Smissarve gård har fött upp nio miljonärer

Något gör de rätt på Smissarve gård i Stånga. I våras blev hästen Up to me succéparets nionde miljonär. "Det här är vår livsstil", säger uppfödarna Ronny och Vanja Olofsson.

Ronny och Vanja Olofsson driver uppfödningen på gården Smissarve i Stånga.

Ronny och Vanja Olofsson driver uppfödningen på gården Smissarve i Stånga.

Foto: Erik Daun

Trav2021-08-23 19:30

Det låter egentligen inte så komplicerat när Ronny och Vanja Olofsson berättar om hur de arbetar med uppfödning av travhästar. Två enkla grundbultar finns i verksamheten – Utedrift och mänsklig kontakt med föl och fölston. 

Under sommarhalvåret går hästarna på sommarbete i anslutning till familjens gård i Stånga. Under vintern får hästarna hålla till i skogshagar runt gården, med vindskydd och möjlighet att skydda sig för väder och vind. 

undefined
Ronny och Vanja Olofsson i på betet bakom gården i Stånga.

– Vi har fått för oss att det här är bra. Vi hade idén redan från början och har märkt att hästarna blir friska och krya. Vi slipper också bakterier och annat från stallmiljö, säger Ronny Olofsson. Vanja fyller i: 

– De är mer hållbara. Våra fölmärrar är vid god vigör när de ska föla. De är i god form och har hållit igång.

När ett fölet väl har kommit till jorden ser paret till att fölet fungerar med fölstoet innan de slussas ut i hagarna igen för att sedan komma in i gruppen med andra hästar efter några dagar. 

– Det kräver såklart att man har en del mark. Sen blir det ju att köra ut en hel del foder, men samtidigt slipper vi ta hand om all skit i stallet, konstaterar Ronny.

undefined
Utedrift och mänsklig kontakt med föl och fölston är receptet.

Närheten till djuren och kontakten är en självklarhet men också en förutsättning för gårdens framgångar inom uppfödarbranschen. 

– Det finns ju inget mysigare än att bara gå ned till betet och bara få vara där en halvtimme med hästarna. Ett nyfiket föl kommer kanske fram och bekantar sig med en. Det ger väldigt mycket att bara vara på plats, säger Vanja. 

Uppfödning av travhästar har de båda sysslat med på gården sedan 80-talet. Huvudsysselsättningen har dock varit bussverksamhet, men sedan årsskiftet har de båda gått i pension. Nu finns mer tid för hästar, något som de aldrig kommer pensionera sig ifrån. 

– Det här är vår livsstil. Det är fantastiskt att få leva så här. Vi kommer fortsätta så länge vi orkar, konstaterar de båda.

undefined
Ronny och Vanja Olofsson driver uppfödningen på gården Smissarve i Stånga.

Framgångarna för uppfödarparet startade i början av 2000-talet med hingsten Super Light. Han kom senare att springa in 11,5 miljoner kronor på 142 starter både i Sverige och i Frankrike.

– Visst hade några fina produkter innan, men ingen som han. Vi hade vid den här tiden också lärt känna många bra tränare som vi sålde till. Det har spelat en stor roll för verksamheteten, säger Vanja. 

Super Light tog uppfödarparet ut i världen och blev deras första miljonär. Det gjorde det lättare att sälja föl och knyta kontakter inom branschen. Samtidigt kunde ta använda uppfödarpremierna (20 procent av de insprungna pengarna upp till fem år) till att investera tillbaka i verksamheten.

– Uppfödare blir man inte över en natt. Det kräver tid och investeringar. Först efter fem år får du ju ett kvitto på om avkomman från det sto du betäckte levererar på travet, det är ett jättearbete, säger Ronny.

undefined
Någonting gör de rätt i Stånga då de fött upp nio miljonärer.

I maj fick Smissarve sin nionde miljonär i sexåringen Up to me. Hon såldes på auktion för 25 000 kronor och var en förlustaffär då, men har alltså betalat tillbaka många gånger pengarna nu. Nio travhästar från Stånga har sprungit in en miljon eller mer, vilket är ett gott betyg. 

– Det är ett bra resultat, absolut. Vi tävlar ju med storstuterier som har 25-50 föl varje år. Att vi lyckas få tränarna att kika på vår uppfödning här på Gotland känns såklart stort, säger Vanja.

Vidare har paret Olofsson och rönt fina framgångar genom varmblodet Power. Hingsten såldes som ettåring och redan som treåring hade han sprungit in fem miljoner kronor och utsågs till "Årets 3-åring" och blev Kriterievinnare samma år. Totalt har han sprungit in 9,4 miljoner kronor.

– Han var en riktig unghäststjärna som just nu verkar som avelshingst. Vissa hade kanske fortsatt att köra slut på honom, men vi rekommenderade tränaren, som vi har bra kontakt med, att avla på honom nu. Faktum är att vi bokat tre ston att betäcka med honom faktiskt, säger Ronny. 

undefined
Ronny och Vanja Olofsson.

Uppfödningen på gården har förutom att hästarna sprungit in pengar också gjort att paret Ronny och Vanja Olofsson skapat sig ett namn i travsverige. På frågan om vad de är mest stolta över är de rörande överens om "Årets uppfödarbragd" vid Hästgalan 2019.

– Vi var bäst i hela Sverige det året och priset fick vi för mångårigt kämpande inom uppfödning. Det var häftigt och speciellt, samtidigt som det var ett pris för alla uppfödningar vi gjort.

Men vad är egentligen hemligheten?

– Det handlar nog om noggrannhet, kunskap och en hel del tur.

Fakta

Namn: Ronny och Vanja Olofsson.
Sysselsättning: Pensionärer och travhästuppfödare.
Bor: Smissarve gård i Stånga.
Främsta produkter: Super Light, Power, Rite on track.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!