Hassborg slutar som tränare: ”Alla sagor har väl ett slut”

Pär Hassborg har bestämt sig. Sagan han har fått uppleva ihop med hästarna och folket inom travsporten har nått sitt slut. I alla fall det kapitlet där han agerat professionell travtränare. ”Alla sagor har väl ett slut, i alla fall den som jag har fått uppleva ihop med hästarna”, säger han.

Den välkända travprofilen Pär Hassborg har lämnat in sin proffslicens och är för dagen konvalescent efter en stor knäoperation.

Den välkända travprofilen Pär Hassborg har lämnat in sin proffslicens och är för dagen konvalescent efter en stor knäoperation.

Foto: Mårten Bergström

Trav2024-04-20 07:30

Namn som Beier, Funck, Hassborg och Strage klingar bekant i travsportkännares öron, både lokalt och ute i riket. Sedan årsskiftet har en av de få återstående i skaran, Pär Hassborg, lagt körhandskarna på hyllan, för gott.

– Ja, nu var det dags. Jag har länge haft problem med ett knä som jag fått operera i omgångar. Senast nu för en vecka sedan. En stor grej som innebär lång konvalescens. Men jag kommer tillbaka, fast inte som travtränare, säger 60-åringen.

Travsporten har genomsyrat Hassborgs liv. Redan som 13-åring körde han lopp med familjens russ och år 1981 var det dags för stor häst. Och så sju år senare förverkligade han sin dröm, att bli professionell travtränare. Från början höll han till i det gemensamma stallet på Skrubbs ihop med pappa Bengt och brorsan Roger. 

undefined
Pär Hassborgs blåröda körsvensdress känns igen av både konkurrenter, kollegor och publik. Nu hängs den in i garderoben.

Förutom under en period på 1990-talet då Pär hade en filial med några hästar i Eskilstunatrakten har han varit Visbytravet trogen.

– För snart 20 år sedan köpte jag ett eget stall inne på backen. Det har jag fortfarande kvar men de två sista hästarna fick Roger ta över i samband med att jag lämnade in licensen.

Och hästar har det blivit många som passerat in och ut genom stallportarna under åren. Några av de mer namnkunniga är Inter Jack och Baby Quick. Själv framhåller Hassborg två andra som betytt mycket för honom personligen.

– Asko Grey vann åtta lopp för mig och Don Sund gillade jag jättemycket.

undefined
Familjen bor bara några hundra meter från Skrubbs, där andra uppdrag nu väntar på 60-åringen.

Lördagens travpremiär på Skrubbs blir den första på över 40 år som hästlös och på frågan om han tror sig komma att sakna något och längta tillbaka så kommer svaret snabbt.

– Nej, ingenting egentligen. Dels har jag förberett mig mentalt på det här och jag kommer ju inte lämna travsporten och Skrubbs helt. Jag har mitt uppdrag som spelexpert kvar och ska även ingå i måldomarnämnden framöver är det tänkt. 

Och även om det tar tid att komma tillbaka efter den stora operationen är Pär Hassborg hoppfull inför framtiden. 

– Dels så kommer jag och familjen kunna göra saker ihop vi inte kunnat förut, träffa kompisar oftare och kanske resa. Sedan vill jag tillbaka till det jobb jag precis hann påbörja innan jag opererades som fritidsledare, det trivs jag verkligen med.

undefined
Många vinnartavlor har det blivit genom åren. Här några på väggen i fikarummet i stallet på Skrubbs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!