– De där banorna blev som ett andra hem för mig, säger Danne när vi träffas för den här intervjun. Speedway, nej det vågade jag mig inte på även om jag var en jätteintresserad åskådare som liten grabb. Jag har aldrig varit den där våghalsiga typen. Det räckte att man fick lukten av metanol i näsan så kändes det farligt.
Det var heller aldrig så att Dannes pappa, den legendariske speedwaylagledaren Tore Attlerud, försökte få in sonen på sin favoritsport.
– Pappa tyckte inte att jag skulle ägna mig åt speedway. 1952 skadade han sig riktigt illa när han själv körde och det satt väl kvar. Och min mamma Gun var också rädd som åskådare minns jag, blundade ofta när det blev trångt mellan förarna i kurvorna.
Istället blev det tennis föt Danne.
Danne är född 1957, tio år senare fanns i Visby en tennistränare vid namn Edvard Zetterberg som engagerade sig för ungdomarna i Visby TK. Ungdomar med talang fanns det gott om på den tiden. Danne rabblar massor av namn som gjorde bra ifrån sig också nationellt.
– Vi var ett gäng killar födda på 50-talet och i början på 60-talet som höll ihop och tränade nästan dagligen. Tror det var Johnny Mattsson och Lasse Hallberg som fick mig att börja på allvar.
Den entusiastiske Edvard Zetterberg tyckte att ungdomarna i första hand skulle lära sig att slå en bra serve och en säker forehand. Men för att bli en mer komplett tennisspelare krävs ju bland annat också en backhand av klass. Något den vänsterhänte Danne Attlerud tidigt förstod.
– Så jag lärde mig till och med att slå en toppad backhand. Jag kunde ensam stå och slå mot planket vid Botairlunden hela kvällarna, i timme efter timme tills fladdermössen kom…
Danne är inte typen som skryter om sina egna framgångar. Lyfter istället fram jämngamla kompisar och duktiga tränare (Lasse Tell och Percy Rosberg för att nämna några) som betytt så mycket för honom. Då tar vi några namn på tenniskompisarna: Johnny Mattsson, Pelle Bergentoft, Sören Bylund, Björn Nordberg, Lasse Hallberg, bröderna Ulf och Per Hammarlund och lite senare ”Mikkarna” Knutas och Nilsson. Och Tommy Grönberg och Stefan Nilsson icke att förglömma.
– Tror att Stefan Nilsson och jag vann ett skol-SM i dubbel, försöker Danne dra sig till minnes
Även i singel kom en fin titel för Danne som 19-åring 1976 - svensk skolmästare!
– Jag hade precis ryckt in i lumpen, men hade befäl som var välvilligt inställda till sport så jag fick resa. Till slut blev det en hel veckas ledighet.
Anledningen: Danne gick vidare i turneringen dag efter dag med idel segrar. Till slut stod han där som mästare efter en veckas spel som också innebar en vecka ledigt från lumpen. Han kan titulera sig svensk skolmästare i både singel och dubbel.
Visst, skol-SM var stort och prestigefyllt förr i tiden. Men det finns något i Dannes karriär som smäller ännu högre. Den där segern mot svenske toppspelaren Janne Gunnarsson 1983.
– Janne var rankad nummer 60 i världen och hade veckan innan vi möttes tagit set på självaste Ivan Lendl. Jag vann efter tiebreak i skiljeset. Slog 25 serveess i den matchen, det glömmer jag aldrig.
Vi återvänder till tonåren. Redan som 16-åring tillhörde han Sverigeeliten i sin åldersklass och hade ett lockande erbjudande att resa runt på en Europaturné med ett halvdussin andra svenska talanger i samma ålder. Ledare för gänget: självaste Lennart Bergelin!
– Men jag valde att stanna hemma, kravet för att resa med var bland annat att fortsätta tennissatsningen i Stockholm. Jag hade ingen lust att flytta från Gotland och mina föräldrar tyckte dessutom att jag skulle fortsätta min gymnasieutbildning. Det var kloka råd.
Trots det där återbudet fortsatte han att tillhöra Sverigetoppen i flera år. Vi har nämnt titlarna i skol-SM. Lägg därtill tre JSM-guld i dubbel tillsammans med Hans Göransson. Tennisen tog också den unge Attlerud till USA (1979) och som tränare till både Italien och Schweiz.
36 år gammal la Danne Attlerud racketen på hyllan. Han hade då flera år tidigare hunnit utbilda sig till lärare och låtskrivandet (som han är mest känd för idag) hade också börjat ta sin tid. Lärarjobbet skulle dock 20 år senare ta honom tillbaka till tennisen.
– Vi hade en friluftsdag i skolan hemma i Sundbyberg och jag körde tennis med eleverna. De blev peppade och jag blev också rejält peppad. Efteråt ringde jag till ”Mikke” Knutas och han tyckte vi skulle börja spela igen. Därmed var jag igång som veteran.
Framgångarna har inte låtit vänta på sig – topplaceringarna har avlöst varandra såväl i svenska som nordiska mästerskap för veteraner.
– Det är faktiskt roligare och mer lustfyllt att spela nu som veteran än när jag var junior och senior, stämningen mellan spelarna är så fin. Är glad att jag i den här åldern fortfarande kan finna så stor glädje i idrotten, en ynnest.
Men tro inte att Danne tar lätt på uppgiften som 64-åring. Inför en match i ett veteranmästerskap är det egen träning och analys av motståndaren som gäller. När GA är på besök i den lilla sommarstugan norr om Visby ska Danne spela match i veteran-SM (ut i åttondelen i singel och i kvarten i dubbel) i Båstad några dagar senare.
– Jag brukar också googla på min motståndare. Det är jag som ska anföra matchen och göra det så svårt som möjlig för min motståndare, det gäller att hitta hans svagheter. Och racketen ska vara rätt strängad.
Vad har du för råd till dagens ungdomar som vill nå tennistoppen?
– En kombination av lust och envishet är ett bra recept och man behöver träna såväl fysiskt som mentalt.
Danne återvänder ofta till tränarnas betydelse.
– Lasse Tell var jätteviktig för mig. Och Percy Rosberg fick jag också träna för. Det var ju Percy som till stor del låg bakom Björn Borgs framgångar.
Ni som inte känner Danne som tennisspelare har säkert hört namnet i ett annat sammanhang. Musiken har alltid varit ett stort intresse (Attlerud band som exempel) och tillsammans med kompanjonen Thomas Thörnholm har han skrivit text och musik till kända låtar som Sista Andetaget med Jan Johansen, Se mig med Barbados och Live Forever med Magnus Carlsson. För att nämna några.
– Vi har haft tio låter som varit med på Melodifestivalen, låter Danne meddela inte utan viss stolthet.
Har tennisen givit dig inspiration i låtskrivandet?
– Kanske lite, men också lärarjobbet, mötet med elever. Och barnbarnen.