från tee, gör man det så ger sig mycket av resten av spelet. Fungerar däremot inte utslagen, då straffar man bort sig direkt.

Under förra årets British Open på Royal Birkdale tog Alex Norén en sjätteplats, hans bästa placering i en major hittills i karriären.

– Det var första gången jag var med där framme på allvar och med 12-13 hål kvar kände jag att det fanns en liten chans att vinna. Jag känner att jag har nytta av det, att jag tar med mig vissa saker till årets tävling.

Betyder British Open något extra för dig?

– Ja, det är häftigt i den mening att det är den major som spelas på någon slags hemmaplan här i Europa. Annars tycker jag att alla majors är lika stora.

Alex är för närvarande nummer 14 på världsrankingen, och har som bäst varit uppe på topp 10 under en period i fjol. Han är en etablerad världsstjärna som det talas om med aktning i hela golfvärlden. Vägen dit har givetvis inneburit hårt arbete, och Alex är i golfkretsar känd för sin väldigt höga träningsvillighet.

– Precis som de flesta andra som börjar spela så tyckte jag att golf inte är särskilt lätt. Det är tekniskt krävande, visst kan man komma en bit med bra hand-öga koordination, men ju högre upp du når desto mer kräver det av dig. Du måste kunna slå alla slag. Jag har aldrig haft någon bländande teknik, så jag förstod när jag var 16-17 år att jag måste träna för att komma dit jag vill.

Han beskriver också hur rädslan för att misslyckas har fungerat som en stark motivator för att träget fortsätta träna timme in och timme ut.

– Det är inte bara viljan att vinna som har drivit mig, min prestationsångest har varit en minst lika stor del. Det i kombination med att golf givetvis är otroligt kul har tagit mig väldigt långt.

Själv håller han dock inte riktigt med om att han är med i den absoluta toppen.

– När jag spelar med världsettan ser jag en skillnad gentemot mig själv, på samma sätt som jag ser en skillnad mellan en topp 50-spelare och en topp 100-spelare i världen.

Kan du fortfarande känna dig avundsjuk på andra spelare?

– Ja, verkligen. Jag kan till exempel önska att jag hade en sundare grundteknik, så man inte behöver mecka med svingen och söka så mycket. Det tycker jag att man kan se på svenska spelare i allmänhet, att det inte kommer ut så många med bländande teknik. Varför kommer det en spelare från Nordirland (Rory McIlroy, red. anm.) med bländande teknik, men inte från Sverige? Där kan vi bli bättre i Sverige.

En annan motivator för Alex i sin träning har varit att se andra spelare klara av att slå slag han själv inte behärskat.

– Jag har alltid försökt att kolla på andra spelare och ta till mig av vad de gör riktigt bra, istället för att försöka uppfinna hjulet på nytt. När man spelar med Rory (McIlroy) så blir det tydligt vad han gör så oerhört bra.

Förutsättningarna är goda för att Alex Norén och Rory McIlroy kommer spela sida vid sida i höst, som två av tolv lagkamrater i Ryder Cup.

I sin senaste tävling så vann Alex Norén som sagt French Open på Le Golf National, där Ryder Cup spelas i slutet av september. Den åtråvärda och extremt prestigefyllda lagmatchen Europa-USA är ett stort mål för honom, och för närvarande innehar han en ranking som skulle innebära att han är direktkvalificerad i Europas lag. Skulle han inte ta en av direktplatserna ter sig möjligheterna ändå väldigt goda att han får en av de återstående platserna, som Europas kapten Thomas Björn tar ut.

– Det skulle betyda jättemycket att vara med, det är den roligaste tävlingen att titta på och den är otroligt stor. Därför vill jag inte heller ta ut något i förskott.

Men det känns extra bra att ha vunnit på banan ett par månader innan Ryder Cup spelas där?

– Absolut, det ger såklart bra vibbar. Om jag kommer med så är det skönt att veta att jag har vunnit där nyligen, för man kommer garanterat vara nervös när det drar igång, säger Alex Norén.

Men innan dess ska han hinna uträtta en del på världens tourbanor. Till att börja med att se till att spelet från tee stämmer om ett par dagar i Skottland, så att han ger sig själv chansen att få kyssa den åtråvärda The Claret Jug på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!