Jämför GGN-leran mellan åren • Se alla tv-klipp

3 030 anmälda förare från femton olika länder. Nu är dagen för Gotland Grand National snart kommen. Och banan där motorcyklarna ska dåna är lerigare än någonsin.

Reporter Christian Körner tar tempen på årets GGN-lera. Det blir blött.

Reporter Christian Körner tar tempen på årets GGN-lera. Det blir blött.

Foto: Dennis Pettersson

Tofta2021-10-28 11:35

Det är för 38:e året i följd som Gotland Grand National anordnas på Tofta skjutfält. Och även om några förare alltid faller bort, räknar arrangörerna med att runt 3000 motorcyklar kommer till start. Med regnet och rusket i både augusti och september i bakhuvudet har GT åkt ut för att säkra banans kvalitet. Utrustade med vadarbyxor och öppna sinnen har vi genomfört vår årliga lerkoll, långt bortom den torra redaktionens värme.

– Ja, det har regnat rejält i jämförelse med de senaste åren. Men det ska bli fint väder i helgen så banan kommer bli perfekt, säger Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event

Efter ha plumsat i den ökända hästskon kan vi utan överord konstatera: Den fruktade pölen bjuder inte bara på högkvalitativ lera. Den är föredömligt djup också. Så här lär mången enduropilot både fastna och bli rejält blöt. 

Gotland Grand National är som bekant världens största endurotävling, och den körs som vanligt i flera klasser. Det spelar ingen roll om man är ung, gammal, elit eller motionär. Här kan alla som vill utmana sig själva, motorcykeln och Moder Jord delta. Och så leran då.

– Det är banans förskaffenhet som gör den unik. Det är en blandning av vatten, lera och kalkstenar. Sen blir den som en väg inne i skogen när alla ska ta sig fram. Att allt sker på en ö gör det extra spännande.

Både åskådare och förare från hela världen vallfärdar till Gotland för att uppleva den numera klassiska tävlingen, och den motorintresserade som inte kan vara på plats kan följa lerloppet på SVT.

– Folk kommer tillbaka år efter år. Det är ju en jättetävling i fantastisk miljö, det är en folkfest. Nu görs det till och med direktsändningar från Gotland, säger Conny Bohlin.

Vad innebär Gotland Grand National för ön?

– Massor. Det var därför jag och mina kollegor gick in i tävlingen en gång i tiden. Tävlingen omsätter nästan 100 miljoner för näringslivet, med resa, äta, shoppa och boende på Gotland. Det innebär cirka 28 000 gästnätter. Vi fyller varenda bädd i en hel vecka.

Då ses vi nästa år när det är dags för lerig djupdykning anno 2022?

– Absolut. Vi jobbar ett helt år med arrangera varje tävling. Så direkt efter det här börjar vi om och tar emot anmälningar för nästa års Gotland Grand National. Det är klart att det måste göras en lerkoll då med, säger Conny Bohlin. 

Lerkollen 2020: "Smaken är spolarvätska, söndertrasade maskindelar och Mats Nilssons gamla stövlar från 90-talet."

Lerkollen 2019: "I hästskon ser vi lerveteranen David Wild från Värmland Skoog som utmanas av nykomlingen Emelie Maddog Stenqvist i icke-klassisk gyttjebrottning."

Lerkollen 2018: "Leran i år är fin. Den får fem av fem möjliga."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!