”Det kommer aldrig att gå, var min första tanke”

När Eurosport hörde av sig trodde han det var expertkommentator han skulle bli. När han fick klart för sig vad de ville tvekade han. ”Jag gick till mötet i tron att jag skulle sitta bredvid men de ville att jag skulle kommentera helt själv. Det kommer aldrig att gå var min första tanke”, säger Niclas Rodhborn.

Niclas Rodhborn poserar för ett porträtt under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm.

Niclas Rodhborn poserar för ett porträtt under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm.

Foto: Emma Wallskog

Tennis2023-07-03 07:30

När Niclas var 19 år bröt han ryggen i en bilolycka. Att livet ögonblickligen förändrades förstår nog de flesta men hur man kan gå vidare och hitta en ny drivkraft är svårare att förstå men inte desto mindre imponerande.

Innan olyckan var det fotboll och framförallt ishockey som gällde för Niclas. Att han efter olyckan hamnade i rullstol innebar att han var tvungen att hitta en ny sport att ägna sig åt. Att det blev rullstolstennis är han väldigt glad för idag.

– Rullstolstennis var relativt nytt i Sverige när jag skadade mig och totalt i världen fanns det mellan 2000–3000 spelare. Att jämföra med dagens 20 000 spelare. Vartefter blev det bättre arrangemang, fler turneringar och därmed mer prispengar, säger han.

Före olyckan var Niclas relation till tennis ett sommarnöje när det var uppehåll i fotbollen och hockeyn. 

– Man skulle kunna säga att det var min tredje sport som jag utövade under maj till augusti när tiden fanns. 

Hans tennissatsning tog honom världen runt och som allra högst rankades han på plats 11 i både singel och dubbel. Han har spelat grand slam-turneringen Australien Open och under samtalet framkommer det att han även är innehavare av ett världsrekord.

– Ja, det är faktiskt sant. Jag var med i 22 lag-VM i rullstolstennis och det är det faktiskt ingen annan som klarat av, så det är jag väldigt stolt över.

undefined
Niclas på sin arbetsplats när han kommenterar tennis.

Han representerade Sverige som tennisspelare i Paralympics i Aten 2004. Året efter blev han (samtidigt som tenniskarriären fortlöpte) värvad till svensk rullstolsbasket vilket ledde hela vägen till svenska landslaget. 

– Vi vann EM 2007 vilket inget svenskt lag gjort före eller efter oss. Tack vare vinsten blev vi direktkvalificerade till Paralympics i Peking 2008 så jag har gjort två Paralympics i två olika sporter, berättar han. 

År 2012 hade den egna tenniskarriären nått slutet men tro inte att tennis blev mindre viktigt i Niclas liv för det. Några år innan han la av hade han nämligen blivit headhuntad av Eurosport för att kommentera deras tennissändningar.

– Jag hade ingen kommentatorserfarenhet alls sedan tidigare så jag trodde aldrig jag skulle klara av att sitta själv och prata i flera timmar men de trodde på mig vilket jag är väldigt glad för.

Vad är det svåraste med att sitta själv och kommentera?

– Det är att hitta balansen med att inte prata för mycket eller för lite. Det gäller att hitta flytet och att säga rätt saker vid rätt tillfällen, men när en match kan hålla på i fem timmar kan det bli jobbigt med koncentrationen.

– Det tog många år innan jag kunde känna mig helt nöjd med en sändning, berättar han.

Han menar att ett arbetspass kan jämföras med en vanlig tennismatch där korrekta förberedelser är A och O.

– Jag kommer till jobbet två timmar innan sändning och börjar då med att äta. Därefter är det test av ljud och annan teknisk utrustning samt kolla in det senaste i nyhetsfloran innan sändningen drar igång.

undefined
Niclas på sin arbetsplats när han kommenterar tennis.

Det var bråda tider för Niclas när denna intervju gjordes. Franska öppna mästerskapen i tennis pågick och han skulle dagen efter in i sändning som kommentator. Dessutom skulle han kommande lördag för andra gången ta sig an rullstolsklassen i Stockholm Maraton.

I tennisvärlden har den stora snackisen varit om den nya generationen med superstjärnan Carlos Alcaraz i spetsen skulle kunna ta över efter det gamla gänget eller om det skulle bli som vanligt att någon av de tre stora skulle vinna ännu en grand slam-buckla. De tre stora är alltså Roger Federer, Rafa Nadal och Novak Djokovic. De har vunnit 64 titlar av 80 möjliga de senaste 20 åren. Federer (20 titlar) har lagt av och Nadal (22) lämnat återbud på grund av skada så det gamla gardet bestod enbart av serben Djokovic (22) denna gång.

Varför är dessa tre historiens bästa spelare?

– Förutom att de är fantastiska tennisspelare skulle jag vilja säga att den stora anledningen är den mentala biten. När det drar ihop sig till viktiga bollar i slutet av seten höjer de sig medan andra spelare istället börjar tänka och blir en aning försiktiga, förklarar han.

Allt kretsar dock inte runt tennis för Niclas. Trots att det är många år sedan han lämnade Gotland betyder ännu ön mycket för honom.

– Jag älskar Gotland och försöker komma hem så ofta jag kan. Sommaren är underbar men julen är min favorit när vi alla samlas hos mamma i en vecka, avslutar han.

När texten nu publiceras kan vi konstatera att Niclas fullföljde maratonloppet med sluttiden 4:38:57. I Franska öppna mästerskapen blev det precis som vanligt då Djokovic segrade och därmed gick upp i ensam ledning med totalt 23 vunna grand slam-titlar.

undefined
Niclas under Stockholm Maraton 2022. I år var hans målsättning att klara distansen under fem timmar vilket han gjorde då han passerade mållinjen på tiden 4:38:57.
Niclas Rodhborn

Ålder 54 år

Aktuell: Kommenterar tennis på Eurosport/Discovery+

Meriter: Har varit rankad 11 i både singel och dubbel i rullstolstennis. Har spelat grand slam-turneringen Australien Open. Har deltagit i 22 lag-VM i rullstolstennis vilket är världsrekord.

Deltog i Paralympics i Aten 2004 som tennisspelare och som basketspelare i Peking 2008

EM-guld i rullstolsbasket 2007

Sysselsättning: Utanför tv-jobbet sitter han med i styrelser i parasportförbundet samt i (SRTK) Stockholms rullstolstennisklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!