"Jag ska spela på den stora scenen"

Tennislöftet Melliz "Mel" Petkova Mustafa, 16, är redo för nästa steg i karriären. I höst flyttar hon till Stockholm och idrottsgymnasiet, samtidigt som hon byter klubb. "Det känns helt rätt", säger hon.

I sommar hoppas "Mel" kunna tävla så mycket det går.

I sommar hoppas "Mel" kunna tävla så mycket det går.

Foto: Erik Daun

Tennis2021-07-01 18:30

För Melliz Petkova Mustafa,16,  kretsar det mesta kring tennis. Hon är utan tvekan en av de störst lysande stjärnorna på Tennis-Gotland just nu. Trots bristen på tävlingar föregående säsong är hon mer laddad än på länge att etablera sig på seniornivå i Sverige. 

Motivationen och drivet finns onekligen hos "Mel". En vanlig vecka landar på omkring 17 timmars träning, 12-13 timmar av dessa är på tennisbanan och resten är fysträning. 

– Jag brukar försöka få in morgonpass de dagar jag börjar senare i skolan sen åker jag direkt till gymmet efter skolan kör ett pass där också. Jag skulle egentligen vilja ha dubbelpass med tennis varje dag men det är svårt att få ihop, säger hon. 

Huvudtränare för "Mel" är Milos Cvijovic. Han har en stor del i utvecklingen hos "Mel" menar hon själv. Hans engagemang och öga för sporten är något som gett resultat. 

– Sedan han kom hit för några år sedan har jag utvecklats jättemycket. Han har höjt mitt tempo i spelet. Sen är han en väldigt duktig spelare själv. Han blir som min sparringpartner samtidigt som han är min tränare, det är verkligen motiverande, säger hon. 

Förutom att utveckla sin tennis får "Mel" även öva på sina språkkunskaper tillsammans med Milos, vars modersmål är serbiska. 

– Vi pratar bulgariska hemma och det är inte så långt i från Serbiskan så jag förstår serbiska av någon anledning. Så vi har alltid pratat serbiska med varandra vilket ju är roligt.

Förra året blev det inte så många tävlingar på grund av pandemin. Ändå slutade "Mel" som nummer tio i sin åldersgrupp i Sverige.  Siktet är att spela fler tävlingar på seniornivån och få så bra rankingpoäng som möjligt i Sommar- och Vintertouren, som är den högsta nivån i Sverige.

I juni förra året fick "Mel" möjligheten att åka på en akademi i Düsseldorf. En hel månad med tennis där hon bodde och levde med tränare och andra ungdomar som alla filade på sin tennis. Dock skulle det visa sig att den största utvecklingen skedde på det personliga planet. 

– Det var en häftig upplevelse. Men framförallt så var jag ju där utan min familj vilket gjorde att jag blev tvungen att vara lite mer självständig. Något som jag tror var viktigt att få med sig, säger hon.

I maj spelade hon den första tävlingen på över ett halvår. Där spelade hon en sommartour i Mälarhöjden, Stockholm. Konkurrensen var stenhård. Melliz tog sig vidare från första kvalomgången i två raka set, men förlorade i andra kvalomgången, sista steget innan huvudturneringen. 

I sommar hoppas hon kunna fortsätta tävla och framförallt komma ut i Sverige på olika tävlingar och visa vad hon går för.

– Efter beskedet i maj att ungdomar får spela turneringar utomhus så hoppas jag att det kommer upp lite fler tävlingar att anmäla sig till. 

Till hösten väntar nästa stora utmaning för Melliz. Hon har kommit in på Stockholms idrottsgymnasium och kommer att börja spela för Mälarhöjdens IK. En stor utmaning som den 16-åriga talangen ser fram emot. 

– Det känns jättekul. Träffa nya människor och även få bättre och jämnare nivå på tennisen. Sen blir det lättare att ta sig ut och tävla från Stockholm jämfört med på Gotland. Det kan bli perfekt, säger hon. 

På idrottsgymnasiet kommer Per Henriksson vara huvudtränare. Där kommer hon träna varje morgon. Vidare kommer hon på eftermiddagarna att träna under Srdan ”Sigge” Mladenovic och Robin Brage i Mälarhöjdens regi. 

– Det känns som en helt ny värld. Jag kommer få möjlighet att träna med de bästa tränarna och förhoppningsvis kunna spela ännu mer tennis vilket är målet, säger hon.

Vad vill du utveckla i din egen tennis? 

– Jag måste utveckla hur jag tänker i spelet. Det går inte att bara spela på känsla för att nå den högre nivån. Jag måste tänka i spelet och vara ett steg före hela tiden.

Hur långt vill du nå inom tennisen? 

– Jag vill bli en professionell tennisspelare. Spela på den stora scenen. Grand slams, alla de stora tävlingarna. Jag vill ut i världen och spela.

Närmast väntar dock högsta serien i Gotlandsserien där hon ställs mot det bästa motståndet Gotland har att erbjuda. Bland annat tränaren Milos Cvijovic.

– Det ska bli riktigt roligt. Det har varit målet att komma upp till högsta nivån bland herrar på Gotland. Nu ska jag bara njuta och spela mitt spel.  

Milos Cvijovic och Melliz pratar serbiska på träningarna.
Milos Cvijovic och Melliz pratar serbiska på träningarna.
FAKTA

Namn: Melliz Petkova Mustafa
Smeknamn: "Mel"
Ålder: 16
Bor: Utanför Visby, men flyttar till Stockholm i höst
Familj: Mamma, Pappa och lillasyster
Favoritspelare: Novak Djokovic och Dominic Thiem
Bästa slag: Serve
Racket: Babolat Pure Drive
Favoritunderlag: Grus 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!