Efter att ha tränat på gym i ett antal år fick Nicholas Viberg, 34, eller "Nick" som han kallas, upp ögonen för styrkelyft 2017. Han hade tränat på gym i många år, men där och då bestämde han sig för att byta bana.
– Jag började tänka om. Ska man vara jättestor men inte kunna lyfta vikt? Det är ju inte så kul. Jag ändrade bana litegrann i tänket och fick upp ögonen för styrkelyft liksom. Träningen gick över mer och mer till knäböj, bänkpress och marklyft.
Efter ett tag snöade han in mer på bänkpress, och under hösten 2021 gjorde "Nick" sin första tävling. Då tog han 167,5 kilo, och sen dess har utvecklingen skjutit i höjden.
– Det har rullat på efter det och blivit mer och träning, säger han.
Tidigare i år debuterade Viberg, som tillsammans med sin flickvän Evelina Egdahl tävlar för Nynäshamns atletklubb, i SM-sammanhang och i dag är han i sin viktklass rankad sjua i Sverige.
Vad som gör honom så pass stark? En rejäl dos träning – och ett brinnande intresse för teknik och träningsprogram.
– En stor del är att jag tränar väldigt hårt. De senaste två åren har jag tränat i snitt fem pass bänkpress i veckan. Jag kör ofta fem dagar i rad och sen en vilodag. Det är mycket hård träning bakom.
En vanlig vecka tränar Viberg omkring tio timmar, och allt slit har gett resultat. I helgen som passerade nådde han drömgränsen 200 kilo.
En för honom betydande milstolpe.
– Det var väldigt viktigt. Det är en drömgräns på ett sätt. Det är en vikt som när jag började aldrig trodde att jag skulle kunna uppnå. Det är också en vikt som jag har jagat och missat vid två tidigare försök under det senaste året.
Vad är det som lockar med styrkelyft?
– Det är kul att kunna utvecklas. Dels det här personliga, det är ett lätt sätt att mäta framgång och lätt att förstå sig på. Men samtidigt har du väldigt mycket som du kan nörda ner dig i. Det finns mycket teoretiskt och rent praktiskt när det gäller teknik och sådär.
– Sen är det gemenskapen med alla i klubben.
Nicholas Viberg, som till vardags arbetar som undersköterska på Visby lasarett, tävlar i viktklassen –120 kilo, vilket betyder att han måste väga från 105 upp till 120 kilo för att stanna i sin klass.
Just nu väger han 119,25, och när det kommer till kosthållningen ligger hans fokus främst på att hålla sig där.
– Jag fokuserar inte så mycket på det. Jag försöker mest få i mig rätt mängd kalorier och inte ligga på ett underskott.
Målet framöver är att fortsätta spänna bågen och bli starkare och bättre, och han siktar på SM i Borås nästa år.
– På sikt vill jag komma till större tävlingar, det är målet. Men det är svårt när man har kommit till en viss gräns.
– Målet med nästa år att ta mer än 200 kilo i alla fall, säger han.