Två vinnarskallar som hästen Bläsen förenat

Moa Örevik och Martin Malmqvist har varsin historia av skador och sjukdom. Båda har på liknande sätt kommit tillbaka starkt och förenas i en travhäst som den ena tränar och den andre tävlar. En seger har det blivit hittills. Under måndagskvällen jagar man efter fler.

Martin Malmqvist och Moa Örevik har, förutom samma kämparanda, flera gemensamma intressen. Hästar, travsport och att vinna lopp.

Martin Malmqvist och Moa Örevik har, förutom samma kämparanda, flera gemensamma intressen. Hästar, travsport och att vinna lopp.

Foto: Mårten Bergström

Trav2024-06-09 19:00

Han är dubbelt så gammal som henne och har kört häst i halva sitt liv. Hon i ett par år. Å andra sidan har de båda kämpat sig tillbaka efter sjukdomar och olyckor, och förutom att vara riktiga vinnarskallar båda två, förenas de i kärleken till hästar och travsporten. Möt Moa Örevik och Martin Malmqvist, två av öns travsportsutövare på amatörnivå, med proffsiga ambitioner.

undefined
Moa har haft amatörlicens i två år och tog den 20 april i år sin första tränarseger.

När Moa var 17 år slog hon det då 32 år gamla gotländska rekordet i längdhopp för kvinnor. Ett rekord som står sig än idag. Efter att samma år ha vunnit Island Games, i tresteg på Gibraltar, ådrog hon sig en skada i ryggen som, i dubbel bemärkelse, var nära att ta knäcken på henne.

– Jag kände under en träning att det knakade till i ryggen och efter det kom livet under ett par år mest att handla om att bedöva smärtan. Till slut gick det bara inte längre, jag höll på att gå under av all medicinering och så här i efterhand känns den tiden mest som ett töcken alltihop, berättar nu 21-åriga Moa Örevik.

undefined
Martin Malmqvist toppar just nu Visbytravets kuskliga. En ledning han tror blir svår att behålla.

Efter att ha fasat ut medicinerna och fått hjälp från anhöriga började den forna idrottstalangen, via hästarna, hitta tillbaka till livet.

– Jag saknar idrottandet jättemycket, jag fick ju liksom aldrig chansen att visa hur bra jag egentligen kunde ha blivit. Jag såg mig själv tillhöra topp-3 i Sverige i framtiden. Men nu när ”Bläsen” har gått så bra känns det lättare, tävlingsinstinkten och vinnarskallen får väl sitt på nåt vis, resonerar Moa Örevik.

– Ja, fast Bläsen lär nog inte tillhöra topp-3 i landet bland travhästar, flikar Martin Malmqvist in med ett skratt. 

undefined
Selen är putsad och klar inför måndagens lopp på Skrubbs.

Martin, som för några år sedan drabbades av Addisons sjukdom och fick ta en lång paus från tävlandet, har nu ett framgångsrikt halvår bakom sig i sulkyn. Nio segrar har det blivit hittills, varav sju på hemmabanan Skrubbs. 

– Den roligaste av dem var den med Moas häst. Hon har kämpat stenhårt och blev så jäkla glad.

undefined
Den 20 april i år vann Martin Malmqvist med Enchanted Evening på Skrubbs och Moa Öreviks första tränarseger var ett faktum.

De sju hemmasegrarna innebär att han efter årets fyra första tävlingsdagar leder kuskligan, två pinnar före banans ”evige” champion Claes Sjöström.

– Det är ingen ledning att tala om, inte när det gäller Claes. Men jag hoppas flytet och formen håller i sig och att jag får fortsätta köra fina hästar. Tre raka med Bläsen vore bra för statistiken, säger Martin Malmqvist.

undefined
Förutom kilometerlånga körvägar i skogen har Örevik en egen liten träningsbana hemma i Ekeby.

När han förstod att hästen Enchanted Evening, som alltså kallas för Bläsen, nog skulle må bra av ett miljöombyte från tillvaron i proffsträning på Kalmartravet, där framgångarna inte riktig levde upp till förväntningarna som fanns, kom han att tänka på Moa Örevik och hennes stall hon har i Ekeby, där hon bor med sina föräldrar och två bröder. 

– Jag anade att de skulle gilla varandra. Moa är duktig och ambitiös och de båda är tuffa tjejer som gillar att det går fort.

undefined
Bläsen i fokus. Enchanted Evenings smeknamn känns logiskt med tanke på hennes tecken.

Enchanted Evening startar i måndagens lopp 10 på Visbytravet, ett voltstartlopp över kort distans, 1 620 meter.

– Det är ett ganska tufft lopp men hon borde ha platschans. Hoppas nu bara att hon är så där galen innan start som hon var när hon vann, säger Moa Örevik.

– Fast lagom galen den här gången tack, annars kan det bli svårt att få i väg henne felfri ur volten, fyller Martin Malmqvist i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!