När 42 kilometer inte riktigt räcker

Ett drygt 161 km långt lopp med 4 375 höjdmeter, kan det locka? Intresset för ultralöpning är stort. En av de startande i Kullamannen 100 miles på fredag är Mikael Öhman.

Mikael Öhman springer Kullmannen 100 miles för fjärde gången.

Mikael Öhman springer Kullmannen 100 miles för fjärde gången.

Foto: Michael Häglund

Terränglöpning2021-11-03 11:04

Ett lopp på minst 100 engelska miles, eller 161 kilometer, i stentuff terräng i naturområdet på och runt Kullaberg och delvis i totalt mörker. Kan det vara något? 

Att pressa sig själv till gränsen för sin kapacitet är inget som avskräcker Mikael Öhman, som på fredag springer Kullamannen för fjärde gången. 

Så länge han inte skadas allvarligt är det bara att fortsätta. 

– Jag siktar på att springa på 20–21 timmar. Det blir lite revansch för mig eftersom jag bröt 2019 efter att ha startat lite för offensivt. 2018 när jag tog mig i mål senast, och banan var ännu lite tuffare än i dag, kom jag i mål efter 23 timmar. 

Hur ska man lägga upp ett lopp som är minst 16 mil långt?

– Det gäller att inte springa för snabbt. Jag går mycket på min egen puls och kollar sällan på klockan, det brukar bli bäst för mig då. 

Hur laddar du upp?

– Sista veckan ska träningen vara gjord och det handlar snarare om att inte träna för hårt och för mycket, men ändå hålla igång. Man är väl ute i minst 20 timmar i alla fall så det gäller att fylla på med vätska och kolhydrater. 

– Tre gånger under loppet har vi tillgång till våra egna prylar. Sedan finns det förstärkta vätskekontroller med kanske två till tre mils mellanrum längs hela banan. Vi har dessutom med oss dryck hela tiden under loppet, det är faktiskt obligatorisk utrustning.

Lyssnar du på musik när du springer så långt? 

– Jag lyssnar ofta på poddar när jag tränar, men på tävling vil jag inte tänka för mycket på annat så då blir det musik. När det är mörkt, under ett lopp som Kullamannen, och jag springer i skogen vill jag ha full kontroll så då stänger jag av helt.

Efter en sådan extrem påfrestning, hur hanterar du återhämtningen?

– Det gäller att äta bra efteråt och hålla igång med gång och cykling så man inte stelnar till. Första morgonen efter ett ultramaraton brukar inte vara någon höjdare och det kan ta från ett dygn och ända upp till en vecka innan man känner sig hundra. Jag har inget annat lopp planerat under resten av året så det blir ganska naturligt med vila för mig. 

Efter Kullamannens monsterdistans väntar tävlingsledigt för Mikael Öhman fram till den 14 januari då han springer GotRun Winter Trail längs Östkustleden på Gotland.

Ultratrailmaraton

Som ultralöpning betraktas alla distanser som är längre än den vanliga maratondistansen 42 195 meter. Löpning i naturen räknas som trail running. 

Kullamannnen 100 miles är Skandinaviens största ultratraillopp och lockar i år över 800 löpare till mytomspunna Kullaberg i nordvästra Skåne.

Från Wisby Ultralöparförening deltar Mikael Öhman, Tony Gradert, Tobbe Stenbom, Mattias Adman och Johan Ehrin i 161-kilometersloppet. Katarina Öhman springer 25 km.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!