Bevisligen görs det något rätt i Stånga

GT:s travexpert Mårten Bergström är tillbaka med en ny travkrönika.

Trav2019-10-03 19:07

Att få vinna ett av de klassiska loppen för travhästar i Sverige är, för alla som håller på med sporten, den stora drömmen. Att vi nu, för andra året i följd, får skriva i lokalpressen om att det har hänt några gotlänningar igen är ingenting annat än helt fantastiskt. Kretsen kring Belker vann Svensk Uppfödningslöpning, 2-åringarnas klassiker, i fjol och drömmen tog fart om något liknande i årets Kriterium, det största för 3-åringar. Formen svek den gode Belker men då klev en annan gotlandsfödd herre fram istället.

Den nyblivne Kriterievinnaren, Power, har varit en plusaffär från dag ett. Först såldes han för 450 000 kronor på auktion som 1-åring och uppfödare Vanja och Ronny Olofsson kunde inte bara glädjas åt den stora summan utan minst lika viktigt var att deras produkt hamnade där han gjorde, nämligen hos Robert Bergh. Den numera Åby-baserade tränaren har matchat sin adept så oerhört snyggt hela vägen fram till den stora triumfen genom att avstå från flera tuffa lopp mot de redan etablerade stjärnorna, som till exempel Belker, och kammen har bara vuxit och vuxit på honom. 4 miljoner kronor var förstapriset i söndags vilket innebar 1,2 miljoner i uppfödarpremier till Olofssons. Givetvis den största klumpsumman som en uppfödare från ön har kunnat räkna in.

Tänk att det hemma på Smissarve gård i Stånga nu strosar omkring två stolta ston som båda har lämnat en klassisk vinnare. Förutom Powers mamma, La Vici, även Belkers ömma moder Oki I Can. Lägg därtill morsan till Rajon, den dyraste 1-åring från Gotland som någonsin sålts på auktion, Barbarella Am och man måste ställa sig frågan: är möjligen den stopark på tiotalet märrar som paret Olofsson har för dagen den starkaste som någonsin funnits på Gotland? 

Det härligaste av allt är nog ändå att höra Ronny prata om fortsatta satsningar på ännu bättre stomaterial. Och det i dessa tider då det snackas mycket om mörka moln på den svenska travhimlen. Men det är klart, det kanske är lite lättare att tro på framtiden och vara med att forma den när man lyckats få fram hästar som Power, Super Light, Rite On Track, Good As Dollar, Dellvann, Black Canter, Rite Key och Smiss And Kos vilka är de uppfödningar från Olofssons som sprungit in över en miljon kronor. Åtta stycken totalt. Hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om