Då var Slite en tennismetropol – lockade Sverige-eliten

Slite – en gång i tiden en svensk tennismetropol. I dag finns inte längre Slite Tennisklubb. ”Tror inte folk fattar hur stort Slite var i tennissammanhang på 1950, 60 och 70-talen”, säger Caj ”Cacke” Nyström som var med i klubben redan på den tiden och tog över som ordförande 2003-2009.

Badhusparken i Slite

Badhusparken i Slite

Foto: Erik Daun

Tennis2023-12-26 14:00
undefined
81-årige Caj Nyström kan det mesta om Slite TK:s historia.

I dag är Caj 81 år, bor i Lärbro och pratar gärna och länge om tider som flytt. Det går knappt att få stopp på karln.

– Ja ursäkta, blir nästan euforisk när jag tänker tillbaka på all tennis jag upplevt i Slite, skrattar 81-åringen när vi träffas en kall vinterdag.

Slite Tennisklubb bildades 1937. Blev med tiden en maktfaktor i gotländsk idrott. Ja, faktiskt även om vi räknar in övriga Sverige. En starkt bidragande orsak var att chefer och toppnamn i Slites stora företag som Cementa, Myrstens, Slite hotell (ägdes av Cementa) och Gotlands Kraftverk hakade på och stöttade. Den störste entusiasten och pådrivaren av de alla var Cementabossen och Slite TK:s hedersordförande Arendt de Jounge. 

– Han var helt kass på att spela tennis, men gillade att vara en uppskattad person i samhället. Det smickrade honom, minns Caj Nyström. Han var fantastisk på att få med sig många av Sliteborna. När Cementa-chefen anlände till Badhusparken stannade nästan hela verksamheten upp…

undefined
Cementa-chefen Arendt de Jounge gratulerar Evy Tamm efter en av många framgångar. I bakgrunden Karl-Erik Eriksson som var ordförande i Slite TK i elva år.

En titt i statistiken över Slite TK:s ordföranden skvallrar också om Cementas stora intresse och inblandning – Alois Waclaw 1942-1954, Karl-Erik Eriksson 1955-1965, Yngve Barkell 1966-1973, Bengt Theorin 1974 och Alf ”Affen” Lindvall 1977-1979. Alla jobbade de på Cementa. Ja, det fanns betydligt fler Cementaanställda som bidrog, till exempel Pingstspelens allt i allo Fritz ”Konjak” Koniakowski. 

Visst, Cementa (numera Heidelberg Materials) må ha bidragit till klubbens framfart och utveckling. Vi måste förstås lägga till de fyra banorna i Badhusparken, precis intill havet, som på den tiden faktiskt ägdes av Cementa. 

Cementbanan blev verklighet redan på 30-talet och de fyra grusbanorna stod klara under 40- och 50-talen. Perfekt läge, välskötta banor och bra arrangemang gjorde att Slite/Cementa lockade till sig den svenska tenniseliten.   

Även flera av Slites egna talangerna utvecklades till toppspelare och i Badhusparken spelades det landskamper med eliten från hela Norden på plats. Mångåriga klassikern Pingstspelen med flera elitspelare på deltagarlistan icke att förglömma. Björn Borgs tränare och coach Lennart Bergelin vann första Pingstspelen 1944 och 20 år senare tog Christer Holm hem Pingstspelens vandringspris för alltid. Vi återkommer till landskamperna och historiken.

Per ”Pettan” Jemsby var den Slitetalang som nådde högst. Blev gotländsk distriktsmästare redan som 14-åring och var som bäst rankad tvåa i Sverige. 1971 nådde ”Pettan” tre SM-finaler, vann i mixed, kom tvåa i singel och herrdubbel. Var dessutom bäste svensk i Båstad vid två tillfällen. 

– Redan som 8-åring kunde jag stå i Badhusparken och nöta slag i åtta-tio timmar, jag var en riktig träningsnarkoman. Och det gav ju resultat, sa Jemsby när vi träffades för några år sedan i intervjuserien om gotländska idrottslegendarer.

– ”Pettan” kunde stå i ösregn och träna, fyller Caj Nyström på med. Han var helt enorm.

undefined
Per ”Pettan” Jemsby är den framgångsrikaste tennisspelaren som fostrats i Slite TK.

