Världsserien kör inte i GGN 2019

Gotland Grand National kommer inte att ingå som en deltävling i WESS (World Enduro Super Series) i år. Gotland byts ut mot Spanien den här säsongen.

8 februari 2019 12:38

Förra årets nystartade mästerskap WESS (World Enduro Super Series) där man blandar extrem enduro med mer klassisk och där man utser den kompletta enduroföraren efter alla deltävlingar i olika länder kommer inte att köra någon deltävling i Sverige i år. Ifjol ingick en av de åtta deltävlingarna i Gotland Grand National.

Därmed mister GGN många stora världsstjärnor som man hade förra året då det bjöds på det starkaste startfältet någonsin, enligt många.

– Så blir det och det är flera olika anledningar till att de inte kör GGN i år, men de ska vara tillbaka nästa år är det tänkt, säger Conny Bohlin, vd för Nordic Sport o Event som arrangerar GGN.

Världsstjärnorna i WESS hade en tung dag i GGN-spåret förra året och det blev lite chockartat för dem.

Den bäste av WESS-förarna var Tadeusz Blazusiak, Polen som körde in som fyra efter tre svenskar som Albin Elowson, Robert Kvarnström och Ken Bengtson, de övriga WESS-förarna kom lite efter.

– Det var ju lite roligt att när vi hade så många utländska förare så vann en svensk (Albin Elowson) för första gången på sju år, säger han.

Och fortsätter:

– En annan anledning var att de inte skulle hinna sända bra TV från Gotland för att de var tvungna att sända den sista deltävlingen i serien, de hade inte hunnit med båda. Och när de dessutom lovat att ta in några nya länder och då tänkte man köra 12 deltävlingar, men de insåg ganska snart att det inte var möjligt utan det är åtta som gäller och då fick vi stryka på foten, säger han.

I stället för Gotland kör man i Spanien, Solsana Enduro, en plats som bjuder på betydligt varmare och skönare väder i oktober än vad WESS-förarna fick uppleva förra året på Tofta skjutfält där det var nära storm och ihållande regn. Det var ett av de tuffaste GGN som körts och WESS-förarna blev överraskade över hur tufft ett GGN kan vara under sådana förhållanden.

Efter fjolårets åtta deltävlingar i WESS 2018 så stod Billy Bolt, Storbritannien som segrare före Manual Lettenbichler, Tyskland och Nathan Watson, Storbritannien.

2020 är det dock tänkt att WESS ska vara tillbaka på Gotland och GGN.

– Så är det sagt, vi ska skriva avtal i april och den här serien kan nog bli VM-serien i framtiden.

Förlorar ni något på att WESS inte kommer till Gotland Grand National?

– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Vi fick bra reklam, men de betalade inget för att vara här och det är det vi ska förhandla till nästa år. Det var kul att stjärnorna kom, men till nästa gång så kommer de träna mer på underlaget innan. Och ska man utse världens bäste enduroförare, då ska de kunna köra GGN också, säger Conny.

WESS 2019

10-12 maj: Portugal. Extreme XL Lagares.

17-19 maj: Frankrike. Trèfle Lozérien AMV.

30 maj-2 juni: Österrike. Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble.

Datum oklart: Italien. Classic Enduro.

30 juli-4 augusti: Rumänien. Red Bull Romaniacs.

21-22 september: England. Hawkstone Park Cross Country.

5-6 oktober: Spanien. Solsona Enduro.

2-3 november: Tyskland Getzen Rodeo.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson

Ämnen du kan följa