När namn från storhetstiden åter skall fram i rampljuset går det inte att komma ifrån syskonen Rosita och Jörgen Wulff. Rosita - numera Fellman och 86 år gammal - är den kvinna här på ön som betytt mest för tennisen – som spelare, tränare, ledare, styrelseproffs och mycket annat. Som aktiv knep hon drygt 100-talet DM-titlar (medräknat övriga idrotter), var svensk skolmästarinna och vann ett SM-tecken i dubbel för damjuniorer.

undefined
Rosita Fellman är den tennisdam från Slite som betytt mest för sporten.

Evy Tamm växte upp i Slite, vann bland annat en SM-titel i mixed tillsammans med legendaren Percy Rosberg. Stefan Nilsson (tvåa i skol-SM 1972) och Tommy Grönberg (semifinalist i JSM och distriktsmästare flera gånger) blev också framgångsrika, till och med på nationell nivå. Caj Nyström minns också:

– Per Jemsby, Jörgen Wulff och min brorsa Dan ”Datte” Nyström spelade upp Slite TK i division 2, var även riktigt nära att nå allsvenskan, den högsta serien då. Jag själv hoppade även in i laget under två år och vi var ett av åren bara ett set från högsta serien, minns Caj.

undefined
Affischen gjorde reklam för en landskamp som spelades i Slite 1958. Sverige vann landskampen med 4-1.

Tillbaka till 50-talet. 1954 blev ett historiskt år för tennisen i Slite - nordisk damlandskamp mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland. Sverige vann fighten.

– Vad jag vet är det den första landskampen här på Gotland i en stor och etablerad idrott, säger Caj Nyström.

Fyra år senare, alltså 1958, var det dags för herrlandskamp mellan Sverige och Norge. Ja, ni som kan den svenska tennishistorien förstår att det svenska laget med storheter som Janne Lundqvist, Ulf Schmidt och Percy Rosberg drog det längsta strået, seger med 4-1 mot Norge.

Vi citerar en del ur den minnesskrift som Slitebon Mattias Blomberg gav ut i samband med Slite TK:s 60-årsjubileum. Om landskampen mot Norge skrev han bland annat:

”Det som skulle bli en höjdare i Slite blev till slut en RIKTIG höjdare. Sverige visade sig vara starkast och vann med 4-1. 750 åskådare såg arrangemanget, men Slite gjorde ändå ett minusresultat på 1.233 kronor. Norges lag skulle ha 40 procent av biljettintäkterna. Sveriges lag fick sina resor betalda och erhöll traktamenten varje dag och betalaren var Slite TK. Norges lag bodde på Länna, hos direktör de Jounge”.

Senaste (sista?) landskampen i Badhusparken spelades 1972. Återigen vann de svenska damerna över sina nordiska grannar. Jan-Erik Lundqvist var tävlingsledare och vinsten till Slite TK uppgick till nästan 5000 kronor. Stora pengar på den tiden.

Tennisen på Gotland var stundtals en fight mellan klubbarna i Slite och Visby. Från Mattias Blombergs minnesskrift framgår att Slite 1960 dominerade då det gäller antalet medlemmar – 166 fanns då inskrivna i Slite TK mot 87 i Visby TK. Det året vann också Slite den årligen återkommande 25-mannatävlingen mot Visby för andra året i följd och Slite hade två lag med i det nationella seriesystemet. Vilka tider för Sliteborna!

Från Slite TK:s verksamhet ända fram till 90-talet kan också i korthet nämnas att:

...en timmes spel på en grusbana 1945 kostade två kronor. För en hel sommarsäsong med spel en timme i veckan fick man betala 18 kronor…

...1948 arrangerades första turneringen för turister. Om man vann en match var man tvungen att bjuda på två öl till den spelare man slog…

...1989 deltog fyra lag från Slite TK i det nationella seriespelet, bland annat ett damlag tränat av Sören Bylund och med spelarna Malin Karlström, Eva Olsson, Anne Samuelsson-Lawergren och Emma Lindberg…

...till Island Games 1995 skickades fyra spelare från Slite TK - Roland Nilsson, Sofie Tibbling, Klara Almqvist och Malin Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!